Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saules paneļi un demokrātija

Donalds Tramps nupat parakstījis rīkojumu par būtisku papildu nodevu noteikšanu saules paneļu un veļas mašīnu importam ASV. Vismaz teorētiski šis rīkojums var kļūt pat par starta šāvienu vērienīgam tirdzniecības karam starp pasaules divām lielākajām ekonomikām – ASV un Ķīnu.

Dokumentā gan nav nosaukta kāda konkrēta valsts, tomēr skaidrs, ka tā mērķis ir Ķīnas eksporta ierobežošana uz ASV, jo tieši Ķīna ir pasaulē lielākā abu šo preču ražotāja un eksportētāja. (Tāpat lēmums ietekmēs arī Dienvidkoreju, kas ir liela veļas mašīnu ražotāja.) Tiesa, saules paneļi un veļas mašīnas ir tikai niecīga daļa no Ķīnas eksporta, un attiecīgi arī atbildes pasākumu mērogi, ja tādi sekos, uz vispārējā fona būs nelieli. Tomēr, tā kā Ķīnas eksports (apvienojumā ar pašu ASV kompāniju darbībām) ir novedis pie daudzu industriju panīkuma Savienotajās Valstīs, bet Tramps ir solījis reanimēt visas šīs industrijas, dažādi ierobežojoši pasākumi var vērsties plašumā un sliktākajā gadījumā pāraugt par lavīnu, kas, ja ne noslauka, tomēr būtiski maina visu pastāvošo starptautiskās tirdzniecības sistēmu.

Oficiāli Ķīnas varas iestādes gan izvairās draudēt ar atbildes pasākumiem, lai gan iespēju atbildēt Pekinai netrūkst, bet galvenās cietējas būs ASV bāzētās starptautiskās korporācijas, no kurām daudzām tieši Ķīna ir viens no galvenajiem vai pat galvenais noieta tirgus. Tā Ķīnas oficiālie plašsaziņas līdzekļi dod nepārprotamus mājienus, ka Pekina varētu atteikties no daudzmiljardu līgumiem ar aviobūves gigantu Boeing, pārorientējoties uz tā eiropiešu konkurentu Airbus, krasi ierobežot amerikāņu automašīnu un viedtālruņu importu, samazināt ASV studējošo ķīniešu skaitu un spert vēl lielu skaitu līdzīgu soļu, tostarp padarot nepanesamu amerikāņu korporāciju ražotņu darbību Ķīnā. Nedrīkst aizmirst, ka Ķīna oficiāli ir pasludinājusi mērķi pārorientēt valsts ekonomiku no eksporta uz iekšējo tirgu, bet tirdzniecības karš ar ASV tikai veicinās šī plāna īstenošanu.

Lai arī vērienīga tirdzniecības kara ticamības pakāpe šobrīd tomēr nav augsta, jau pati šādas iespējas pastāvēšana ir signāls par veselu plejādi problēmu, kas visas ir rietumu virzītā globalizācijas modeļa tiešas sekas. Par rietumvalstu ekonomisko, arī politisko dilemmu ir kļuvis ne jau tikai fakts, ka Ķīna globalizācijas piedāvātās iespējas ir izmantojusi daudzkārt efektīvāk nekā ASV un citas rietumvalstis. Vēl vērienīgāka problēma ir iespaidīgais to rietumvalstu pilsoņu skaits, kuri globalizācijas rezultātā ir izrādījušies zaudētāji un pieprasa kādreizējās labklājības, darba vietu un daudz kā cita atgriešanos pašu valstīs. Šāda situācija ne tikai aktualizē jautājumu par nacionālo valstu un starptautisko korporāciju attiecībām, bet ir arī radījusi daudz jautājumu par Rietumu parauga liberālās demokrātijas efektivitāti un atbilstību tā dēvētā mazā cilvēka interesēm. Visas šīs dilemmas, kā ekonomiskās, tā politiskās, agri vai vēlu nāksies risināt, un pastāv aizdomas, ka risinājumi nepavisam nebūs demokrātiski jēdziena šā brīža izpratnē.

Top komentāri

melnais humors
m
Tramps solīja amerikāņiem atgriezt uzņēmumus un darbavietas ASV un tikai cenšas pildīt savus solījumus. Un, ja padomā ar galvu, kāds, piemēram, ASV labums no globāla uzņēmuma, kas savu produkciju ražo Ķīnā, bet valstij jāmaksā pabalsti darbu zaudējušiem iedzīvotājiem? Tad jau labāk tāda uzņēmuma vadību stiept uz giljotīnu, iesēdināt elektriskajā krēslā vai sarīkot citas līdzīgas patīkamas izklaides. :-D
Pravietisnejaukais
P
Ir viena lieta, kuru kaismīgie globalizācijas pretinieki NEKAD nepiemin - arodbiedrību alkatības ietekme uz nodarbinātības līmeni valstī. Vai var uzskatīt, ka , piemēram, trikotāžas rūpniecība pazudusi no Eiropas un pārcēlusies uz Āziju tikai tāpēc, ka tajā iesaistītajam kapitālam patīk siltums?
reptilis
r
Tātad demokrātija ir tikai tad ,ja transnacionālās kompānijas var pelnīt naudu nerēķinoties ,kādu ekonomisko iespaidu tās atstāj uz konkrēto valsti? Un konkrētās valsts centieni neizvest darbavietas no savas valsts ir populisms?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē