Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Šīs būs miljonus vērtas vēlēšanas

Partiju reitingu dinamika mazāk nekā divus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām mudina dziļi ievilkt elpu un sākt gatavoties cīņai ar vēlēšanu rezultātu sekām. Postpatiesības jeb "alternatīvās patiesības" laikos ir pat grūti iedomāties efektīvākas zāles pret populismu un nekaunīgiem meliem kā iespēju novērtēt šīs vēlēšanu izvēles sekas.

Kamēr jaunajai un pārmaiņas alkstošai vēlētāju paaudzei dažādos sociālajos tīklos tiek manipulatīvi iekodēts, ka šīs vēlēšanas ir izšķiršanās starp "jauno" un "veco", aprobežotajiem "kivičiem" un asprātīgajiem intelektuāļiem "mičerevskiem", šīs vēlēšanas gluži kā daudzas līdz šim būs par iespēju došanu vieniem sponsoriem pārdalīt ekonomisko ietekmi par sliktu citiem. 

Šīs būs vēlēšanas par to, kurš realizēs dzelzceļa elektrifikācijas projektu, kurā jebkurā gadījumā uzvarēs kāds uzņēmējs – ne labs, ne slikts, bet uzņēmējs ar savām biznesa interesēm. Nevainīgi ieņemtu iepirkumu Latvijā nav, lai kuras partijas ministrs tos kūrētu. Šīs būs vēlēšanas par to, kurš iecels jauno Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru un nākamo ģenerālprokuroru tikai pusotru gadu pēc vēlēšanām. Lēmumi, kas dažiem nozīmē miljonus un apdrošināšanu pret jaunām kriminālapsūdzībām un veco izčākstēšanu.

Šīs būs vēlēšanas par to, kādas būs Ģenerālprokuratūras gala apsūdzības Ilmāram Rimšēvičam un Mārim Martinsonam, vai lieta vispār tiks virzīta uz tiesu un vai panti netiks mīkstināti. Ja kāds jums apgalvo, ka šīs būs vēlēšanas par tādiem svarīgiem, bet vienlaikus tehniskiem, ārpus varas pārdales atrisināmiem jautājumiem kā skolnieku ēdināšana ar eko pārtiku, ātro kredītu reklāmas aizliegšana televīzijā vai zvaigznīšu skaits viesnīcām, kurās tiks atļautas azartspēles (piedodiet, bet reāli citāti no partiju oficiālajām programmām), neļaujiet sevi uzskatīt par noderīgiem idiotiem saimniecisko interešu pārdalē.

Tādēļ padoms vēlēšanu biļetenos vilkt plusiņu tiem kandidātiem, kuri nav bijuši politikā, nav sašmucējušies un nevairās publiski diskutēt, īsti nestrādā, jo tieši tādi zēni un meitenes varētu kļūt par nu jau otro "olšteiniešu" vilni Latvijas politikā sponsoru slēpto interešu realizēšanai. Latvijas Attīstībai/Par! kandidāts, "foršs džeks, kurš sēž tviterī", Māris Mičerevskis astoņus mēnešus pirms Ilmāra Rimšēviča un Māra Martinsona aizturēšanas aizdomās par kukuļa izspiešanu ironiski tvītoja, vai Martinsons esot "kaut kas Sorosam līdzīgs"? Ekonomikas policija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sagrāva iespēju tādus "martinsonus" pasniegt kā pārmaiņu mecenātus, kurus cenšas atmaskot tikai pāris traku žurnālistu.

Tomēr atgādinājums, ka partijas nav viendabīgi veidojumi, kuri pie varas vēlas nokļūt, lai pildītu vēlētājiem dotos solījumus atbilstoši deklarētajiem ideoloģiskajiem principiem, nebūt automātiski nenozīmē cinisku, slēptu aicinājumu nepiedalīties vēlēšanās, jo "viņi jau visi tur zog". Nē, nebūt. Izmantojiet kritisko domāšanu, meklējiet faktus par kandidātiem un tiem partiju pelēkajiem kardināliem, kuri nekandidē, tā vietā, lai ielogotos sociālajos tīklos, kuros apmaksāti polittehnologi jums cenšas nozagt šīs vēlēšanas, lieku reizi pameklējiet informāciju par partiju līderu draugiem biznesmeņiem un viņu interesēm.

Top komentāri

:):):):)
:
Cien. autore! Varbūt, pirms pārgudri filozofētu, Jūs varētu būt tik laipna un publicēt sarakstu - kuri uzņēmēji kuru partiju atbalsta. Kā gan vienkāršie vēlētāji to var zināt un izvērtēt?
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Neba nu būs kas jauns un citādāks, neba kā. Tāpat kā vienmēr, tie kurus neredzam, bet zinām, uzvarēs jebkurā gadījumā, mums ir atļauts tikai izvēlēties šo slēpto vadoņu vēlmju izpildītājus. Arī tolaik - kolhoznieki drīkstēja domāt ka viņi izvēl kolhoza valdi, patiesībā šo valdi apstiprināja KP pēc rajona komitejas pavēles.
Irlielāmērāticams
I
ka dzelzceļa elektrifikāciju grib padarīt par priekšvēlēšanu ķīlnieci... šis ir pats stulbākais, ko pēc-pad-latvijā ir nācies novērot... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē