Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgas domes vēlēšanas sāk ietekmēt procesus

Aprīlis, ar kuru Konkurences padomes ilggadējā vadītāja Skaidrīte Ābrama aizvadītajā nedēļā negaidīti paziņoja par aiziešanu no ietekmīgā amata, saskan ar laiku, kad, pēc provizoriskām aplēsēm, varētu runāt par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām. Vai baumas par viņas pievienošanos kādam ''bezkompromisa tiesiskuma'' spēkam izrādīsies tikai baumas, uzzināsim pavasarī, bet partijām arī bez zvaigžņu zvejošanas gatavošanās vēlēšanām nav vienkārša.

Lai gan pati Ābramas kundze par iespēju iet politikā pagaidām klusē, viņas vadītās Konkurences padomes cīņa ar atkritumu monopolu Rīgā, kas rīdziniekiem draudēja ar pārmaksāšanu par atkritumu izvešanu, un nesen iekustinātā būvnieku karteļa lieta, ja atceramies galvaspilsētas lauvas tiesu lielajos būviepirkumos, ir platforma, kas tā vien brēc pēc pārvēršanas politiskā kapitālā, bet, protams, neko ar garantiju nesola ilgtermiņā.

Katrā ziņā būs interesanti noraudzīties uz, piemēram, būvnieku karteļa lietas tālāko virzību, un būtu žēl, ja lieta sāktu irt pa šuvēm. Protams, vienmēr paliek iespēja visā vainot Ābramas pēcteci (un gan jau ēnu mešana pār nākamā Konkurences padomes priekšsēdētāja atlasi neizpaliks), bet šis, iespējams, ir mulsinošākais aspekts visādi citādi atzinīgi vērtētās Ābramas pēkšņajā aiziešanā, proti, būvnieku karteļa lietas pamešana pusratā. Tas uzprasās uz versijām par skaļi sāktās lietas perspektīvu, jo īpaši, ņemot vērā arī to, ka lietā iesaistītais Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par to klusē jau mēnešiem.

Partijām arī bez zvaigžņu smalstīšanas saviem sarakstiem pietiek problēmu procesā, kuru var nosaukt par gatavošanos Rīgas domes vēlēšanām.

Īpaši tām, kuras ar vienu kāju atrodas valdības koalīcijā ar tās kašķiem un savstarpējo konkurenci, bet ar otru kāju cenšas sataustīt kopīgu pamatu vienotam startam galvaspilsētas vēlēšanās. KPV LV, bez kuras sadarbības ar Saeimas opozīciju nebūtu notikusi Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu novilcināšana (sākot parakstu vākšanu pret normu, kas jauno domi ļauj ievēlēt uz pieciem gadiem), pati nevar sataustīt pamatu zem kājām un ir vismazāk gatava startam, lai gan kā valdības partija nevar atļauties nepiedalīties spēlē pie lielā galda.

Paralēli priekšvēlēšanu laikam, piemēram, turpināsies jaunā ostu pārvaldības modeļa saskaņošana, kur nav skaidrs, vai tiks saglabāta atteikšanās no pašvaldību pārstāvjiem ostu pārvaldē. Paralēli priekšvēlēšanu laikam arī, visticamāk, būtu jau jānoslēdzas diskusijai par ģenerālprokurora nominēšanas kārtību, proti, vai un cik liela ietekme uz procesu būs ne tikai Tieslietu padomei, bet arī Jāņa Bordāna un Jura Juraša (JKP) vadītajai Tieslietu ministrijai. Tematiski pieskaņoti –  šis būs arī laiks, kad noritēs cīņa par ietekmīgo Augstākās tiesas priekšsēdētāja posteni. Līdz šim pieredzētais liek domāt, ka JKP neupurēs savas intereses šajos procesos tā vārdā, lai atvieglotu sadzīvošanu valdības koalīcijā vai kopīgu startu Rīgas domes vēlēšanās

Top komentāri

laikam jau
l
Krievi un latvieši cīnas par sili?,...abi labi...
Nja
N
Cik liela daļa no avīzes Diena pieder Magņitska sarakstā iekļautajam lembergam un vai tiesa, ka Lemberga intereses avīzē Diena realizē kāds subjekts ar uzvārdu Madžiņš?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē