Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Patikšana ministram – galvenais izvēles kritērijs?

Cilvēku dalīšana "pareizajos" un "nepareizajos" Latvijas politiskajā vidē diemžēl jau kļuvusi par ierastu ikdienu, ar kuru nākas rēķināties teju ikvienam profesionālim, kurš vēlas un ir gatavs strādāt valsts pārvaldē. Būtībā šāds secinājums izdarāms no satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) lēmuma neapstiprināt Valsts kancelejas rīkotā atklātā konkursa rezultātā izraudzīto kandidātu uz Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra amatu. Kā izrādās, ministram nav patikusi, jāsaka, gana respektablās konkursa komisijas izraudzītā pretendenta politiskā piederība.

Pats Linkaits aģentūrai LETA skaidrojis, ka viņš pieņēmis lēmumu neatbalstīt konkursā uzvarējušo SM valsts sekretāra amata kandidātu, pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas paredz, ka vecākajam valsts civildienesta ierēdnim ir jābūt politiski neitrālam. Turpretī konkursā uzvarējušais amata kandidāts iepriekš esot kandidējis Saeimas vēlēšanās, kā arī esot valdes loceklis politiskā partijā. Nu jau atklāts, ka atraidītais kandidāts ir Attīstībai/Par! biedrs Andulis Židkovs, turklāt izrādās, ka Židkovs nemaz vairs neesot partijas valdē.

Savā ziņā ir loģika ministra paustajā uzskatā, ka vecākajam civildienesta ierēdnim ir jābūt politiski neitrālam, lai neviens nevarētu pārmest, ka pieņemtie lēmumi ir balstīti kāda politiskā spēka interesēs, tomēr šeit vairāk ir sajūta, ka noraidījuma pamatā ir ne tik daudz personas būšana partijā, cik vienkārši politiskās greizsirdības izpausmes. Protams, vienmēr var meklēt un noteikti arī atrast kādas saistības, pazīšanās un tamlīdzīgas nianses, kas var radīt šaubas par kādas personas godaprātu. Tomēr diez vai būšana politiskajā partijā  būtu uzskatāma par neglītu traipu konkrēta cilvēka biogrāfijā, kā dēļ viņam deguna priekšā būtu jāaizcērt durvis, nedodot iespēju apliecināt savu kompetenci un profesionālo varēšanu. Turklāt ironiski – politiķi paši regulāri aicina pilsoņus būt politiski un sabiedriski aktīviem un stāties partijās. Tāpēc domājams, ka kandidāts būtu saņēmis ministra atraidījumu arī tad, ja būtu jebkurā citā partijā. Protams, nevar neuzdot arī retorisku jautājumu – vai atraidījums tiktu saņemts arī tad, ja pilsonis būtu Linkaita partijas biedrs?

Taču šajā stāstā ir arī kāda cita šķautne par cilvēku dalīšanu "pareizajos" un "nepareizajos", proti, šķiet, Linkaits aizvien neko nepareizu nesaskata situācijā, ka viņa paša pārziņā esošās va/s Latvijas dzelzceļš padomes locekļa amatā salīdzinoši nesen tika apstiprināts Andris Liepiņš, par kura darbību, savulaik esot va/s Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētāja amatā, ir lasāmi, maigi sakot, visai neglaimojoši secinājumi 2016. gadā sagatavotajā audita Ziņojumā par iepirkuma procedūru īstenošanu VAS Starptautiskā lidosta Rīga. Atgādināšu, ka ministrs pēc vairāku dienu vilcināšanās diezgan strupi atteicās Dienai paust savu viedokli, vai, ņemot vērā Liepiņam neglaimojošos audita secinājumus, ministrs uzskata, ka Liepiņš ir tiesīgs ieņemt pašreizējo amatu.

Secinājums gaužām bēdīgs – divi cilvēki, divas dažādas attieksmes. Un tavas iespējas būt vai nebūt kādā amatā valsts pārvaldē, šķiet, ir visai tieši atkarīgas no tā, vai tu patiksi vai nepatiksi ministram.

Manuprāt, šo situāciju nevar raksturot savādāk kā dubulto standartu pielietošanu. 

Top komentāri

citu vidū
c
Vai tad raksta patikšana saimniekiem nav galvenais kritērijs, lai strādātu par žurnālistu dienā?
Ērmanis
Ē
Ir jocīgi, ka konkursa komisijā neietilpst nozares ministrs. Autora veikums kārtējo reizi izskatās pēc pasūtījuma raksta.
docents
d
Guntar, likums pasaka, ka valsts sekretārs nevar būt partijās. Ko tur vēl cepties?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē