Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
ECB varētu kontrolēt, kā bankās tiek novērsti naudas atmazgāšanas riski

Kurš apkaros netīro naudu?

Eiropas Savienības (ES) banku sektora reputācijas problēmas un terorisma draudu klātesamība norāda uz to, ka jāpilnveido finanšu jomas uzraudzības metodes. Tiek pieļauts, ka Eiropas Centrālā banka (ECB), kas saskaņā ar tā dēvēto Vienoto uzraudzības mehānismu veic vērienīgāko, eirozonas valstīs strādājošo banku tiešu uzraudzību, nākotnē varētu kontrolēt arī to, kā uzraugāmajās bankās tiek novērsti naudas atmazgāšanas riski.

Pagaidām ECB, kas atrodas Frankfurtē Vācijā, eirozonas valstu vērienīgākajās bankās uzrauga, vienkārši sakot, finansiālo situāciju. Savukārt naudas atmazgāšanas risku novēršana joprojām ir katras eirozonas valsts vietējo institūciju un dienestu ziņā. Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Latvijas Roberts Zīle prognozē, ka, iespējams, nākotnē tiks noteikts – ECB eirozonas valstu vērienīgākajās bankās uzrauga arī naudas atmazgāšanas risku novēršanu, taču ikviena eirozonas valsts varēs izvēlēties – uzticēt šo darbu ECB vai arī vietējiem banku kontrolētājiem. Jāatgādina, ka ECB kopumā veic gandrīz 120 nozīmīgu eirozonas banku tiešu uzraudzību, un šo banku turējumā ir gandrīz 82% no eirozonas banku aktīviem, liecina informācija ECB interneta vietnē.

EP deputāti atzīst, ka šobrīd diskusijas par ECB īstenotās uzraudzības paplašināšanu norāda uz strauji mainīgo situāciju banku sektora risku definēšanā.  

Pirms aptuveni desmit gadiem, kad daudzas valstis jau bija skārusi globālā finanšu krīze, tika uzsvērts, ka banku jomā lielākais risks saistās ar nekritisku uzticēšanos kredītu prasītājiem. Reiz, pirms krīzes, bija tādi laiki, kad bankas pašas kredītus visai uzstājīgi piedāvāja gandrīz katram, kuram kontā parādījās regulāri ienākumi, un arī kredītu deva gandrīz katram, kurš izteica vēlmi aizdevumu saņemt. Protams, gluži visiem naudas prasītājiem kredītus gan nepiešķīra un dažam labam neiedeva visu prasīto summu, taču tas, ka pirms krīzes valdīja "kredītu ballītes" atmosfēra, ir spilgti iespiedies atmiņā daudziem.

Pēc "kredītu ballītes" radītajām, rūgtajām sekām nākamais temats, par kuru tika diskutēts starptautiskā līmenī, bija saistīts ar to, ka jāmazina banku maksātnespējas riski.

Tagad par aktualitāti ES mērogā kļuvusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana, apstiprina EP deputāti, norādot, ka nav runa tikai par nodokļu nemaksāšanas izskaušanu, bet arī par terorisma finansēšanas apkarošanu, jo pēc terora aktiem, kas pēdējo gadu laikā satricinājuši Parīzi, Briseli un citas Eiropas pilsētas, tieši cīņa pret terorismu tiek atzīta par ļoti būtisku prioritāti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē