Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levitā pamodies politikas shēmotājs

Izskatās, ka Jaunā Vienotība (JV) ar rēķinu nomaksu par sava populārākā politiķa Edgara Rinkēviča ievēlēšanu Valsts prezidenta krēslā nesteidzas, un vakar, netieši sniedzot atbildi uz daudzus interesējošo jautājumu, vai viņam palicis kāds rūgtumiņš par nepārvēlēšanu amatā, līdz jūlija sākumam amatā vēl esošais prezidents Egils Levits šo procesu padarīja vēl mazlietiņ sarežģītāku.

Intervijā Latvijas Radio Levits pateica – kamēr vēl Rīgas pilī sēdēs viņš, nekādu premjera kandidātu, kurš grasītos veidot koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), viņš nenominēšot. Interesanta bija promejošā prezidenta piebilde, ka "kamēr ZZS būtu saistības ar ASV sankcijām pakļauto Aivaru Lembergu". Tas uzšķīla liesmu vēl vienai interesantai versijai, kurai es ticu mazāk, bet kura ir pietiekami interesanta, lai to pieminētu. Proti, Levita rūgtumiņš pret JV esot pārvarēts saulainas nākotnes vārdā un patiesībā Levits ar šo izteikumu palīdz Kariņam: vai nu argumentēt vēlmi nekādus rēķinus par ZZS balsīm Rinkēvičam nemaksāt, vai, ja JV tomēr nav izlēmusi "uzmest" zaļzemniekus, ievadīt sarunas par neapejamiem priekšnosacījumiem ZZS dalībai nākamajā koalīcijā, proti, ar eksorcista palīdzību vai vismaz formāli saraut sadarbību ar Lemberga partiju Latvijai un Ventspilij un tā norobežoties no ietekmīgā ventspilnieka.

Mazāk piņķerīga un acīmredzamāka tomēr ir versija, ka rūgtums par JV spēlēm prezidenta vēlēšanās Levitā atmodinājis citādi izmisīgi trūkstošo politisko viltību un viņš patiesi grasās apgrūtināt situāciju gan savam kādreizējam skolniekam un nesenajam politiskajam favorītam Krišjānim Kariņam, gan savam pēctecim prezidenta amatā Rinkēvičam.

Proti, JV nesteidzas ar rēķinu maksāšanu ZZS vismaz divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, cerot, ka nenāksies gāzt pašiem savu valdību un premjeram Kariņam atkāpties, lai izveidotu jaunu valdību, jo pašas premjera partijas eskalētās nesaprašanās ar esošajiem koalīcijas partneriem Nacionālo apvienību (NA) un Apvienoto sarakstu (AS) tos novedīs pie šī nepatīkamā darbiņa paveikšanas, un tad jau Kariņš varēs tikai noplātīt rokas kā situācijas upuris. Otrkārt, JV aprēķins ir skaidrs – jo tālāk laika skalā no Rinkēviča ievēlēšanas dienas notiktu koalīcijas izmaiņas, jo mazāk šī rēķinu samaksa izskatītos pēc politiskā tirgus ap prezidenta ievēlēšanu sastāvdaļas.

Levits, pasakot, ka nepalīdzēs JV norēķināties ar ZZS, pasaka, ka to nāksies darīt Rinkēvičam, izvirzot premjera kandidātu, kurš būs gatavs veidot valdību ar Lemberga ietekmē esošo ZZS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē