Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Labā vai sliktā Rubesa

Baibas Rubesas publiskie paziņojumi, kas sekoja ziņai par darba devēju – Lietuvas un Igaunijas valdības pārstāvju – pausto neuzticēšanos viņai, raisa vairāk jautājumu nekā izskaidro situāciju.

Vispirms jau – ja tiešām ir tā, ka Rail Baltica projekta virsvadītāja savā darbā saskārusies ar kādu personu savtīgajām interesēm, kāpēc par to neziņoja attiecīgajām iestādēm? Tehnisko iespēju mūsdienās ir gana daudz, lai šādas lietas fiksētu un līdz ar to izskaustu. Un kāpēc viņa par to runā tikai tad, kad Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail akcionāru vairākums izteicis neuzticību, – ja nebūtu atzīta par nederīgu amatam, par visiem "spiedieniem", "pretdarbībām", "iejaukšanos no augšas" u. tml. klusētu kā līdz šim un turpinātu neko nedarīt, lai šīs negācijas novērstu?

Jo labumi, kas saistīti ar amatvietu, tik lieli, ka noslāpē ikvienu vēlmi celt trauksmi?

Nākamais – neuzticību izteica Lietuvas un Igaunijas pārstāvji, bet viņu Latvijas kolēģis atturējās. Vai tas nozīmē, ka Rubesas kundze bijusi īpaši neatsaucīga interešu lobētājiem tieši no kaimiņvalstīm, bet vietējiem pamats būt tikai daļēji neapmierinātiem? Bet varbūt runa par to, ka netika ievērotas uzņēmuma līdzīpašnieku intereses, proti, ka valdes vadītāja orientējās uz atšķirīgu darba rezultātu, nekā to vēlējās redzēt projekta partnervalstu pārstāvji, un pie tam viņu vēlmēs nekā pretlikumīga nav? Tādā gadījumā gan prasības stūrēt pareizā virzienā būtu tikai loģiskas un saprotamas.

Protams, vadītājs, kuram izteikta neuzticība, diez vai ir objektīvs, runājot par savu darba devēju. Līdz ar to būtiskāki par Rubesas paziņojumiem varētu būt argumenti, kas bijuši pamatā Lietuvas un Igaunijas valdības pārstāvju radikālajiem lēmumiem.

Fakti par nepilnībām RB Rail vadītājas darbā oficiāli netiek atklāti, taču ir nojaušami. Par lielajām algām, milzu izmaksām, kas iecerētas dažādām projekta stratēģijām, un kavēšanos ar biznesa plāniem, kam sen bija jābūt gataviem, Diena jau rakstījusi. Tā vietā, lai argumentētu gan izdevumu, gan darbu un to izpildes laika pamatotību, Baiba Rubesa līdz šim vien lamājusi jebkuras kritikas paudēju (to pašu, kā nu redzam, saņem arī RB Rail padome un akcionāru pārstāvji, turklāt viņas pārmetumi līdzšinējai priekšniecībai ir bez faktiem, pierādījumiem).

Jau sen dzirdētas runas, ka daļa politiķu tieši Baibu Rubesu gribētu redzēt kā nākamo Valsts prezidenti. Esošais darbs tika vērtēts kā laba starta pozīcija nākamajam posmam karjerā. Var jau būt, ka viņa būtu efektīvāka par Vējoni, bet... arī valstij dārgāka un, iespējams, nešpetnāka pret saviem iebalsotājiem, ja tie kā izteiktos ne pēc viņas prāta. Rail Baltica projekts – laba mācībstunda visiem.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
ak dies, nu nevajag uzreiz par prezidenti, kad shitie laukji reiz sapratiis, ka prezidents Latvijaa neko nedara tikai apeed nodoklju maksaataaju naudu.
Skudra
S
Pilnīgi piekrītu raksta autoram!
Zirgenzons
Z
būs par maz laikam šai iedalījuši , citādi to nevar izskaidrot
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē