Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Kautrīgi noklusēts, ka vaininiece lielā mērā varētu būt pati apvienotā Eiropa

Realitāte pret vērtībām

Iepriekšējās nedēļas nogalē notikušajās Ungārijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru svinēja valsts premjerministra Viktora Orbāna vadītā konservatīvā partija Fidesz, tāpat kā iepriekšējā politiskajā ciklā iegūstot tā dēvēto konstitucionālo vairākumu jeb divas trešdaļas vietu valsts parlamentā.

Kopumā konservatīvie un nacionālisti vairāk nekā pārliecinoši sakāva sociālistus un liberāļus, jo arī otro labāko rezultātu vēlēšanās uzrādīja ultranacionālistiskā partija Jobbik. Par abām kopā Fidesz (133 deputātu mandāti) un Jobbik (26) atstāja oponentiem vien 40 no 199 vietām Ungārijas parlamentā.

Praksē tas nozīmē, ka Ungārija turpinās nacionāli konservatīvo kursu, bet valsts premjerministra posteni jau ceturto reizi (un trešo pēc kārtas) ieņems Viktors Orbāns, kuru Eiropas liberālie politiķi un prese bieži cenšas salīdzināt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Orbāna oponentiem šāds vēlēšanu iznākums kļuva par smagu vilšanos, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudzas sabiedriskās domas aptaujas pirms vēlēšanām liecināja – vairākums ungāru vēlas jaunu valdību un premjeru. Beigās tomēr izrādījās, ka Fidesz izspēlētās cīņas pret imigrantiem, kā arī valsts suverenitātes zaudēšanas draudu, kurus personificēja miljardieris Džordžs Soross, kārtis Ungārijas vēlētājiem ir svarīgākas par mūsdienu parauga liberālajām vērtībām. Pēdējās, jāpiebilst, nav cieņā arī vēl vairākās citās Austrumeiropas valstīs ar Poliju priekšgalā, kur pie varas tāpat atrodas nacionāli konservatīvi politiķi, kuru uzskatus var dēvēt arī par eiroskeptiskiem.

Fidesz un Orbāna pārliecinošā uzvara arī kārtējo reizi ir aktualizējusi jautājumu, kamdēļ šādas ievirzes politiķiem ir tik ievērojams atbalsts uzreiz vairāku kādreizējā Varšavas līguma valstu iedzīvotāju vidū.

Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļi raksta par komunisma traumām vai nepietiekamo politisko briedumu, eksperti runā par centieniem pašapliecināties vai izveidot nacionālo identitāti, kuras tapšanā lielus robus atstājis komunistu atrašanās pie varas laiks, netrūkst arī citu versiju. Vienlaikus kautrīgi tiek noklusēts, ka vaininiece lielā mērā varētu būt pati apvienotā Eiropa.

Galvenā problēma šajā gadījumā ir kādas vienas vērtību sistēmas atzīšana par vienīgo pieņemamo, ignorējot faktu, ka ievērojamai daļai eiropiešu, bet dažās valstīs – pārliecinošam iedzīvotāju vairākumam, ir pavisam citas vērtības un priekšstati par to, kādai jābūt viņu šodienai un rītdienai.

Rezultāts ir apzināta vai neapzināta pretestība, kuru vēl papildus stimulē dažādi blakus apstākļi. Attiecīgi ļoti ticams, ka mainīties vajag nevis Ungārijai vai Polijai, bet gan (vai vismaz arī) apvienotās Eiropas idejas nesējiem.

Top komentāri

Trollis JT
T
" kamdēļ šādas ievirzes politiķiem ir tik ievērojams atbalsts uzreiz vairāku kādreizējā Varšavas līguma valstu iedzīvotāju vid?" Tāpēc, ka šīs valstis ir jau piedzīvojušas daudzus DAUDZUS uzbrukumus un ir bijušas uz iznīcības robežas, kamēr citas - pašas ir bijušas uzbrucējas, bet tagad politkorekti cenšas izravēt no savas apziņas pašsaglabāšanās instinktus, nosaucot to par liberālismu.
jay
j
Nav runa tikai par Austrumeiropu. Skat. Itālijas nesenās vēlēšanas, Brexit/UKIP, Vācijas nesenās vēlēšanas, u.c.
oncis
o
Aktuāli arī Latvijai, kad "latvju zeme vaļā stāv" izturēt svešu zābaku aktivitātes un vienlaicīgi vietējo laimes meklētāju svešumā uzmetienus. Ir vajadzīga Latvijā dzīvojošo tautību skaidrāka vienošanās par izglītību, valsts valodu, patriotismu, kas un kā organizējas mūsu dzīvestelpas sakārtošanai. Bardaks un neskaitāmās neskaidrības nav labākais pastāvēšanas risinājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē