Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Putins un olimpiāde

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar publiski paziņoja par nodomu kandidēt nākamā gada 18. martā gaidāmajās valsts prezidenta vēlēšanās, vienlaikus pagaidām nesniedzot atbildi uz jautājumu, vai viņš vēlēšanās piedalīsies kā neatkarīgais kandidāts, vai arī pārstāvēs varas partiju Vienotā Krievija.

Pats par sevi šis paziņojums nav nekāds pārsteigums, jo tikai retais pieļāva, ka Putins varētu atteikties no vēl sešiem gadiem Krievijas prezidenta postenī. Atsevišķi analītiķi gan pieļāva iespēju, ka Krievijas līderis varētu atgriezties valsts premjera krēslā, bet uz prezidenta amatu, līdzīgi kā 2008. gadā, tiktu virzīts kāds no viņa līdzgaitniekiem, tomēr tā bija tikai teorija, turklāt jau sākotnēji ļoti maz ticama.

Attiecīgi arī galvenā intriga palika, kad un kādos apstākļos tiks paziņots par Putina kandidēšanu, kas de facto ir sinonīms viņa palikšanai amatā līdz 2024. gadam.

Ar paziņojumu Krievijas prezidents tikmēr vilcinājās gandrīz vai līdz pēdējam brīdim. Priekšvēlēšanu kampaņa sākas jau decembra vidū, tāpēc gandrīz visi pārējie pretendenti par kandidēšanu jau bija paziņojuši pirms Putina. Starp kaut cik vērā ņemamiem spēlētājiem vienīgais izņēmums ir komunisti. Šīs partijas iekšienē ir izvērsušās diskusijas, vai nominēt prezidenta amatam savu ilggadējo līderi Genādiju Zjuganovu vai arī kādu no jaunās paaudzes politiķiem.

Pastāv aizdomas, ka Putina vilcināšanās bija saistīta ar vēlmi mazināt negatīvos noskaņojumus sabiedrībā, kādi varētu rasties sakarā ar Krievijas atstādināšanu no olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā.

Diena, kad Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieņems lēmumu Krievijas grandiozā dopinga skandāla lietā, bija zināma jau ilgi iepriekš, tāpēc domājams, ka, jau nākamajā dienā paziņojot par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās, Putins jau iepriekš bija gatavs vai nu paziņot par "taisnības triumfu" (ja SOK lēmums pēkšņi izrādītos Krievijai labvēlīgs), vai arī novērst uzmanību no olimpiskās tēmas, kas Ņižņijnovgorodā tika pieminēta tikai garāmejot. (Putins paziņoja, ka Krievija olimpiādi neboikotēs.)

Vismaz Krievijā šāds plāns arī lielā mērā varētu vainagoties panākumiem, jo diskvalificēšanas no olimpiādes un dopinga skandāla vietā uzmanības centrā jau ir nonākusi 14. decembrī paredzētā Putina ikgadējā lielā preses konference, kuras laikā, kā tiek gaidīts, viņš nāks klajā ar savas programmas pamatnostādnēm, tostarp par valsts turpmāko ekonomisko politiku un Krievijas konfrontāciju ar Rietumiem. Savukārt tālākā perspektīvā aktuāls kļūs jau varas nodošanas jautājums, kas noteiktas apstākļu sakritības gadījumā var draudēt Krievijai pat ar nestabilitātes periodu pēc sešiem gadiem.

Top komentāri

kapec
k
Ja jau kandidēšanas paziņojums nav pārsteigums, kā gan tas var novērst uzmanību?
zvirbulēns
z
Pufaikciems uzsprāgs, veļikoje smuta neizbēgama, Pūķins panāks savu - KF pazudīs no pasaules kartes, un tas priecē! Viss uz labu!
Trollis JT
T
Olimpisko karodziņu Putins varēs vicināt līdz pat savai sekmīgai ievēlēšanai, kas nu ir vēl par trešdaļu ticamāka.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē