Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

"Likumdošanas procesu" nomaina lodes

Latvijā mēdz maijā snigt sniegs un Jāņos nelīt lietus, toties ne katru dienu apcietina vai nogalina politiski ietekmīgus maksātnespējas administratorus – miljonārus. Bet, ja apcietina vai nogalina, tad, kā redzams, īstajā laikā, lai potenciāla miljonu tērcīte mainītu virzienu. Par daudz sakritību, lai tās būtu tikai nejaušības.

Skandalozā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus nogalināšana – apliecinājums pēdējās dienās banalizētajam izteikumam par deviņdesmito gadu atgriešanos. Tā laika bandītisms nekur nebija nozudis, tikai līdz šim ietekmes pārdale notika baltos kreklos Saeimā, nevis Aizsaules ielā.

Veids, kādā pirms gada notika Trasta komercbankas (TKB) administratora maiņa, attiecībā viens pret viens kopēja to shēmu, kādā iepriekš šīs kredītiestādes likvidāciju bija vadījuši iepriekšējie administratori, kurus pirms gada par to saslēdza roku dzelžos. Kā līdz tam maz zināmais maksātnespējas administrators Ilmārs Krūms noslēdza līgumus, sev par miljonu atlīdzību palīgos paņemot hierarhijā virs viņa esošo Māri Sprūdu, tā pēc abu pirmo aresta maz zināmais maksātnespējas administrators Armands Rasa sev par miljonu atlīdzību palīgos paņēma hierarhijā virs viņa esošo Bunku.

Kā vienu, tā otru likvidatoru darbību TKB pavadīja neoficiāli stāsti par metodēm, ar kādām jāsamierinās, lai atgūtu bankā palikušos miljonu noguldījumus. Sprūda un Krūma gadījumā šīs baumas beidzās ar arestiem un apsūdzībām, Rasas un Bunkus gadījumā ar vispārēju atslābumu par "trauslu kārtību", kā tas naivā atklātībā izspruka premjeram Kučinskim.

Ir bijis pārāk daudz neveselīgu sakritību, lai nerastos veselīgas aizdomas par maksātnespējas tirgus sakārtošanu turpu šurpu, izmantojot Saeimu un policiju. Tās pašas dienas vakarā, kad pirms gada Saeima tomēr pieņēma grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas sevī slēpa Rasas un līdz ar viņu arī Bunkus izslēgšanu no pretendentiem uz TKB likvidāciju, policija apcietināja administratorus Sprūdu un Krūmu, kuriem šie grozījumi citādi deva cerību saglabāt kontroli pār banku.

Tagad, divas dienas pēc Bunkus nogalināšanas, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņo, ka diez vai ABLV bankai tiks ļauts veikt klasisku pašlikvidāciju, tas ir, paveras iespēja maksātnespējas administratoriem. Daudziem, bet ne vairs Bunkum. Un, iespējams, vairs arī ne Sprūdam, kura ietekme ir mazināta ar citiem, mazāk radikāliem līdzekļiem.

Tieši Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirms gada pavēra Rasam un Bunkum ceļu uz TKB, kad atmeta Saeimai otrreizējai caurskatīšanai minētos grozījumus Kredītiestāžu likumā, par kuriem, protams, bija aizdomas, ka tie rakstīti konkrētām interesēm. Nu pēc Bunkus nogalināšanas prezidents Vējonis sasauca Nacionālās drošības padomes sēdi ar tiesībsargājošo iestāžu vadības piedalīšanos, kas vēl varētu būt pašsaprotami. Toties Vējoņa izplūšana īpašos līdzjūtības vārdos Bunkus ģimenei un tuviniekiem jau radīja  smagu kolīziju starp prezidenta statusu un faktiski aicinājumu nācijai sērot par skandalozā maksātnespējas administratora nāvi. 2000. gadu atblāzma 90. gadu politiskajai kultūrai, kurā rakstīt atbalsta vēstules reketa karaļiem bija normāli.

Top komentāri

kurts
k
Skandalozs nav ne Bunkus ne citi šī līmeņa darboņi. Skandaloza ir Saeima, kura pieņēma likumus, kādus pasvieda mafiozi, skandalozi ir paši šie likumi, kas dod iespējas likumīgai laupīšanai. Un tur, kur iespēja zagt miljonus, nepārkāpjot likumus, tur slepkavības ir ikdiena.
melnais humors
m
Vieni noziedznieki nošāva citu noziedznieku, kas valsti izmantoja kā aizsegu. Skandaloza ir nevis slepkavība, bet valsts institūciju, amatpersonu un politiķu korumpētība.
Fiksais
F
Vai mums vispār ir likumdošana atbilstoša demokrātiskai valstij? Vai reketu un bandītismu atbalstošu likumdošanu var vispār saukt par likumdošanu? Ir pilnīgi skaidrs, ja nepastāv likumiskais tiesiskums, tad agri vai vēlu tiks iedarbināta linča tiesa un apzagtie paši spriedīs sodu. Ja valsts ir deleģējusi šaurai cilvēku grupiņai laupīt "likumīgi", tad šis ir tikai loģisks rezultāts!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē