Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Politiķa Juraša pakalpojumu cena

Saeimas deputāta un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Rīgas mēra kandidāta Jura Juraša uzņēmums savulaik sniedzis juridiskās konsultācijas bijušajai Norvik bankai (tagad PNB banka) – svētdien, atsaucoties uz šobrīd maksātnespējīgās bankas administratora sniegto informāciju, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums De facto. Pilnā notikumu secība, kas aprakstīta Dienas mediju izdotajā grāmatā Brālība kvadrātā, gan norāda uz daudz tālejošākām aizdomām – ka Jurašs bijis saistīts ar bankas saņemtiem pakalpojumiem jau tad, kad vēl vadīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļu.

Jurašs raidījumam atzinis, ka viņš palīdzējis bankai panākt izmeklēšanu uzsākšanu tiesībsargājošās iestādēs. PNB bankas administrators Vigo Krastiņš De facto atklājis, ka banka bijusi Jurašam piederošās firmas Immunitas klients kopš 2017. gada rudens un līgums bijis spēkā dažus mēnešus. Aizdomas, kuras var izsecināt no De facto sižeta, ir, ka Jurašs, kura rīcībā bija KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas slepenā informācija par bankas akcionāra Grigorija Guseļņikova "ienaidniekiem", piemēram, nu jau bijušo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, varētu būt tirgojies ar šo un citu informāciju. Pats Jurašs pamatoti raidījumam norādījis, ka vēršanās pēc pakalpojumiem pie viņa kā bijušā KNAB darbinieka bijusi loģiska. Loģiski un pieļaujami no baņķiera, PNB bankas lielākā akcionāra Grigorija Guseļņikova, bet vai pieļaujami no bijušās augsti stāvošās KNAB amatpersonas, kuras rīcībā vēl aizvien ir valsts noslēpumu saturoša informācija no biroja izmeklēšanām.

Guseļņikovs Dienas mediju pērnajā rudenī izdotajā grāmatā Brālība kvadrātā noliedz saikni ar Jurašu, bet nenoliedz acīmredzamo saikni ar viņa šobrīd jau šķirto sievu, advokāti Allu Jurašu. Bet tieši šī saikne, nevis politiķa Juraša firmas līgumattiecības ar PNB banku raisa vislielākos jautājumus. Proti, Alla Juraša sniedza juridiskos pakalpojumus bankai, sākot vismaz ar 2015. gadu, kad politiķis Jurašs vēl vadīja KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļu. Tas savukārt rada aizdomas, ka caur toreizējo dzīvesbiedri Jurašs būtu varējis tirgoties gan ar informāciju, gan ar ietekmi.

Allai Jurašai uz pusēm ar Aleksandru Berezinu piederošais advokātu birojs pakalpojumus PNB bankai sniedza arī 2019. gadā, kad turpinājās bankas lielākā akcionāra Guseļņikova publiskā cīņa un arī cīņa tiesībsargājošajās iestādēs, lai tiktu izmeklēti Rimšēviča un citi ar korupciju banku uzraudzībā saistīti noziegumi. Kas būtiski – vienlaikus ar pakalpojumu sniegšanu bankai zvērināts advokāts, Allas Jurašas biznesa partneris Berezins sniedza advokāta pakalpojumus arī nu jau politiķa statusā esošajam Jurim Jurašam. Politiķim, kā zināms, ir nepatikšanas ar apsūdzībām valsts noslēpuma izpaušanā. Būtu vietā sagaidīt, ka politiķis Jurašs iesniedz maksājumus apliecinošus dokumentus, ka par advokāta pakalpojumiem maksājis pats. Kārtējā lieta, kur KNAB un drošības dienesti, iespējams, "politiskās stabilitātes vārdā", nav darījuši neko, lai noskaidrotu lietas patiesos apstākļus.

Top komentāri

Lembergs
L
Es arī Margevičai maksāju KRIETNI. Bet, redz, skauž Jurašu!
Atlantijas tuklītis
A
Protams, būtu nepieklājīgi prasīt kāda ir rakstītājas pakalpojumu cena. Bet neuzdrošinos vaicāt, jo var mani arī pareizi nesaprast.
Plūdonis
P
Informācijas ''noplūdes'' saistībā ar KNAB esošajiem un bijušajiem darboņiem bijušas vienmēr. Kā tad sabiedrība uzzināja daudz ko no tā ko uzzināja, ja ne no ''noplūdēm''? Lai atceramies visdažādākās ''noplūdušas" sarunas diezgan ilgā laika periodā. Arī aizejot šos ''pludinātājus'' izmanto pēc viņu specifiskajām zināšanām un iemaņām. Tas ir tikai loģiski, jo Jurašs nevienu neinteresē kā celtnieks, lauksaimnieks vai inženieris.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē