Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Apgalvojumi, visticamāk, ir pierādāmi. Cits jautājums – vai tiks ņemti vērā

Raķetes ceļš

Pirmdien Krievijas Aizsardzības ministrija rīkoja preses brīfingu, kura gaitā tika publiskota jauna informācija par 2014. gadā virs Ukrainas austrumiem notriekto Malaizijas pasažieru lidmašīnu jeb reisu MH17.

Brīfinga laikā tika paziņots, ka raķete, ar kuru, kā secināja Nīderlandes izmeklētāji, notriekta MH17, ar
"visaugstāko ticamības pakāpi" izgatavota 1986. gadā vienā no Piemaskavas militārajām rūpnīcām, pēc tam nodota toreizējās Ukrainas PSR teritorijā dislocētai karaspēka daļai, bet pēc PSRS sabrukuma palikusi jau neatkarīgās Ukrainas bruņoto spēku rīcībā un Krievijas teritorijā vairs nav atgriezusies. Tāpat tika paziņots, ka internetā publiskotie video, uz kuriem balstās Belingcat izmeklētāju secinājumi par Krievijas vainu MH17 notriekšanā, ir viltoti, pie viena arī uzskatāmi nodemonstrējot, kā nonākts pie šādiem secinājumiem.

Kā apgalvo Krievijas puse, iemesls, kamdēļ informācija par raķeti publiskota tikai vairāk nekā četrus gadus pēc katastrofas, ir ļoti vienkāršs – Nīderlandes izmeklētāji raķetes tā dēvēto borta numuru publiskoja tikai 24. maijā, kad atklātībai tika nodots izmeklēšanas komisijas starpziņojums. Savukārt borta numurs jau ir kas līdzīgs pirkstu nospiedumiem, un, to zinot, ir iespējams noskaidrot šādu "izstrādājumu" (kā PSRS laika posmā un arī mūsdienu Krievijā bieži tiek dēvēti dažādi bruņojumu veidi) tālāko ceļu.

Reaģējot uz šo paziņojumu, Ukraina un arī Lielbritānija nekavējoties nodēvēja to par kārtējo Krievijas dezinformācijas kampaņu, tomēr pat daudzi eksperti ir spiesti atzīt, ka šī informācija ir vismaz uzmanības vērta. Attiecībā uz šāda veida bruņojumu PSRS un arī Krievijā vienmēr ir pastāvējusi ārkārtīgi stingra kontrole un uzskaite, kamdēļ apgalvojumi par raķetes nodošanu Ukrainai, visticamāk, ir pierādāmi.

Cits jautājums jau ir, vai tie tiks ņemti arī vērā, jo Maskava līdz šim ir tiražējusi visdažādākās MH17 traģēdijas versijas, kuras, runājot oficiālā valodā, izrādījušās nepamatotas vai bijušas nepietiekami apstiprinātas. Pateicoties šādam fonam, rietumos pēdējie paziņojumi izskatās tikai pēc vēl vienas no daudzajām katastrofas versijām un apmēram tā, visticamāk, arī tiek uztverti. Pēc visa spriežot, to saprot arī Krievijā, kur īpaši necer uz pēkšņiem pavērsieniem izmeklēšanā.

Tajā pašā laikā šāds paziņojums ir būtiski ietekmējis jau tāpat skeptisko Krievijas sabiedrisko domu, garantējot plašu sabiedrības atbalstu Maskavas versijai par MH17 katastrofu, kā arī vēl vairāk palielinājis skepsi tajā pasaules daļā, ieskaitot Malaiziju, kura jau tāpat ne īpaši ticēja Krievijas vainas pierādījumiem. Iespējams, tāds arī bija šo paziņojumu mērķis.

Top komentāri

hm
h
Raksts ir palicis pusceļā. pieminētā raķete bija "uzdāvināta" Gruzijai, par ko Juščenko saņēma skandālu Ukrainas presē, par to ir neskaitāmas liecības. Savukārt, Krievija to konfiscēja no Gruzijas un pārņēma Gruzijas konflikta laikā. Pēc tam pēdas vēl nav atrastas, taču visi zin, ka šādus "bezsaimnieka" ieročus varēja milzu apjomos atrast Donbasa "veikalos", kuros iepirkās separātisti.
Tavs vārds
T
Autors nav piebildis, ka Ukrainā jau ir parādījusies sava versija. Jā bija mums tāda raķete, tikai 2008. gada piecu dienu kara laikā mēs to nosūtījām uz Gruziju, kur tā kļuva par krievu trofeju. Par to, ka starp krievu trofejām toreiz būtu bijuši arī Buki līdz šim gan nekas nebija dzirdēts, bet tagad lai pierāda pretējo.
tā izskatās
t
Krievija tik ilgi sacerēs savas feikās versijas kamēr pierādīs, ka tās karavīri notrieca lidmašīnu kļūdoties, bet izdarīja to apzināti!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē