Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Lielāko ekonomikas pieaugumu nodrošinām ar saviem tēriņiem un eksportu

Pretrunīgu ziņu laiks

Ziņas par pasaules ekonomikas attīstības perspektīvām pēdējā laikā ir bijušas visai pretrunīgas, variējot no tādām, ka izaugsme var turpināties, līdz pat tirdzniecības karu draudiem un iespējamām krīzēm. Latvijai tas ir svarīgi, jo tieši preču un pakalpojumu eksports ir tas, kas līdz šim ir bijis valsts ekonomiskās virzības un labklājības pieauguma stūrakmens, nevis "eironaudas zāģēšana", ko piemin atsevišķu politisko organizāciju publisko pasākumu transparenti.

Protams, ES fondi dod artavu mūsu valsts tautsaimniecībai, taču tās izaugsmi nevis nodrošina, bet gan tikai paātrina par kādu pusotru vai varbūt diviem procentpunktiem. Tas faktiski nozīmē, ka lielāko ekonomikas pieaugumu nodrošinām mēs paši ar saviem tēriņiem, kā arī ar to, ko nopelnām no eksporta. Taču, lai ilgtermiņā būtu ko tērēt valsts iekšienē, primārais ir eksporta pieaugums. Pērn tas ir izdevies visai labi – preču eksporta apjoms, rēķinot faktiskajās cenās, pieaudzis par 7,2% un sasniedzis jaunu vēsturiski augstāko punktu 12,34 miljardu eiro apmērā. Šis gads sācies nedaudz sliktāk, vismaz attiecībā uz jau publiski pieejamiem datiem.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija, janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo mēnesi eksporta apjoms ir sarucis par 0,6%. Ziņa nav patīkama, taču kā «viena bezdelīga pavasari nenes», tā arī viena mēneša statistiku nevar uzskatīt par tendenci, vienīgi par vielu pārdomām, kā situācija varētu attīstīties tālāk. Attiecībā uz minēto pēdējo dienu ziņas nav labi priekšvēstneši, jo šā gada ekonomiskās izaugsmes prognoze samazināta Šveicē un Lielbritānijā.

Šveice nav no Latvijas lielajiem noieta tirgiem, taču tur notiekošais zināmā mērā var raksturot, kā klājas Rietumeiropas ekonomikai (mūsu galvenajam eksporta tirgum) kopumā. Ar Lielbritāniju ir savādāk, jo tā ir pavisam cita lieluma eksporta partneris, sevišķi Latvijas kokrūpniecībai, un izaugsmes prognožu samazināšana ir saistīta ar neskaidro Brexit. Tā kā pēc grafika britiem ES vajadzētu atstāt jau šomēnes, bet šis process vēl aizvien ir visai neskaidrs, arī uzņēmumiem kaut ko plānot šķiet visai bezcerīgi, jo neviens negrib saskarties ar "norautām piegādēm" un zaudējumiem. Tomēr ir arī pozitīvas ziņas, kas var liecināt par līdzšinējo augšupejas ekonomikas tendenču turpinājumu. Viena no tām ir kopš treknajiem gadiem straujākais aizdevumu pieaugums eirozonas mājsaimniecībām, kas vedina domāt, ka konveijeru darbošanās Latvijas kokapstrādes, būvmateriālu ražotņu un metālapstrādes cehos nekļūs lēnāka. Tāpat daudzsološa ziņa ir industriālo metālu cenu kāpums pasaules biržās, kas liecina, ka finanšu dūži cer uz globālās ekonomiskās izaugsmes turpinājumu.

Top komentāri

Serjoznijs
S
Tieši Eiropas fondu ( neizzagto) apgūšana - salabotas ielas, ietves un ceļi, nozīmīgi celtniecības projekti un iepirkumi. Kur paliek nauda par eksportu (pakalpojumiem, precēm utt.) - Dievs vien to zina.
citu vidū
c
Kāpēc Apinis vairs neraksta par Swedbank?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē