Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Krīzes pārvarēšana ar iespējami mazākiem zaudējumiem ir šīs valdības profesionalitātes eksāmens

Nepanikot. Neatslābināties

Latvijas Bankas (LB) eksperti pārskatījuši un pamatīgi koriģējuši negatīvā virzienā Latvijas iekšzemes kopprodukta izmaiņas. Patiesībā tas bija prognozējami, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomikas un sociālās spriedzes pieaugumu.

Vēl pērn decembrī LB prognozēja IKP pieaugumu šogad 2,6% apjomā, taču šajā nedēļā LB to ievērojami koriģēja – centrālās bankas eksperti patlaban prognozē Latvijas IKP kritumu par 6,5%. Loģiski, ka līdz ar IKP krituma prognozi mainās arī inflācijas prognozes, un iepriekš paredzēto 2,4% vietā šogad LB inflāciju prognozē tikai 0,5% apmērā. Lai arī cik ļoti jaunā inflācijas prognoze priecētu stabilas ekonomikas apstākļos, patlaban ir skaidrs, ka tik zems inflācijas rādītājs būs saistīts ar ievērojamu pirktspējas kritumu gan privātajā, gan industriālajā sektorā.

Diemžēl LB eksperti atzīst, ka šīs IKP un inflācijas prognozes ir modelētas lielas nenoteiktības apstākļos un var tikt būtiski koriģētas, ja pasaule negūs panākumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanā un gada otrajā pusē neatsāksies ekonomiskā izaugsme.

Droši vien vājš mierinājums būs Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vēsturiskie dati, ka pirms 11 gadiem Latvija piedzīvoja vēl dramatiskāku IKP kritumu – 2009. gadā IKP, salīdzinot ar 2008. gadu, samazinājās par 18%. Tomēr atšķirībā no toreizējās globālās ekonomiskās un finanšu krīzes šodienas situāciju ietekmē ne tik daudz ekonomika, cik bioloģija.

Var tikai piekrist LB viedoklim, ka šāds nelabvēlīgs un visaptverošs globālais šoks īstermiņā rada problēmas uzņēmumiem nodrošināt naudas plūsmu kārtējo saistību pildīšanai, apdraudot uzņēmumu maksātspēju.†Tāpēc precīzi mērķētiem Latvijas valdības atbalsta pasākumiem ir izšķirīga nozīme krīzes ietekmes mazināšanai, lai īstermiņa saimnieciskās darbības pārrāvumi neradītu būtisku tautsaimniecības kapacitātes samazinājumu, kas aizkavētu atveseļošanos brīdī, kad koronavīrusa izplatīšanās tiktu apturēta, tādējādi radot paliekošu negatīvu ietekmi uz ekonomisko aktivitāti. Vienlaikus ir svarīgi sniegt atbalstu dīkstāvē nonākušajiem un bez ienākumiem palikušajiem iedzīvotājiem, nepieļaujot ievērojamu sociālo problēmu saasināšanos un iekšzemes pieprasījuma sarukumu.

Katrā gadījumā patlaban ekonomikas ziņā būtiskākais ir neļauties panikai, tomēr nedrīkstam arī atslābināties. Šī krīze un tās pārvarēšana ar iespējami mazākiem zaudējumiem ir ne tikai šīs valdības politiskā iespēja, bet arī profesionalitātes eksāmens. Šobrīd ir sajūta, ka eksāmens var netikt nokārtots. Tāpēc ir pēdējais laiks saņemties un dažiem politiķiem mazāk runāt, bet cītīgāk strādāt.

Top komentāri

Irlielameraticams
I
oligarhu avīzes "Diena" gals tuvojas
Zlobina smetode
Z
Interesanti alsīt rakstu par nepanikošanu, ja to uzrakstījis visīstenākais panikotājs.
No kurienes būs resursi?
N
Tagad tik visi dzīvos uz pabalstiem. Par tiem nepieciešamo naudu es saprotu - to mūsdienās nav pat jāpiedrukā, pietiek ar elektroniskajā vidē ieliktu klikšķi, lai tās būtu pārpārēm. Man tikai ir jautājums par tiem patērējamajiem resursiem, kam vajadzētu būt pretī šai naudai - ir nojaušams, ka tos ar klikšķi pretī nevar pielikt. Un kas notiek, ja pretī lielam emitētam naudas daudzumam netiek likts pretī ar darbu radīts produkts, manuprāt, nav jāstāsta. Vismaz es to esmu pieredzējis 80to gadu beigās un 90to sākumā. Izskatās, ka mēs viena vīrusa dēļ esam gatavi nolaist podā visu ekonomiku
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē