Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
No kļūdām nemācās. Iedomājušies, ka būs dota iespēja dzīvot vairākas reizes?

Saprot risku. Kāpēc ignorē?

Drūmus secinājumus par cilvēku attieksmi pret sevi, saviem tuviniekiem, kā arī personiskā īpašuma drošību ļauj izdarīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un firmas SKDS veiktā pētījuma dati.

Piemēram, 74% aptaujāto atzīst, ka ir ieinteresēti saņemt informāciju par ugunsdrošību. Tātad problēmas aktualitāti apzinās. Bet paskatīsimies, kā šī izpratne izpaužas konkrētā rīcībā. Dūmu detektorus par svarīgiem atzīst 68%, bet tajā pašā laikā tikai 9% mājokļu tādi ir uzstādīti.

Atrunas par iemesliem, kāpēc detektorus nav iegādājušies, šķiet smieklīgas

– neesot bijis laika, netic, ka palīdzēs, nezina, kā to uzstādīt utt. Piedodiet, mēs nedzīvojam informatīvi izolētā vidē – ja ir interese, pastāv milzum daudz iespēju noskaidrot gan to, cik ļoti un kādos gadījumos šāda ierīce var līdzēt, gan to, kā ar to apieties. Tāpēc šajā gadījumā vairāk gribētos ticēt, ka cilvēki, atbildot uz jautājumu par ieinteresētību, ir, piedodiet, vienkārši melojuši. Un tas tiešām ir skumji, zinot, cik maz laika un līdzekļu prasa šīs tik ļoti elementārās ierīces iegāde un uzstādīšana un cik liels apdraudējums var būt, ja cilvēki laikus nemana, netiek kaut vai ar skaņas signāla palīdzību brīdināti par ugunsnelaimi. Kad tāda notiek, interneta saziņas vietas pilnas ar žēlabām, līdzjūtībām, arī nosodījumu, ka ugunsnelaimē cietušie apdraudējumu nav spējuši pamanīt laikus, bet... cik daudzi no tiem, kas šajās emociju izpausmēs iesaistās, paši ir parūpējušies par savu drošību kaut vai ar nieka detektora palīdzību?

Satraucoši arī tas, ka liela daļa no tiem, kas pret savu drošību izturas nevērīgi, jau savulaik cietuši ugunsnelaimē vai zina radiniekus, kurus tā piemeklējusi. No kļūdām nemācās. Kāpēc? Iedomājušies, ka būs dota iespēja dzīvot vairākas reizes? Ja vienreiz paveicās, tā būs vienmēr? Drīzāk – nedomā vispār.

Teikto spilgti apliecina arī fakts, ka šogad dzēsts jau krietni vairāk nekā simt kūlas ugunsgrēku. Katram skaidrs, ka tā neaizdegas pati no sevis, vismaz šajā gadalaikā arī ne no nevietā izmesta izsmēķa – visos gadījumos pamatā bijusi apzināta rīcība. Dedzināts, lai novērstu savas neizdarības, nesaimnieciskuma sekas? Par katru cenu, pat, iespējams, ļoti augstu?

Kā pret šādu attieksmi cīnīties? Redzam, ka sodi un moralizēšana nelīdz (vismaz ne kūlas dedzināšanas gadījumos). Izglītošanas kampaņas acīmredzot arī līdz īstajai mērķauditorijai nenonāk. Dāvāt dūmu detektorus gluži kā atstarotājus gājējiem? Piemaksāt par to, ka rudenī izpļauj zāli, lai pavasarī nebūtu vilinājuma to nosvilināt? Gan jau īsto recepti šai slimībai nezina neviens. Bet jāmeklē. Jo pretējā gadījumā apdraudējums ir arī apzinīgajiem – tiem, kuri kūlu nededzina, bet dūmu detektoru vismaz savā mājoklī lieto.

Top komentāri

Trollis JT
T
Man ir alerģija pret itin visu, ko man uzspiež ar varu. Vēl lielāka alerģija man ir pret lietām, ko man uzspiež ar varu, kādu veiklu pelnīt - kāru aprindu interesēs. Piemēram - obligātie ugunsdzēšamie aparāti, ar kuriem nekad, neviens neko nav nodzēsis. Obligātās aptieciņas mašīnās, ar kurām nekad neviens nav izglābts, obligātie karogi, kuru izkāršana nekad nevienu nav padarījusi lojālāku valstij. Un tā tālāk... . Cik miljoni ir iebāzti politiķiem pietuvināto kabatās? A jūs nesaprotat... .
melnieks idiotšovmenis
m
Redzi, melniek, ja cilvēks nesmēķē gultā, nelieto bojātas elektroierīces utt. utt., tad ugunsgrēks vispār nevar sākties. Detektors nenovērš ugunsgrēku, tas tikai brīdina par jau notikušu faktu. Starp citu, melniek, Latvijā ir uzņmtas vairākas filmas ''Lai dzīvo bērni'' - par drošības tehniku bērniem un jauniešiem. Obligāto detektoru pieprasīšana izskatās pēc kārtējās naudas slauktuves, nevis reālām rūpēm par ugunsdrošību!
melnieks idiotšovmenis
m
Ugunsgrēks nav lietus un nesākas pats no sevis, bet ir cilvēka rīcības rezultāts. Starp citu, kvalitatīvi aizdegusies Ziemsvētku eglīte minūtes laikā rada istabā tādus dūmus, ka bez gāzmaskas neieiesi. Ko tev šajā gdījumā palīdzēs detektors, monopolbandītu sulaini melniek? Tā ka ļauj cilvēkiem domāt ar savu galvu, bet obligātos detektorus pērc pats. Ja sapirki par daudz, liekos vari ietirgot gūtem, riekstiņai un madžiņam. jūs visi četri esat vienādi dumji.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē