Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Reizniece-Ozola: Bēgļi Latviju izmantos tikai kā pieturvietu

Reemigrācijas priekšnosacījums ir, ka algām Latvijā jātuvojas algām valstīs, uz kurām cilvēki aizbrauc, saka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) intervijā Magdai Riekstiņai. Tāpat ministre komentē sabiedrībā aktuālo bēgļu uzņemšanas jautājumu, norādot, ka liela daļa bēgļu Latviju izmantos tikai kā pieturvietu. 

Sabiedrības uzmanības centrā nonācis jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā, un ap to uzvirmojis daudz emociju. Pragmatiski vērtējot, kurās nozarēs bēgļi varētu strādāt?

Tajās nozarēs, kurās Latvijā trūkst darbaspēka, turklāt bez jebkādām priekšrocībām salīdzinājumā ar vietējiem iedzīvotājiem. Es gan domāju, ka liela daļa no bēgļiem, kuri Latvijā ieradīsies, ilgi te neuzturēsies, bet izmantos Latviju kā platformu, lai dotos, piemēram, uz Ziemeļvalstīm, kur ir daudz labāks sociālais nodrošinājums un augstāka dzīves kvalitāte nekā mūsu valstī.  

Latvijā aktuāla ir gatavošanās gāzes tirgus atvēršanai. Iedzīvotāju vidū pastāv bažas, ka līdz ar tirgus atvēršanu varētu augt gāzes cena. Šādām bažām ir pamats?  

Gāzes tirgus atvēršana ir būtisks nosacījums, lai mēs gāzes cenas samazinātu un lai tirgū nodrošinātu reālu konkurenci. Patlaban gāzes cenas, kuras maksā iedzīvotāji un ražotāji, mēdz atšķirties no gāzes cenām, kuras piedāvā lielie tirgošanas centri, – ziemā atšķirība ir 10–15%, vasarā var sasniegt pat 30-40%. Tirgus atvēršana situāciju varētu mainīt. 

Nesen bijāt darba vizītē ASV. Vai nākotnē Latviju varētu sasniegt ASV energoresursu imports?

Redzu reālas iespējas alternatīvām gāzes piegādēm Latvijai. ASV, kas nesen bija gāzes importētājvalsts, kļūst par gāzes eksportētājvalsti un savus importa termināļus pārbūvē par eksporta termināļiem, un ASV ir interese piegādāt gāzi Eiropas tirgum un arī tieši Baltijai. Cenas, ko ASV var piedāvāt, ir konkurētspējīgas. Mūsu mājasdarbs ir nodrošināt juridisko ietvaru, lai konkurence Latvijā vispār būtu iespējama. Tas nebūs viegls process. Mēs – Ekonomikas ministrijā – (EM) esam sagatavojuši likumu paketi. Valdībai tā vēl jāizskata, bet pēc tam veicams ceļš arī Saeimā. Ļoti svarīga ir sabiedrības izpratne, ka gāzes tirgus atvēršana ir tieši sabiedrības labā un ka Latvijas interesēs ir izdevīgas gāzes cenas un dažādas alternatīvas iespējas iegādāties gāzi, it īpaši tagad, kad Klaipēdā darbojas sašķidrinātās gāzes terminālis. Es plānoju risināt nopietnas sarunas ar Lietuvas atbilstošās nozares ministru Roku Masjuli par iespēju iegūt labas gāzes cenas. Arī viņš ir enerģisks ministrs, un jāsaka – attiecības izveidojušās labas. Turklāt janvārī vienojāmies par deklarāciju starp triju Baltijas valstu enerģētikas nozari pārzinošajiem ministriem, paredzot sadarbību arī jautājumos, kas saistīti ar gāzi.  

Jūs radījāt intrigu, pieļaujot, ka nākamais a/s Latvijas gāze (LG) vadītājs varētu būt Aigars Kalvītis. Tagad apstiprināt, ka šāda informācija ir jūsu rīcībā? 

Kā jau iepriekš teicu – es biju dzirdējusi ASV, ka par to runāja kā par iespēju. Latvijas valstij ir maza teikšana, kurš tiks izvēlēts par LG vadītāju. Mēs sadarbosimies ar jebkuru LG vadītāju un savus plānus nemainīsim. Ceram, ka LG vadītāja amatā strādās konstruktīvs cilvēks, kurš sapratīs, ka Latvijai ejamais ceļš ir gāzes tirgus atvēršana un monopoltiesību pārtraukšana. 

Jūsuprāt, ja LG nākamais vadītājs būs cilvēks no Latvijas, sarunas varētu būt vieglākas nekā tad, ja šajā amatā nonāktu cilvēks, kuram mūsu valsts situācija nav pazīstama?

Nav teikts, ka ar cilvēku no Latvijas būs vieglāk. Ir pilnīgi skaidrs, ka LG vadītājs strādās akcionāru interesēs un no akcionāru interesēm būs atkarīga viņa reakcija uz EM darbību.  

Kā Latvijas ekonomiku ietekmējis periods, kurā pastāv Krievijas embargo daudziem Eiropas Savienības (ES) ražojumiem?

Kopumā Latvijas tautsaimniecība labi tikusi galā – kopējais eksporta apjoms pat audzis, bezdarba kāpums nav vērojams. Tomēr atsevišķiem uzņēmumiem, it īpaši pārtikas nozarē, gads kopš embargo ieviešanas bijis smags. Protams, var teikt, lai uzņēmēji meklē jaunus tirgus, bet Krievijas sankcijas attiecas ne tikai uz Latvijas ražojumiem, bet arī daudzu citu valstu ražojumiem, tāpēc spriedze Latvijai tuvajos tirgos ir liela un ar savu produkciju mūsu valsts uzņēmējiem tajos iekļauties ir grūti. Risinājums ir skatīties tālāk par Eiropas robežām. Patlaban notiek process, ka uzņēmumi pārorientē darbību uz citiem tirgiem. Daži uzņēmumi šajā aspektā bijuši ļoti veiksmīgi, piemēram, Food Union nesen Ķīnā nogādāja pirmo saldējuma klāstu. Redzam, ka arī kopumā eksports uz Ķīnu ir audzis, pat dubultojies. Palielinājies arī eksports uz ASV.  

Domāju, mūsu valsts uzņēmējiem palīdz tas, ka viņi jau bija guvuši mācību 1998. gada krīzē un bija sapratuši, ka eksporta tirgu izvēle jādažādo, it īpaši, ja runa ir par Krievijas tirgu, kas ir nestabils un kur lēmumi bieži tiek pieņemti politisku, nevis ekonomisku iemeslu dēļ.  

Nesen sabiedrības uzmanību piesaistīja jūsu izteikumi par mikrouzņēmumu nodokli (MUN), kad paudāt kritiku Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumam noteikt 41 nozari, kurā nevarēs piemērot MUN režīmu. Jūsuprāt, nevajag dalīt nozares, kurās var un kurās nevar strādāt MUN režīmā, vai jums ir iebildumi pret konkrētām nozarēm FM sarakstā?

Man ir iebildumi, ka vienkārši tiek iedots nozaru saraksts bez nopietna pamatojuma. Turklāt, nosakot nozares, kurās nevarēs piemērot MUN režīmu, mikrouzņēmumu ideja tiktu sabojāta. Latvijā nodokļu administrēšana jau tagad maksā ievērojami dārgāk nekā Igaunijā. Ja tiek ierobežota iespēja veidot mikrouzņēmumus, nodokļu administrēšana būs vēl sarežģītāka. No pārvaldes efektivitātes viedokļa tas ir nejēdzīgi. Turklāt vēl jo sliktāka ir nestabilitāte. Valdība iedomājas, ka vajag vairāk naudas valsts budžetam, un maina nodokļu sistēmu kā zeķes. 

MUN vajadzīgs jauniem, tikko izveidotiem uzņēmumiem to darbības pirmo gadu laikā, lai palīdzētu nostāties uz kājām. Turklāt MUN režīms ir vienīgais atbalsta mehānisms mazajiem sīkuzņēmumiem. Tad, kad valdībā bija diskusija par MUN režīma ierobežošanu un nodokļa likmes palielināšanu, es asi cīnījos pret to, jo redzu, ka mikrouzņēmumos ir nodarbināti cilvēki, kuri ilgstoši bijuši bezdarbnieki. Zinu arī tādus gadījumus, kad cilvēkiem tieši iespēja veidot mikrouzņēmumu palīdzējusi pieņemt lēmumu sākt biznesu. Ja nebūtu MUN režīma, šie cilvēki neuzdrošinātos nodarboties ar uzņēmējdarbību. Ja mēs lūkojamies no uzņēmējdarbības vides attīstības viedokļa, Latvija ir valsts ar nelielu jauno uzņēmēju skaitu, salīdzinot ar jauno uzņēmēju skaitu citās valstīs. 

Visu interviju ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu lasiet pirmdienas, 10. jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē