Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Stereotipi ietver lamatas, kurās nevajadzētu iekrist vēlētājiem

Nākamās vēlēšanas gaidot

Nupat pierimušas Saeimas vēlēšanu kaislības, politiķu savstarpējiem apvainojumiem vismaz ārēji pārtopot par diplomātiskām sarunām. Lai arī politikas ekspertu retorikā izskanējis pieļāvums par ārkārtas Saeimas vēlēšanu iespējamību, tomēr to, vai šāds scenārijs īstenosies, pagaidām apgalvot nevar neviens. Toties ir skaidri zināms, ka nākamā gada 25. maijā vēlēsim Eiropas Parlamentu (EP), un Centrālā vēlēšanu komisija jau paziņojusi, ka no mūsu valsts būs jāievēl astoņi deputāti.

Jāteic, ka EP deputāta statuss tiek saistīts ar izplatītiem, bet arī visai diskutabliem stereotipiem. Viens no šādiem stereotipiem ir, ka būt par EP deputātu – tas nozīmē iegūt labi atalgotu amatu, kurā nekas daudz nav jādara. Otrs stereotips pauž, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji, ievēlēti EP, var cīnīties par savas valsts interesēm. Vēl trešais stereotips saistīts ar pārliecību, ka EP apspriestie temati ir bezgala tālu no Latvijas iedzīvotāju ikdienas un ka Brisele un Strasbūra ir gluži cita pasaule, salīdzinot ar Rīgu, mūsu reģionu pilsētām un novadiem. 

Taču visi šie stereotipi ietver lamatas, kurās nevajadzētu iekrist vēlētājiem brīdī, kad sāksies EP vēlēšanu kampaņa.

Nesen Saeimas priekšvēlēšanu  diskusijas apliecināja, ka dažs labs politiķis nevairās no tik maldīgiem apgalvojumiem, ka, ironiski sakot, varētu saņemt balvu par spilgtāko fantāziju, un ir ļoti iespējams, ka nereāli solījumi izskanēs arī tad, kad tuvosies EP vēlēšanu diena.

Nenoliedzami EP deputāta atalgojums, salīdzinot ar vidusmēra ienākumiem Latvijā, ir augsts, taču, ja neļaujas no padomju laikiem mantotajam uzskatam, ka būt pārtikušam ir slikti, tad respektabla alga vien nav iemesls, kura dēļ kādu uzskatīt par liekēdi. Savukārt tas, ka EP deputātu darba kvalitāte gan ir atšķirīga, tiešām nav noliedzams, un to zina arī ikviens, kas seko līdzi pašreizējo no Latvijas EP ievēlēto deputātu veikumam.

To, ka EP deputāti Briselē un Strasbūrā nebūs Latvijas interešu bīdītāji un aizstāvji, jau tagad ir vērts ielāgot ikvienam vēlētājam, lai nenoticētu priekšvēlēšanu kampaņas saukļiem gadījumā, ja tiks solīta nerimstoša cīņa par savējiem, piemēram, par mūsu valsts lauksaimniekiem. Taču jāņem arī vērā, ka EP pieņemtie lēmumi ietekmē dzīvi visās ES dalībvalstīs, tātad arī Latvijā, tāpēc nav pamatoti uzskatīt, ka nav jēgas 25. maijā iet uz vēlēšanu iecirkni. Svarīgi gan, protams, lai EP tiktu ievēlēti cilvēki, kuri izprot likumu sagatavošanas un pieņemšanas procesus, kā arī prot domāt ne tikai Latvijas, bet arī starpvalstu mērogā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka NĀKAMĀS VĒLĒŠANAS rādās ļoti drūmās krāsās... čekas maisu vairs nebūs... a līdz GRU maisiem kuslās rociņas par īsu... ! Baigi!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē