Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Eiropas vadošās valstis ir nolēmušas veidot lielā mērā no ASV neatkarīgu sadarbību ar Pekinu

Pavērsiens Ķīnas virzienā?

Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina Eiropas turneja – vizītes Itālijā, Francijā un arī Monako – ir pavērusi plašas iespējas eiropiešu un Ķīnas sadarbības paplašināšanai un, ļoti ticams, arī Eiropas daļējam ģeopolitiskam pavērsienam Ķīnas virzienā.

Tā Romā tika parakstīti 29 līgumi, starp kuriem nozīmīgākais bija par Itālijas pievienošanos Ķīnas megaprojektam Viena josla, viens ceļš. Ja vienkāršoti, tas nozīmē, ka Ķīna investēs iespaidīgus līdzekļus Itālijas ostās, lai padarītu tās par vārtiem kravu pārvadājumiem starp Ķīnu un Eiropu viena no topošajiem transporta koridoriem ietvaros.

Parīzē tika parakstīts mazāk dokumentu, un lielāko uzmanību piesaistīja vienošanās ar Airbus par 300 Eiropas aviolaineru iegādi 30 miljardu eiro vērtībā. Tajā pašā laikā Parīzē tika iezīmētas Ķīnas un ES turpmākās sadarbības perspektīvas, jo Sji Dzjiņpins tikās gan ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, gan ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru.

Rezultātā jau 8. un 9. aprīlī Ķīnas un ES samitā Briselē tiks apspriests jautājums par Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformēšanu, bet nedaudz vēlāk uz II Joslas un ceļa forumu Ķīnā dosies plaša eiropiešu delegācija.

Šie un citi iecerētie pasākumi nozīmē, ka apvienotās Eiropas vadošās valstis ir nolēmušas veidot lielā mērā no ASV neatkarīgu sadarbību ar Pekinu.

Pieņemoties spēkā pretrunām starp kontinentālo Eiropu un ASV, pirmajai, ja vien tā nevēlas kļūt par Rietumu pasaules perifēriju, kuras galvenā misija ir apkalpot ASV intereses, neatliek nekas cits kā virzīties uz patstāvību un sadarbību ar Ķīnu. Arī Pekina apzinās, ka kooperācija ar Eiropu kompensēs vai vismaz mazinās problēmas, kas rodas Ķīnas un ASV saspringto attiecību dēļ.

Tas gan nenozīmē, ka nepastāvētu problēmas arī Eiropas un Ķīnas attiecībās. ES līderi Parīzē izteica Sji Dzjiņpinam neaizplīvurotus pārmetumus par ES vienotības šķelšanu, kā arī centīgi atgādināja, ka eiropieši vēlas Ķīnas preces ne tikai saņemt, bet arī eksportēt, turklāt iespējami lielākos apjomos. Ir vēl arī savstarpējo attiecību problēmas ES iekšienē, tomēr tās visas ir risināmas.

Galvenie pagaidām neskaidrie jautājumi ir divi. Pirmais – cik tālu sadarbībā ar Ķīnu ir gatava iet nosacīti apvienotā Eiropa – un otrais – kāda būs ASV un attiecīgi proamerikāniskās Eiropas elites daļas un proamerikānisko valstu reakcija. Atbilde uz tiem vienlaikus būs arī atbilde uz jautājumu, vai kolektīvie Rietumi turpinās pastāvēt vai arī sašķelsies starp tā dēvētajiem anglosakšiem un kontinentālo Eiropu.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Pieļauju, ka Donaldam, tam kurš Tramps, ir savs viedoklis par šādu pavērsienu. Un nekas nav zināms par to, ka Eiropa varētu kaut kur pavērsties bez Donalda atļaujas, ziņas un par to nesamaksājot.
Meždunarodnijs
M
Ir tikai viena Eiropas izvēle starp Ķīnu, Krieviju vai ASV. Un tā ir sen zināma un saprotama - Amerika.
Pipars
P
Ja pagaidām pavērsiens notiek Ķīnas virzienā, tad vēlāk neizbēgami šis pavērsiens būs arī Krievijas un Irānas virzienos... Šodien ir liela diena... spēkā stājas Bāzeļa III punkts par zeltu! Kā zināms kopš 1971 gada zelts pasaulē zaudēja savu naudas funkciju un tika pielīdzināts naudas līdzībai, savukārt ar šodienu ar Bāzeļa III attiecīgā punkta stāšanos spēkā zelts atkal kļūst par naudu... Tas automātiski nozīmē ASV valsts kā $ emisijas centra varenības tuvākajos gados "iespējamo" pavājināšanos...gan jāatzīmē "pie nosacījuma" JA zelta cena sāks "AUGT" pret ASV $...!!! Tāpēc domāju ka cīņa par zelta cenas pazemināšanu un paaugstināšanu pasaules tirgos attiecīgi starp ASV un viņas pretiniekiem Ķīnu un Krieviju noteikti kļūs krietni asāka... Uz šī fona domāju mums eiropiešiem būs gudri jālavierē... no eiropas biznesa un politiķiem no viņu profesionālisma būs ļoti ļoti daudz kas atkarīgs!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē