Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

"Ļaunie" komunikatori

Izskatās, politiķi beidzot atraduši galveno "cēloni" Latvijas daudzskaitlīgajām problēmām, sākot no līdzekļu trūkuma veselības aprūpes sistēmā, izglītībā, satiksmē un drošībā līdz pat skandāliem saistībā ar dīvainiem iepirkumiem, kampaņām, pseidopētījumiem un dažādiem megaprojektiem.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (nedaudz citādi pārfrāzējot viņa domu) sniedza publiskā servisa veselības problēmu diagnozi – valsts pārvaldes lēmumus, to trūkumus vai rīcību neprotot pareizi sabiedrībai komunicēt sabiedrisko attiecību speciālisti.

"Mums pēdējā laikā atkal kaut kas ir nogājis greizi ministrijās ar sabiedrības informēšanu un komunikāciju. Mums ir milzīgi komunikācijas departamenti, nodaļas, un tad mums iet vaļā – mēs sludinām preses konferences, mēs paziņojām par rudzu maizes popularizēšanas programmu, kas varbūt tiešām nav tā sliktākā, bet izskaidrot to nespējam nekādā veidā. Tad mums ir situācijas ik pa brītiņam veselības jomā. Varbūt arī, patiesību sakot, ja sākam runāt par valsts pārvaldes samazināšanu, jāpaskatās, cik daudz mums ir sabiedrisko attiecību speciālistu, kuri dažreiz nespēj dot labus padomus saviem politiskajiem un administratīvajiem vadītājiem," pauda prezidents.

Te nu man jāsaka – varu piekrist prezidentam, ka valsts pārvaldes darbinieku skaits ir samazināms, un gan jau ir iespēja samazināt arī komunikatoru skaitu (uz profesionāli vājāko rēķina), tas būtu labs veids, kā mazināt budžeta slogu.

Tomēr nevaru piekrist prezidentam, ka tieši komunikācijas speciālisti ir tas lakmusa papīrs, kas ir izšķirošs – izprot vai neizprot sabiedrība, ko pielemj vai nepielemj politiķi, valsts amatpersonas vai ierēdņi. Tā nu gluži tomēr nav. Un prezidents kā gana aktīvs sociālo saziņas platformu lietotājs par to var pārliecināties pats, piemēram, platformā X atrodot fragmentu no otrdienas valdības sēdes, kurā notika vārdu apmaiņa starp satiksmes ministru Kasparu Briškenu un Ministru prezidenti Eviku Siliņu saistībā ar Satiksmes ministrijas pārziņā esošo darbu izpildes kavēšanos (sēdes ieraksts pieejams arī valdības mājaslapā). Ja dažu minūšu un dažu teikumu intervālā ministrs var nonākt pretrunā pats ar sevi, secinājums ir tikai viens – tam, ka sabiedrība nesaprot politiķus un ierēdņus, nav nekāda sakara ar komunikatoru spēju vai mazspēju, jo pavisam vienkārši – nav iespējams izskaidrot to, kam nav nekāda konstruktīva satura. Proti, iesaiņojot štruntu spožā, glītā papīriņā, tik un tā štrunts ir un paliks štrunts. Un te runa nav tikai par Briškenu, tā ir kolektīva kaite – kam izteiktāka, kam ne tik ļoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nebeidzamie eksperimenti

Jaunais mācību gads tikko sācies, taču jau tagad skaidrs, ka tas līdzi nes ne tikai aizvien aktuālo pedagogu deficītu, kas attiecīgi rada galvassāpes gan skolu vadībai, gan skolēniem, bet arī diezgan...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē