Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Svarīgi nepieļaut, ka krīzes novājinātos, vērtīgos Latvijas uzņēmumus izpērk ārvalstnieki

Miljardu piesaukšana vēl negarantē veiksmi

Ekonomikas ministrija (EM) pārņēmusi stafeti no Finanšu ministrijas – jau atkal tiek skaļi paziņots par miljardiem, kurus tūlīt "grūdīs" iekšā ekonomikā, lai to vispirms stabilizētu, tad (jau kārtējo reizi) to pārorientētu, bet noslēgums vispār ir sajūsmu raisošs – jau no 2023. gada Latvijā sākšoties izaugsme.

No EM izstrādātās koncepcijas gan nav skaidrs, vai šajos 2,2 miljardos eiro (jeb 6,6, ja rēķina trīs gadu periodā) būs arī daļiņa no finanšu ministra Jāņa Reira daudzinātajiem četriem miljardiem eiro, vai tomēr tie būs vēl citi miljardi. Te gan taisnības labad jāpiebilst, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs vismaz definējis, ka šo kolekti 2,2 miljardu eiro apmērā sametīs gan valsts, gan privātie. Kas savā ziņā arī nav slikti, jo daudz skaidrāk iezīmē spēles noteikumus, nevis kā Reira pasludinātie, bet pagaidām visai īpatnējos ceļus ejošie četri miljardi.

Arī EM stratēģijas iezīmētie pieci rīcības virzieni – cilvēkkapitāls, inovācija, biznesa vide eksportspējai, finanšu pieejamība un infrastruktūra un attiecīgi jau to detalizētāks sadalījums un plānotā atbalsta virziena definējums – vismaz ļauj nojaust, kā ministrija iecerējusi virzīt tautsaimniecības atkopšanās procesu.

Protams, nedaudz bažas rada nianse, ka jau atkal valsts pārvalde strādā palēninātā režīmā, jo pašreizējā vīzijā nav ieskicēta lielāka konkrētība par iecerētajiem atbalsta pasākumiem, bet atbilstoši EM solītajam tas notikšot līdz 1. jūlijam. Un te arī ir bažu iemesls – skaidri zinām, ka daudzi uzņēmēji un darba ņēmēji grūtības izjūt jau pāris mēnešu, bet te izskatās, ka EM stratēģijas pirmās fāzes – stabilizēšanas – darbības plāns tā īsti kļūs skaidrs tikai jūlijā. Zinot valsts pārvaldes darbības ātrumu, pirmās kustības varētu notikt vēl pēc mēneša, kas līdz ar to dod lielu pārliecību, ka liela daļa palīdzības gaidītāju varētu to nesagaidīt un attiecīgi bankrotēt.

Lai arī EM stratēģija (kā vismaz nojaušams) paredz sekmēt nacionālo uzņēmumu attīstību un virzību pasaules tirgos, tomēr ne mazāk nozīmīgi ir šajā laikā nepieļaut, ka krīzes novājinātos, bet savlaicīgu valsts palīdzību nesaņēmušos, taču biznesa ziņā vērtīgos Latvijas uzņēmumus par smieklīgi zemu cenu sapērkas bagātās pasaules korporācijas. Patiešām ceru, ka ministrs Vitenbergs vēlas sekmēt tieši nacionālā biznesa attīstību, un viņa vadībā izstrādātā stratēģija to arī paredz. Jo pretējā gadījumā ir ļoti liela iespējamība, ka pēc dažiem gadiem Latvijā vietējais bizness vairs tikai kontrolēs mājražotāju līmeņa sektoru, bet vidējos un lielos uzņēmumus būs piemeklējis Laimas, Aldara un daudzu citu kādreizējo Latvijas lepnumu liktenis.

Var, protams, par šāda scenārija iezīmēšanu pasmīnēt, tomēr neaizmirsīsim, ka neatkarīgas valsts pamatā ir ne tikai tauta, bet arī nacionālais bizness. Un nav īsti pamata nemitīgi gavilēt par ārvalstu investīciju piesaistīšanas panākumiem, ja beigu beigās lielākā daļa tautsaimniecības tā rezultātā būtībā pieder ārvalstniekiem. Bet mēs paliekam par neko vairāk kā gudru, taču lētu darbaspēku. 

Top komentāri

Diferencētais murgojums
D
Diferencētais neapliekamais minimums veicina lētā darbaspēka un aplokšņu algu ekonomiku un nopietni apgrūtina tautsaimniecības pāreju uz augstākas pievienotās vērtības un augstāka atalgojuma sektoriem. Turklāt, tas pretēji plaši tiražētajiem mītiem, nevis mazina, bet palielina nevienlīdzību starp mājsaimniecībām ar un bez bērniem.
Le Figaro
L
Francijas statistika saka, ka 1.ceturksnī Francijas IKP ir samazinājies par 5,8%. Aprīlī kritums bija 35%, maijā - 25%, bet jūnijā gaidāms, ka IKP būs samazinājies par 14%. Kopumā 2.ceturksnī IKP samazinājumu lēš ap 20%. Un pēc optimistiskās prognozes gada IKP būs samazinājies par 8%.
Nacionaļnijs
N
Arī šoreiz - ne visiem paveiksies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē