Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rimšēviča lietu nebeigt ar "vēstneša nošaušanu"

Kādēļ es ticu Norvik bankas īpašnieka Grigorija Guseļņikova atklāsmēm par korupciju Latvijā? Par spīti tam, ka pati esmu rakstījusi ne tos glaimojošākos rakstus par šīs bankas problēmām un prasmi izmantot savā labā pazīšanos Latvijas politiskajā elitē.

Kaut vai tādēļ, ka detaļas par kukuļu izspiešanu, kuras intervijās starptautiskajiem medijiem un, visticamāk, arī liecībās Latvijas tiesībsargiem aprakstījis Norvik bankas īpašnieks, mats matā sakrīt ar korupcijas shēmu aprakstiem, kādi dzirdēti no uzņēmējiem Latvijā vai ārvalstu uzņēmējiem, kuri centušies šeit piedalīties kādos iepirkumos.

Korupcijas formula Latvijā ir vienkārša: persona, kurai uzticas atbildīgais ministrs, amatpersona vai politiķis un kurai vienlaikus ir pieeja uzņēmējam, viņu aizved uz tikšanos, pirms tam ieskicējot "spēles noteikumus". Uzņēmējs izklāsta savu piedāvājumu vai problēmu un pretī saņem ieteikumu sazināties ar konkrētu starpnieku. Starpnieka vārds, starp citu, ja runājam par augstākās raudzes korupciju, atkārtojas jau gadiem un absolūti neatkarīgi no tā, par kāda politiska spēka kontrolētas ministrijas, valsts kapitālsabiedrības vai pašvaldības iepirkumiem būtu runa.

Tuvākajās dienās, nedēļās un mēnešos būs ļoti svarīgi neiet sazvērestības teoriju pavadā, jo būs mēģinājumi gan mediju, gan kopumā sabiedrības uzmanību novērst no jau klajā nākušajiem faktiem un iesaistītajām personām. 

Pasakot, ka korupcijas faktus augšā cēluši baņķieri ar sliktu reputāciju, lai glābtu bankas ar sliktu reputāciju, bet izmeklējuši to visu izmeklētāji ar aizdomīgi zemām algām, un kaut kas jau aiz tā visa slēpjas... 

Vai Ekonomikas policijas (EP)  izmeklētājus, kuri mēnešiem ilgi izmeklēja Trasta komercbankas izlaupīšanu, sākotnējo izmeklēšanu apaudzējot ar jaunām un jaunām epizodēm un personāžiem, nepiemeklēs tas pats liktenis kā tos VID Finanšu policijas (FP) izmeklētājus, kuri pirms četriem gadiem izmeklēja skaļo "būvnieku lietu"? Arī tad bija skaļas kratīšanas, aizturēšanas, starp citu, arī toreiz starp aizturētajiem bija Māris Martinsons, kurš figurē Rimšēviča korupcijas lietā. FP darbinieki, VID ģenerāldirektora vietnieku Kasparu Čerņecki ieskaitot, bez kuriem šīs lietas toreiz nebūtu, pāris gadu vēlāk tika aizrotēti, kas rada jautājumu, vai visa VID reformēšana nebija piesegs atriebības operācijai? Zinu, ka mediju vidē jau sākusies informācijas piespēlēšana, lai diskreditētu Rimšēviča lietu izmeklējušos EP izmeklētājus un operatīvos darbiniekus, un kājas šiem kompromatiem augot no aizstāvības puses nolīgtajiem sabiedrisko attiecību speciālistiem.

Kādēļ ir svarīgi nezaudēt fokusu? Jo tā būs garām palaista iespēja līdz galam atklāt koruptīvo sistēmu, kas nebūt nebeidzas ar 16. februārī izkratītajiem personāžiem. Un ieguvēji no tā būs cilvēki, kuri gadiem ilgi izmantojuši šīs koruptīvās shēmas. Bet vissvarīgāk, ka potenciāli lielākās atklātās korupcijas lietas notušēšana laupīs iespēju, ka Guseļņikovam&Co sekos citi Latvijas uzņēmēji, kuri līdz šim par kukuļu izspiešanas shēmām ir stāstījuši tikai "ārpus ieraksta" un netic ne KNAB, ne EP, ne FP spējai un vēlmei šīs lietas izmeklēt.

Top komentāri

Hmmm
H
Ja visos korupcijas shēmu aprakstos (kādi dzirdēti no uzņēmējiem Latvijā vai ārvalstu uzņēmējiem) figurē persona, kurai uzticas atbildīgais ministrs, amatpersona vai politiķis un kurai vienlaikus ir pieeja uzņēmējam, pirmkārt būtu jāneitralizē un bargi jāsoda šis tilts jeb piegādes kanāls. Iesēdinot uz padsmit gadiem vienu šādu starpnieku, otrs un trešais (ne vairāk) varbūt vēl izrādītu vēlmi izmēģināt savus spēkus šai jomā, bet Latvijā nevar būt daudz tādu cilvēku, par kuriem atbildīgās amatpersonas un politiķi ir 100% pārliecināti, ka neizpļāpāsies un pie pirmās sviluma smakas nenodos. Kā mūsu likumsargiem veicas ar šādu martinsonu notiesāšanu? Vai tie tiek turēti uz brīvām kājām, lai kaut kad vai kādreiz, ja kādam būs ātri jāatskaitās, ka notiek cīņa ar korupciju visaugstākajā līmenī u.tml., varētu piekļūt īstajiem korupcijas shēmas organizatoriem? Bet ja nu šie starpnieki arī ir īstie korupcijas shēmu organizatori?
Otkats Baigais
O
Jūrmalā viss pa vecam!
auditors
a
pirms Maizīša bija ģenerālprokurors Jānis Skrastiņš, pirmais atjaunotajā brīvvalstī , televīzijas intervijā skaidri un gaiši pateica , ka viņam ir jumts , pāri kuram viņš netiek , aiz jumta ir šitie , kuri jūtas pilnīgi droši , ka aiz restēm šos neiemetīs , viņi nosaka kārtību valstī , kā rimševics , kurš rūpējas lai " visiem" būtu labi, tā jau ir mafioza sistēma , kuru likvidēt nav mūsu tiesibsargu spēkos , Skrastiņš uzrakstīja atlūgumu , vietā nāca Maizītis , kuram sadeva pa rīkli , tgad beidzot mafijai lojāls kalnamaijiers, viss tākā savās vietās , bet iejaucās Amērikas finansisti , kautkā sistēma jāglābj , nevelti ar augsto amatpersonu mutēm rimšim piedāvāja rakstīt atlūgumu, interesanti , ja tiesās tad taspats tiesnesis no provinces un rimševica advokāts šoreiz vadīs tiesas procesu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē