Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par Latviju ārpus Rīgas

Nereti, izvērtējot situāciju mūsu valstī, dažādu jomu eksperti mēdz uzsvērt – ir valsts galvaspilsēta Rīga un ir pārējā Latvija, turklāt galvaspilsēta dzīvo ļoti dinamiskā ritmā, bet pārējā valsts – ievērojami lēnākā.

Galvaspilsēta dominē arī ārvalstu tūristu uzņemšanā. Diena jau vēstīja, ka Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati rāda – šā gada 1. ceturksnī Latvijas tūristu mītnēs uzturējušies 304,6 tūkstoši ārvalstu viesu, kas ir par 15,3% vairāk nekā 1. ceturksnī pērn. CSP arī uzsver, ka tieši Rīgā uzturējusies ievērojami lielākā daļa ārvalstu ciemiņu – 83,8%, bet Jūrmalā, kas ierindojas otrajā vietā, – tikai 6,8%. CSP datos vēl parādās Daugavpils (1,3%), Liepāja (1,2%) un Siguldas novads (1,1%). Jāņem arī vērā, ka gada 1. ceturksnī ievērojama daļa viesu, visticamāk, bijuši biznesa tūristi un tādi ceļotāji, kuri darba braucienu apvienojuši ar atpūtu, jo Latvijā tūrisma sezonas uzplaukums pienāk tikai līdz ar vasaru, kad parasti vērojams tipisko tūristu – atpūtnieku pieplūdums. 

Protams, jebkuriem statistikas datiem allaž atrodas kritiķi. Diena jau vēstīja, ka Vidzemes Augstskolas tūrisma un atpūtas virziena direktors Ilgvars Ābols uzskata – statistikā visi ārvalstu viesi, kas nakšņo Latvijā, nemaz neparādās. Tomēr tendences statistika ieskicē, un dominējošā Rīgas pievilcība ārvalstu tūristu skatījumā apstiprina, ka galvaspilsētai kā Latvijas tautsaimniecības, zinātnes, kultūras un izglītības centram konkurentes nav. Daudzās citās valstīs, kā zināms, ir divas uz metropoles statusu pretendējošas pilsētas – piemēram, Lietuvā ir Viļņa un Kauņa, Igaunijā – Tallina un Tartu, Somijā – Helsinki un Turku. 

Taču tūrisma statistika ne tikai kārtējo reizi apstiprina Rīgas dominēšanu, bet arī norāda uz pārējās Latvijas neizmantotajām iespējām ārvalstu ceļotāju uzņemšanā. Reģionos jau tagad ir atrodami patiešām interesanti, pat spoži tūrisma objekti. Taču ir arī vairāki pilnveidojami aspekti. 

Viens no tiem ir autoceļu kvalitāte. Daudzas lauku saimniecības, dabas objektus un kultūrvēsturiskas ēkas sasniegt var, tikai braucot pa tādām grambām un bedrēm, ko grūti nosaukt par ceļu un kas liek domāt par bezceļu tūrisma izaicinājumiem. Otrs aspekts attiecas uz norāžu sistēmu – nevar cerēt, ka ārvalstu ceļotāji stundām ilgi meklēs naktsmītni vai apskates objektu, kam sarūpēt tādu norādi, kas būtu saprotama cilvēkiem, kuri Latvijā ieradušies pirmo reizi mūžā, neviens nav papūlējies. Trešais aspekts saistīts ar nepieciešamību ievērot cenu un kvalitātes līdzsvaru. Ja tūristiem tiek prasīta, Eiropas mērogā vērtējot, augsta cena, tad vajadzētu būt arī atbilstošai servisa kvalitātei.

Top komentāri

komisārs Megrē
k
Nevienā citā valstī nez kāpēc neuztraucas par īpaši tūristiem domātām norādēm un uzskata, ka tūristi ir pieauguši cilvēki, kas prot strādāt gan ar karti, gan GPS, nevis bērneļi, kas jāvadā, turot aiz rokas, vai nosaukumus izlasīt nespējīgi grūtgalvīši.
komisārs Megrē
k
Piemēram, francūzim nav nekādu grūtību iegaumēt, ka viņam vajadzīgās pilsētas nosaukumu raksta Bordeaux, bet izrunā Bordo. Un nekādos Francijas laukos nav visiem iespējamajiem migrantiem saprotam norāžu un nevar tādu būt, jo tikai ES oficiālo valodu ir vairāk nekā 20 un nav neviena profesionāla tulka, kurš zinātu kaut vai pusi no tām. Bet visi kaut kā viusu saprot un atrod. Tikai mūsu skolas beigušie analfabēti, kas bez tēmu nopludināšanas nevar uzrakstīt darbu, nekādi nevar saprast vietvārdus un pieprasa reformēt te izrunu, te rakstību.
ērce
ē
Mūsu īsredzīgām oligarhu valdībām būtu jāveicina ekonomiskā aktivitāte ārpus Rīgas. Pirmais (bet ne vienīgais) solis būtu 3 ministriju pārcelsana ārpus Rīgas -- piemēram uz Rēzekni, Valmieru un Liepaju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē