Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +19 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Sākas spēles ar nodokļiem

Pagājušajā nedēļā, kad sabiedrības uzmanība koncentrējās uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, izskanēja runas par iespējamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu

Viena no iespējām, kā nodrošināt finansējumu potenciāli augošajiem izdevumiem aizsardzībai, ir par vienu procentpunktu celt PVN likmi, Latvijas Radio sacījis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (Jaunā Vienotība). 

Aģentūras LETA apkopotie Saeimā nepārstāvēto politisko spēku viedokļi atklāj, ka izdevība kritizēt valdošo koalīciju par tās iecerēm garām palaista netiek. Arī sociālajos tīklos redzams, ka tiek apšaubīts finanšu ministra arguments par PVN likmes paaugstināšanas nepieciešamību aizsardzības stiprināšanai.

Jāatgādina, ka PVN pamatlikme ir 21% un pastāv arī samazinātās likmes – 12%, 5% un 0%. (Detalizēta informācija meklējama Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietnē.)

Ja raugās no iedzīvotāju skatupunkta, tad PVN likmes kāpums par vienu procentpunktu nav izjūtams dažās iepirkšanās reizēs, taču, izvērtējot tēriņus gada laikā, ikvienam nāksies secināt, ka PVN paaugstināšana ir iecirtusi robu mājsaimniecības budžetā. Jāņem vērā arī tas, ka uzņēmumu īstenotā cenu politika mēdz būt dažāda – no korektas līdz alkatīgai – un var gadīties, ka PVN paaugstināšanu kāds biznesmenis izmanto, lai attaisnotu paša izplānoto produkcijas cenu kāpumu.

Ja valdošā koalīcija tiešām mērķtiecīgi nolēmusi virzīt PVN likmes paaugstināšanu, tad tai būtu svarīgi apzināties, ka ir iespējams sabiedrības sašutums, turklāt ne tikai psiholoģisku, bet arī finansiālu apsvērumu dēļ. Reālā situācija ir tāda, ka uz vispārējā Eiropas Savienības labklājības fona Latvija ir trūcīga valsts, lielai mūsu sabiedrības daļai pirktspēja ir zema, un jebkādi papildu izdevumi, arī tādi, kas saistīti ar PVN kāpumu, daudzus cilvēkus virza tuvāk nabadzības riskam. 

Turklāt, lai gan valdošajā koalīcijā ir gan politiskais spēks, kas sevi pozicionē kā kreisu, gan politiskais spēks, kura nosaukums liecina par saistību ar laukiem, nereti rodas iespaids, ka politiķi par visas sabiedrības finansiālo situāciju spriež pēc bagātās Pierīgas hipotekāro kredītu ņēmēju ienākumu apjoma. Taču PVN likmes paaugstināšanas gadījumā izdevumi pieaugs visiem, pat zemu apmaksātu darbu veicējiem Latgalē, kā arī pensionāriem un jauniešiem gan Rīgā, gan reģionos.

Politiķiem vajadzētu atcerēties arī to, ka XXI gadsimtā cilvēki grib redzēt atdevi no samaksātajiem nodokļiem, – ja reiz būs jāmaksā lielāks PVN aizsardzības dēļ, tad lai nebūtu nekādas vilcināšanās ar austrumu robežas nostiprināšanu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē