Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Prezidenta vēlēšanas virzās uz kompromisu

Valsts prezidenta meklējumi parasti sastāv no publiskās un nepubliskās daļas, kur pretēji vispārpieņemtajam ciniskajam viedoklim sava loma ir arī uz skatuves, ne tikai aizkulisēs notiekošajam. Jo kas gan ir kandidātu nosaukšana? Tā ir ne tikai konkrētas personas izredžu mērīšana. Tā ir robežu testēšana gan ideoloģiski un vērtību ziņā neviendabīgo partiju iekšienē, gan valdības koalīcijā un Saeimā kopumā, gan mērot un ietekmējot to, cik silta vai vēsa pret kandidātiem ir sabiedrība

Tad, lūk, Egila Levita savlaicīgā "sabiedriskā virzīšana" Valsts prezidenta amatam viennozīmīgi izskatās pēc šādas robežu mērīšanas, nevis viņa izredžu vairošanas, pat ja vairākums viņa atbalsta vēstuli parakstījušo to neizprot. Robeža ir notestēta, pretpoli uz baltas lapas novilkti – tieši proporcionāli tam, cik liberāļu vidū pretrunīgs ir Levits, nosacīti konservatīvie ieguvuši tiesības neatbalstīt liberāļu kandidāta virzīšanu. Viss virzās uz kompromisu un tieši pie tā apspriešanas būtu vērts ķerties.

Pirms rakstīt šo komentāru, es atkal pārlasīju Levita izauklēto Satversmes preambulu, un, lai gan sevi nekādi nevaru saukt par ekstrēmu liberāli vai tradicionālu vērtību izsmējēju, tās formulējumi un vispār klātbūtne Satversmes tēvu radītā pamatlikuma ievadā vēl aizvien liek viebties.

Sajūtu, ka Latvijas brīvības cīņu pašcieņā radītajam askētiskajam tekstam piekabināts, bezgaumīgs Nameja gredzena un Rīgas sargu mikslis, kurā kāds, vēsturiskos kompleksos iestidzis, taisnojas, kas mēs tādi esam un kāpēc mums pienākas valstiskums. Absolūti lieki.

Neaizmirsīsim, ka Levita vadītajam preambulas rakstīšanas procesam 2014. gadā tika pieaicināts raibs juristu pulciņš, tostarp no tā brīža politiskajiem spēkiem, ar acīmredzamu zemtekstu – atrādīt Levitu un taustīt viņa izredzes 2015. gada prezidenta vēlēšanām. Šī procesa neveiklība vēl aizvien gulst pār pašu preambulas tekstu.

Jautājums tiem, kuri izvēlas Latvijas Satversmi, nevis tās preambulu: ja jau mūsu vērtības, ideoloģiskās prioritātes un tolerance pret dažādām autoritātēm tik neglābjami atšķiras, varbūt prezidenta vēlēšanās ir vērts nefokusēties uz neiespējamo, neveicināt kašķus par to, kur mūsu dažādie viedokļi tāpat atšķirsies, bet izcelt to, kur tie sakrīt, – lepnumu par savu valstiskumu un pienākumu to sargāt?

Varbūt ir saprātīgi virzīt Valsts prezidenta amatam ko stabilu, jēgpilnu, kādu, kurš nemācīs latvisko dzīvesziņu ļoti atšķirīgās privāto vērtību telpās dzīvojošajiem. Kādu, kurš pildīs to, kas Valsts prezidenta funkcijās ietilpst patiesībā, – to godam reprezentēs (lasi – nedarīs kaunu valstij, bet vairos lepnumu par to), būs pietiekami pieredzējis, intelektuāls un bez šauri politiskām ambīcijām, lai nodrošinātu iekļaujošu diskusiju telpu, kurā tad varētu iezīmēt ceļa karti nācijas jaunajai simtgadei. Kādu starptautiskajā apritē pietiekami "apkaltu", bet vienlaikus ar izpratni par Latvijas politiskās un ekonomiskās vides kaitēm, kurš atjaunotu Nacionālās drošības padomes ietekmi laikā, kad valsts drošība tiek testēta gan iekšēji, gan ārēji? Tikai versija – kāpēc tas nevarētu būt kāds no pieredzējušajiem karjeras diplomātiem?

Top komentāri

Latvijas afēristiem,
L
Bieziem naudas makiem, austrumu bankieru draugiem un bijušo laiku prihvatizācijas ieguvējiem tāds Levits un vińam līdzīgi nemaz nav vajadzīgi. Nē, nē, nē, nemaz.
Lemberga vārna pamazām aizsmok.
L
Apzinās, ka maizes tēva koferīši drīz RESTOTI būs. Tā iet babām, kurām NEKĀ svēta nav!
FKK
F
Citējot Margēvičas apzināti izmestos “āķīšus” 
- Varbūt ir saprātīgi virzīt Valsts prezidenta amatam ko stabilu, jēgpilnu … - Tikai versija – kāpēc tas nevarētu būt kāds no pieredzējušajiem karjeras diplomātiem? Tik tālu Margēvičas “vēstījumi.” Vēl viena versija - kāpēc gan nepadomāt vai “Dienas” patiesajiem īpašniekiem būtu izdevīgs neietekmējams, ar savu galvu domājošs prezidents? Jo nav ne mazāko šaubu, ka pašreizējā lelle bija tieši Margēvičas avīzes patieso īpašnieku lolojums. Un kas tad mums ir tie redzamākie pieredzējušie karjeras diplomāti? Lielākā daļa no viņiem ir piesardzīgi, politiskai elitei paklausīgi konformisti. Tieši tādi, kas būtu ļoti ērti Margēvičas avīzes īpašniekiem. Protams, tā ir tikai versija un var jau būt, ka šo stāstu viņa ir pilnīgi neatkarīgi pati sacerējusi. Kā tad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē