Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Kodolieroču esamības dēļ šobrīd liela mēroga karadarbība starp lielvalstīm nav reāla

Otrais aukstais karš

Turpinoties ģeopolitiskajai konfrontācijai starp kolektīvajiem rietumiem un vadošajām attīstības lielvalstīm Krieviju un Ķīnu, aizvien biežāk izskan vārdu salikums "otrais aukstais karš".

Pēc daļas analītiķu domām, šis karš de facto jau ir sācies, kamēr vēl citi uzskata, ka konflikta potenciālās dalībnieces pagaidām atrodas tikai kādā sagatavošanās stadijā. Tajā pašā laikā situācija mūsdienu pasaulē ievērojami atšķiras no tās, kāda pastāvēja vēl pirms dažiem gadu desmitiem.

Ja pirmais aukstais karš bija divu atklāti naidīgu ideoloģiju un sistēmu cīņa par globāla mēroga dominēšanu, tad šobrīd vismaz nekādu ideoloģisku atšķirību starp lielvalstīm nav.

Ķīnas sociālistiskais vai Krievijas valsts kapitālisms no sava rietumu korporatīvā līdzinieka atšķiras vienīgi pēc formas, taču ne pēc būtības.

Arī globāla mēroga ambīciju atšķirībā no PSRS Eirāzijas lielvalstīm pagaidām nav un pārskatāmā nākotnē tādas diezin vai parādīsies. Ķīna tradicionāli ir noslēgta sistēma, un arī šobrīd par valsts prioritāti ir noteikta pārorientēšanās uz iekšējo attīstību. Savukārt Krievijas ekonomikas pieticīgie apmēri vienkārši neļauj valstij izvirzīt pārmērīgas ambīcijas. Tiesa, šie faktori nekavē abām valstīm izmantot jebkuru iespēju savas ģeopolitiskās vai ekonomiskās ietekmes palielināšanai aiz to robežām.

Rietumu galvenā problēma tikmēr ir sistēmiska iekšējā krīze, kuras spilgtākās izpausmes ir Brexit un Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu ar tai sekojošu iekšpolitisko būtībā haosu. Iekšējās pretrunas ne tikai ir mazinājušas kolektīvo rietumu ģeopolitisko konkurētspēju, bet novedušas pie tā, ka pie horizonta, lai arī tāla, taču

ir parādījies šķelšanās starp Eiropu un ASV rēgs.

Kopumā ir izveidojusies klasiskā situācija, kad dominējošā lielvara, šajā gadījumā ASV, vairs nespēj (nepietiek resursu, pastāv nopietnas iekšpolitiskās pretrunas), bet konkurenti jūtas pietiekami spēcīgi, lai vairs nevēlētos saglabāt esošo stāvokli. Tiek lēsts, ka pasaules (vai, ja precīzāk, tad rietumu civilizācijas) vēsturē šādu gadījumu ir bijis vismaz 14, un 12 no tiem ir noslēgušies ar liela mēroga kariem.

Tā kā kodolieroču esamības dēļ šobrīd liela mēroga karadarbība starp lielvalstīm nav reāla, bet ģeopolitiskā konfrontācija ar ļoti augstu ticamības pakāpi turpinās pieņemties spēkā, visaptveroša otrā aukstā kara iestāšanās varbūtība, pie kam ar nenovēršamu blakus efektu – nestabilitāti un bruņotiem konfliktiem tā dēvētajās perifērijas valstīs, ir daudz reālāka, nekā mums gribētos domāt. Latvija šajā karā, jāpiebilst, atradīsies frontes pirmajā līnijā, ko diezin vai var uzskatīt par iepriecinošu ziņu.

Top komentāri

Juris
J
Kāpēc kodolkarš nav iespējams? Tā ir lielākā kļūda par kaut ko spriest un uzreiz izslēgt iespējamību kas vienmēr ir pastāvējusi! Varbūt domājat ka pasaule ir kļuvusi gudrāka?
Pipars
P
Autors raksta: (Rietumu galvenā problēma tikmēr ir sistēmiska iekšējā krīze, kuras spilgtākās izpausmes ir Brexit un Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu ar tai sekojošu iekšpolitisko būtībā haosu.) Nepiekrītu, rietumu galvenā problēma ir nevis sistemātiska, bet (nesistemātiska) rakstura iekšējā krīze. Diemžēl autors nesaprot ko raksta, jo ne līdz galam izprot notiekošo notikumu pamata procesus. Atcerēsimies, kā mums padomijas laikā no visiem ruporiem skanēja un viena un tā pati nodeldēta doma par to ka (kapitālisms reiz beigsies). Nu tad lūk beidzot šī doma ir sākusi realizēties, par to jums jāraksta cienītais nevis jāraksta par itkā sistemātisko iekšējo krīzi. (KAPITĀLISMS IR KĻUVIS NERENTABLS). Nu nenes viņš vairs peļņu un viss. Tā pat kā sociālisms savulaik pārstāja būt rentabls un kļuva par pamatu PSRS sagrāvei tā arī tagad tieši tas pats notiek ar kapitālismu un rietumiem!
Vai
V
raksta autoriņš nav tas pats tips, kas raksta tā dēvētos pasūtījuma rakstus par to saņemot vismaz dubultu apmaksu un kautrīgi nodurot kristālgodīgās acis savu kolēģu, draugu un radu lokā? Rakstu nelasīju jo pietika ar viņa domu graudiem par BRĪVAS UN NEATKARĪGAS VALSTS Polijas "nedemokrātismu"...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē