Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavļuts un ZVA ražo vakcīnskepticismu

Apstākļos, kad plaši izplatīto neuzticību oficiālajiem viedokļiem un politikai var uzskatīt par galveno iemeslu satraucoši zemajam vakcinēto īpatsvaram sabiedrībā, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un citu atbildīgo reaģēšana uz sabiedrībā apspriestiem gadījumiem, kurus vakcīnu skeptiķi saista ar iespējamām vakcīnu blaknēm, ir nepietiekama, bet komunikācija – vēl lielākas aizdomas rosinoša.

Pat objektīvu un korektu informāciju atbildīgās iestādes iemanās pasniegt tādā veidā, kas rada vēl lielākas aizdomas. Divas dienas ļaut sociālajos tīklos baumot un ķidāt vēsti par jaunas skolotājas, triju mazu bērnu mammas pāragro nāvi it kā saistībā ar pirms mēneša veikto vakcināciju un tikai tad nākt ar oficiālu paziņojumu, tā bija ZVA komunikācijas kļūda, kas piemeta uguni baumu un vakcīnu skepses ražošanai, nevis to apdzēsa. Šādu komunikācijas taktiku, vispirms atrunāties ar personas datu aizsardzību, pēc tam oficiālas informācijas un iesniegumu neesamību, nevar izskaidrot tikai ar birokrātiskajiem šķēršļiem un piesardzību. Atklātākai un proaktīvākai komunikācijai trūkst politiskās svētības no augšas, jo veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) demonstrē, ka ir pret jebkādu diskusiju, kuras naratīvu viņš nespēj kontrolēt.

Pusgada laikā un īsi pirms rudens–ziemas sezonas, kā arī vīrusa kārtējā uzliesmojuma gaidās nav izdevies savakcinēt pat seniorus un riska grupas, tādēļ amatpersonām jāspēj izkāpt no savas komforta zonas un visiem līdzekļiem jāparāda, ka tās nebaidās no kritiskiem, absurdiem un pat provokatoriskiem jautājumiem. Jo ir acīmredzami, ka ļaunāk jau vairs nevar būt, to apliecina valdības ķeršanās pie ļoti pretrunīgi vērtētiem izmisuma soļiem, kā vakcinācijas stimulēšana, piesolot naudas balvu izlozi. 

Atbildīgo iestāžu pasīvā, noliedzošā reakcija, kas acīmredzami domāta kā nomierinoša, bet rezultātā nospēlē gluži otrādi – kā sazvērestības teorijas un aizdomas uzkurinoša, visticamāk, balstās valdības un atbildīgās Veselības ministrijas politiskajā uzstādījumā, kas baidās pat no korektas un profesionālas diskusijas par politiskajiem lēmumiem Covid-19 sakarā. Ļoti spilgts piemērs, kā tieši amatpersonu komunikācija vairo sašķeltību un skepticismu pret Covid-19 apkarošanas politiku, ir veselības ministra Pavļuta reakcija, nosaucot par "kārdinājumu kļūt par dīvāna epidemiologu" žurnālista Jura Kažas profesionāli noformulēto lūgumu komentēt, kā Latvijas valdības sāktais kurss uz vakcinācijas veicināšanu, piemērojot vakcinētajiem dažādus ierobežojumu atvieglojumus, iet kopā ar ASV piemēru, kur sakarā ar vīrusa delta varianta lipīgumu vakcinētajiem atjaunota prasība par masku nēsāšanu, tostarp pat iekštelpās. 

Pat atsaukšanās uz jaunākajos datos balstītu, oficiālu ASV politikas maiņu, lūdzot Latvijas veselības ministru proaktīvi komentēt, vai tas pats nav gaidāms arī pie mums, Pavļutam liek justies tik nekomfortabli, ka jautājums tiek apzīmogots kā "dīvāna epidemioloģija". Cilvēki ar savām bailēm un aizspriedumiem, un šaubām tiek dzīti pagrīdē, kur tos ar atplestām rokām gaida alternatīvo faktu sludinātāji un populisti. Tādā veidā atgūt kontroli pār situāciju un sabiedrības attieksmi ir grūtāk, ja ne bezcerīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē