Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Riekstiņa: Ne tikai nauda un tikumība

Pēc uzņēmumu vadītāju domām, viena no prioritātēm, uz ko drīzumā nāksies koncentrēties, būs labu darbinieku noturēšana, rāda pētījums Ekonomikas pulss 2015. Latvijā labāko darbinieku noturēšanas problēmu izjūt 72% uzņēmēju, atklāj šis pētījums, ko veikusi biznesa konsultāciju kompānija KPMG. Turklāt par darbinieku trūkumu Dienai un citiem medijiem regulāri stāstījuši daudzu nozaru pārstāvji. 

Savukārt, vērojot asās, emocionālās diskusijas, kas virmo ap izglītības nozari, kļūst skumji, jo maz tiek diskutēts, kā padarīt izglītību kvalitatīvāku XXI gadsimta izpratnē. Strīdi vērpjas galvenokārt ap diviem aspektiem - naudu un tikumību. 

Pirmais - naudas jeb pedagogu algu - aspekts jau ieguvis sāgas mērogus, jo tiek apspriests gadiem. Pašreizējās izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles piedāvājums padarīt vienlīdzīgākus atalgojuma nosacījumus un caurskatāmāku apmaksas sistēmu sastapies ar pedagogu kritiku. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība regulāri pašapliecinās, esot opozīcijā gandrīz visam, ko piedāvā Izglītības un zinātnes ministrija. Protams, ministrijas ieteikumi jāanalizē, bet brīžiem rodas iespaids, ka vēlmes veidot dialogu pietrūkst arī pedagogu vidū un ka izglītības nozare paniski baidās no pārmaiņām. (Piemēram, Ekonomikas ministrijas sarunas ar dažādām organizācijām mēdz noritēt krietni konstruktīvāk.) 

Otrais aktualizētais aspekts par tikumisko audzināšanu patlaban izskatās pēc spilgta piemēra, kā nopietnu tēmu pārvērst par farsu. Nav jau nepareizi, ka sabiedrībā un arī skolās nepieciešams stiprināt diskusiju par ētiskām vērtībām, jo pietiek kaut vai ielūkoties interneta portālu anonīmajos komentāros, lai būtu redzams - daļai sabiedrības ir smags ne tikai ētikas, bet arī empātijas trūkums. Tomēr bēdīgi slavenais "dzejoļa skandāls" jau parādījis, ka tikumisku vērtību stiprināšanas tendence var aiziet greizi. 

Ja reiz Latvijai ir stratēģiskais mērķis - palielināt iedzīvotāju labklājību -, gribētos redzēt, ka ar tikpat lielu degsmi, kā tiek lauzti šķēpi par pedagogu algām un tikumisko audzināšanu skolās, tiek diskutēts par izglītības kvalitāti, lai pēc pāris gadiem mūsu valsts ekonomisko attīstību neapturētu erudītu, mūsdienu realitātei atbilstoši izglītotu cilvēku - darbinieku un uzņēmumu veidotāju - trūkums. Turklāt runa nav tikai par ekonomiku un darba tirgu. Uz to, ka nepieciešams izvērtēt izglītības saturu, norāda arī Ārstu biedrības viceprezidente Ilze Aizsilniece, Sestdienai sakot - diskutējam par tikumisko audzināšanu, bet skolās par veselību vispusīgi nemāca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē