Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

"Nila gāzēju" ātrās izgāšanās cena

Rīgas domes opozīcijas partiju atšķirīgais balsojums par lēmumu slēgt deviņas spēļu zāles galvaspilsētas vēsturiskajā centrā ļoti uzskatāmi parādīja, cik trausla ir opozīcijas vēlme un varēšana "gāzt Nilu".

Jo vieni saprata, ka ar vai bez Ušakova–Amerika koalīcijas, bet attiecīgs Augstākās tiesas lēmums jāpilda vien ir, kamēr otri nodemonstrēja, cik neērti ir "gāzt Nilu", ja vienlaikus jātaisa reveranss sponsoriem un draugiem no azartspēļu biznesa.

Uzreiz jāuzsver, ka Rīgas domes valdošās koalīcijas (Saskaņa un Gods kalpot Rīgai) otrdienas vakarā virzītais lēmumus par deviņu spēļu zāļu slēgšanu galvaspilsētas vēsturiskajā centrā nav nekāda varonība, bet tikai un vienīgi Augstākās tiesas attiecīga lēmuma izpilde.

Tieši tā arī savas frakcijas deputātu lēmumu, šajos balsojumos pievienoties domes pozīcijai, pēc tam skaidroja Jaunās konservatīvās partijas frakcijas priekšsēdētājs, starp citu, kas nav mazsvarīgi, bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns: "Lēmumam nebija nekādu trūkumu, ar ko aizbildinās azartspēļu lobisti."

Par kādiem gan azartspēļu lobistiem runā Rīgas domes opozicionārs Bordāns? Vienīgie, kas atturējās balsojumos par deviņu spēļu zāļu slēgšanu (tiem sekos vēl 41 līdzīgs lēmums), bija seši sēdē klāt bijušie Latvijas Reģionu apvienības/Latvijas attīstībai deputāti Juris Pūce, Mārtiņš Bondars, Māris Mičerevskis, Ansis Ansbergs, Oskars Putniņš un Anete Jēkabsone-Žogota. Pūce vēlāk to attaisnoja ar to, ka lēmumi bijuši "juridiski vāji sagatavoti". Bez Pūces un Bondara par lēmumu vāju sagatavotību uztraucās arī divu Latvijas spēļu biznesa gigantu SIA Alfor un SIA Admirāļu klubs valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns.

Viņš iesniegumos Rīgas domes Juridiskajai pārvaldei brīdina ar lēmumu juridiskajām sekām, pat piesaucot iespēju vērsties tiesā pret Latvijas valsti, jo viens no abu uzņēmumu dalībniekiem ir Austrijā reģistrēta sabiedrība, bet tās investīcijas Latvijā aizstāv savstarpējs līgums par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību.

Kopumā otrdienas lēmumi skāra vairākus azartspēļu biznesa uzņēmumus, bet divi no tiem – tieši Zuzāna vadītie SIA Alfor un SIA Admirāļu klubs – pērn Rīgas domes opozicionāra Pūces sievas vadītajai biedrībai Ascendum noziedojuši kopumā 61 000 eiro. Zuzāns ir arī valdes loceklis biedrībā Mākslai vajag telpu kopā ar Latvijas attīstībai valdes locekļa Edgara Jaunupa sievu.

Tas, ka individuāli uzņēmēji vai veseli uzņēmumi ziedo naudu ar politiķiem un viņu ģimenes locekļiem saistītām biedrībām, nodibinājumiem, sporta klubiem, mākslas projektiem, novērojams jau gadiem. Līdz šim Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uz šo parādību nav nopietni skatījies ne no koruptīvu attiecību, ne politisko partiju nelikumīgas finansēšanas, ne pat no interešu konflikta viedokļa. Līdz šim.

Šomēnes jaunais KNAB priekšnieks Jēkabs Straume intervijā Dienai deva cerību, ka biroja reformām uz šo un citām shēmām kopsakarībās paraudzīsies topošais KNAB Analītiskais bloks. Tam, ka KNAB saskatīt shēmas, operatīvi fiksēt kontaktus starp lēmumu pieņēmējiem un tajos ieinteresētajiem liedz un kavē esošais novecojušais interešu konflikta novēršanas likuma rāmis, īsti neticas.

Top komentāri

xx
x
laikam gan vajadzēja balsot par Bordāna partiju, nevis Bondaru
Janka
J
cik atceros, vel 2005. gadā Aksenoks uzsāka azartspēļu ierobežošanu, bet turpmākie mēri to nolika uz bremzēm, tagat AT iespaidā, beidzot vezums ir sakustējies, lai gan arī vel nav skaidrs, vai tas nav veids, kā izspiest kādu ziedojumu.
Ēzelita Vaidumane
Ē
Nīlsi gāzt vajadzētu Marģevicai pašai. BEZ ātras izgāšanās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē