Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Vai ir nepieciešamība kādu īpaši pārliecināt par to, ka deficīta prece ir laba?

Paraugs. Bet īstajā brīdī

Pēdējās dienās atkal aktualizējusies tēma par ministru un citu valsts augstāko amatpersonu vakcinēšanu pret Covid-19, lai viņus pasargātu no saslimšanas, kā arī rādītu piemēru plašākai sabiedrībai par to, ka vakcinēties ir droši, pareizi un lietderīgi. Ideja saprotama un loģiska, taču vismaz šajā brīdī ar to saistās vairāki ''bet''.

Vispirms jau – vai ir nepieciešamība kādu īpaši pārliecināt par to, ka deficīta prece ir laba? Kā paudis jaunais veselības ministrs Pavļuts, janvārī pat visiem mediķiem nepietiks vakcīnu. Jā, zināms, ka ne visi medicīnas darbinieki jau ir gatavi vakcinēties pret Covid-19, tomēr nav arī tā, ka vakcinētāji dīkā stāvētu, – pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu.

Tātad lielāku ažiotāžu pat nav nepieciešams raisīt, citādi pēc tam var būt vilšanās, ka reklamē to, kas ne visiem ir pieejams.

Otrs ''bet'' izriet no jautājuma – kam vairāk vai ātrāk vajadzētu būt vakcinētam? Ministrus būtu nepieciešams ātrāk vakcinēt, lai viņi var normāli strādāt? Jā, taču laimīgā kārtā mums ir bijusi iespēja pārliecināties, ka gan ministri, gan deputāti, gan daudzas citas amatpersonas prot gana labi apieties ar modernajām tehnoloģijām un līdz ar to strādāt attālināti. Citādāk ir ar tajās jomās strādājošajiem un tajā vidē dzīvojošajiem, kur cilvēku ciešāka saskarsme ir neizbēgama. Vispirms jau runa ir par medicīnas darbiniekiem. To esmu teicis, bet atkārtošos – manā skatījumā vismaz medicīnas darbiniekiem vakcinēšanās pret Covid-19 bija jānosaka kā obligāta, lai noņemtu risku, ka viņi var būt par vīrusa pārnēsātājiem. Būtu nepieciešams steidzami vakcinēt pret Covid-19 arī cilvēkus, kam nepieciešama regulāra uzturēšanās slimnīcās. Nākamā kategorija – sociālās aprūpes un tamlīdzīgos centros dzīvojošie un strādājošie.

Var, protams, viņus nemitīgi testēt, taču tas diemžēl nedz pasargā dzīvības, nedz arī sanāk lētāk.

Skolotajiem arī tagad nav iespēja normāli strādāt. Tāpat arī aplamu politisku lēmumu dēļ nu jau bēdīgi slavenajai skaistumkopšanas nozarei.

Ministrus un dažādas slavenības varētu ātrāk potēt vien, lai būtu paraugs visiem, taču, kā teicu, ne jau tad, kad vakcīnas vairumam cilvēku vēl nav pieejamas. Un arī diez vai visus uzreiz, jo tā tad būtu šīs cilvēku grupas izcelšana pāri visām citām, tostarp iepriekš pieminētajām. Taču, kad vakcīnas lielākā daudzumā būs pieejamas, būtu lietderīgi, ja atsevišķas amatpersonas vakcīnu saņemtu kādu grupu masveida vakcinēšanas laikā, teiksim, ja ministrs vai deputāts aizsargpoti saņemtu, sākot masveida vakcinēšanu kādā sociālās aprūpes centrā, – tas varētu iedrošināt uz šādu soli arī tur strādājošos un dzīvojošos. Tas būtu gan sociāli atbildīgi, gan vakcināciju veicinoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē