Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Pēc paredzama scenārija

Par Venecuēlā notikušo valsts prezidenta vēlēšanu (pēc ilgāka pārtraukuma – pirmo ar pilnvērtīgu vai gandrīz pilnvērtīgu opozīcijas piedalīšanos) uzvarētāju ir pasludināts esošais valsts vadītājs Nikolass Maduro, kamēr opozīcija atsakās atzīt vēlēšanu rezultātus un valstī jau ir sākušies pret Maduro un čavistiem (eksprezidenta Ugo Čavesa sekotājiem) vērsti protesti.

Atbilstīgi Venecuēlas Vēlēšanu padomes paziņotajiem rezultātiem Simona Bolivāra Lielā patriotiskā pula (partiju alianses) kandidāts Maduro ir saņēmis 51,2%, turpretim apvienotās opozīcijas kandidāts Edmundo Gonsaless Urrutija – 44% balsu. Opozicionāri apgalvo, ka rezultāti ir viltoti un patiesībā par viņu kandidātu ir nobalsojuši 70% venecuēliešu, kuri tiek aicināti uz masu protestiem.

Notikumi risinās pēc paredzama scenārija, jo jau sākotnēji bija skaidrs, ka par uzvarētāju tiks atzīts Maduro, ko opozīcija un to atbalstošās Venecuēlas kaimiņvalstis, kā arī daudzas Rietumvalstis atzīt atteiksies. Atšķirībā no daudzām nerietumu un pa Bolivāra ceļu ejošajām Latīņamerikas valstīm. Tāpat nav šaubu, ka abas nometnes ir veikušas priekšdarbus (tostarp iepriekš publiskojot "pareizas" priekšvēlēšanu aptaujas), lai sagatavotos šim scenārijam, un tagad rīkojas, lai nodrošinātu sev (ārvalstu gadījumā – saviem aizbilstamajiem) labvēlīgu iznākumu.

Kopumā situācija lielā mērā līdzinās iepriekšējām Maduro pārvēlēšanām pirms sešiem gadiem. Galvenā atšķirība – toreiz vairākums opozicionāru vēlēšanas boikotēja, tagad Maduro pretinieki aicināja atbalstītājus doties uz balsošanas iecirkņiem. Tam vajadzētu novest arī pie ievērojami plašākas neapmierinātības ar vēlēšanu rezultātiem un masu protestiem pret tiem.

Cits jautājums, ka venecuēliešu gatavība šādiem protestiem atrodas zem jautājuma zīmes. Neapmierinātība ar Maduro nav sinonīms atbalstam opozīcijai, kura sludina proamerikānisku kursu, kas asociējas ar sabiedrības noslāņošanos un plašu nabadzību. Tāpat čavistiem ir saliedēts un kaujinieciski noskaņots atbalstītāju loks, un režīma pusē atrodas arī valsts armija, par kuras lojalitāti Maduro pēc pēdējos gados piedzīvotajām kadru maiņām nav daudz šaubu. Starptautiskajam spiedienam, tajā skaitā ASV draudiem noteikt pret Venecuēlu jaunas sankcijas, šajā gadījumā ir neliela nozīme.

Rezultātā atbilde uz jautājumu, kā rokās turpmāk atradīsies vara valstī, būtībā kļūs zināma jau pavisam drīz un būs atkarīga no tā, cik cilvēku atsauksies opozīcijas aicinājumam uz protestiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē