Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

No Vienotības kļūdām citiem ir, ko mācīties

Nedēļas sākumā Dienā bija publicēta mana intervija ar Vienotības faktisko līderi Solvitu Āboltiņu. Mazliet par viņas lēmumu aiziet no politikas, vairāk – par šīs savulaik ļoti agresīvi politikā sevi pieteikušās, bet nu tā kā sagurušās, pieklusušās, pat pusizjukušās partijas izredzēm nākotnē.

Āboltiņa gan uzskata, ka situācija partijai vēl nav bezcerīga, jo pati Jauno laiku savulaik izvilkusi no vēl dziļākas bedres, taču līdz ar to lielais jautājums ir – kurš, ja ne viņa pati, būs tas vilcējs, tas jaunais karognesējs, kam biedri noticēs un sekos cīņā par jaunām uzvarām? Eksperiments ar Piebalga importēšanu izrādījies neveiksmīgs. Āboltiņas kādreizējais favorīts Smiltēns izrādījies vājš, to apliecinot ar prasību, lai jau pieminētā līdere vispirms paejot malā, tad viņš būšot gatavs vadīt partiju (nevis cīnoties, kā savulaik Obama ar Klintoni). Nevienu citu, kas tiešām gribētu un būtu spējīgs nostāties partijas vadībā, nemana. Tiek solīts, ka tāds kaut kad šajās dienās tikšot nosaukts (drīzāk – izstumts priekšplānā), bet arī tad, ja izvēle ir starp vismazāk kritizēto Vienotības ministru un Rīgas saraksta līderi iepriekšējās vēlēšanās, nekādi brīnumi vismaz emocionāla uzrāviena ziņā šajā partijā nav sagaidāmi.

Šajā sakarībā ir vairāki aspekti, kas ir plašākas uzmanības vērti. Pirmkārt, šis ir kārtējais piemērs tam, ka Latvijas partijas nav radušas domāt par līderu maiņu, attiecīgu uzmanību neveltot to atlasei, sagatavošanai. Lai arī priekšvēlēšanu cīņā aizvien lielāka loma ir līderu debatēm, par tām kandidātu sarakstu veidotāji, šķiet, domā pēdējā brīdī, priekšplānā izstumjot to, kura izrunāšanās varētu būt saistīta ar vismazākajiem riskiem. Vienotība, pat savulaik aizrāvusies ar konkurentu līderu apkarošanu, klaji deklarēja, ka tai līderu vietā ir komanda. Sekas tam nu redzam. Ir pāris "jauno seju" partijā, bet, kad tās parāda savu "vilktspējas" trūkumu, vietā nav ko likt.

Otrkārt, vērojama politiķu nespēja stāvēt pāri konkurējošo partiju vai ideoloģiju pārstāvju internetā saceltai histērijai par to, kas šajā pasaulē ir labs un kas ne tikai slikts, bet radikāli iznīdējams. Lai cik mulsinoši tas šķistu no tā viedokļa, ka ievēlētie pārstāv visu tautu, ābeces patiesība arī tā, ka pirms vēlēšanām svarīga vienīgi potenciālo vēlētāju attieksme. Proti, – lai labāk šo tēmu ilustrētu, ņemsim citu piemēru, – pirms vēlēšanām Nilam Ušakovam svarīgi tie, kas par viņu balsos, nevis Raivja Dzintara atbalstītāju paustā kritika (un attiecīgi otrādi), lai arī, jau esot deputātu krēslos, katram no viņiem jārūpējas par visa sava vēlēšanu apgabala iedzīvotāju interesēm. Tad, lūk, atgriežoties pie Vienotības, – viens no pēdējā laika tās neveiksmju lielajiem cēloņiem ir lielā ietekmēšanās no cilvēku, kas nav viņu vēlētāji, paustā un arī nespēja vai pat nevēlēšanās aizstāvēties.

Treškārt, partijas ilgstpējai tomēr ir svarīga ideoloģija vai vismaz vēlētāju loka definēšana, par kura interesēm tā iestājas. Ja partiju veido kā atsevišķu kampaņu (Jaunais laiks sevi pieteica ar cīņu pret korupciju, Vienotība – pret oligarhiem, ko nu mēģina otrreiz "uzsildīt" daži sevi par jaunajiem piesakošie spēki), tās jauda apsīkst, kad tēma sabiedrībā sāk apnikt, jo visi konstatē, ka tā bijusi tikai donkihotiska cīņa pret vējdzirnavām.

Top komentāri

Āboltiņa tur ir labākā
Ā
Neviena cita tik spēcīga tur nav. bet Āboltiņas tēls ar pašu partijas tā saucamo komunistiski/liberālo spārnu ir tiktāl sacūkāts, ka nekas labs arī ar viņas vadību tur nav sagaidāms.
practice what you preach
p
Interesanti vai pērkamais "žurnālists" Meļņiks savas pazemīgās atskaites Šleseram Rīdzenes numuriņā uzskata par kļūdām? Varbūt gluži otrādi?
Nja
N
Oligarhu iznīcināts laikraksts un šķēles poļitruks Meļņiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē