Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krietna daļa pasaules valstu īsteno ne gluži savu iedzīvotāju vēlmēm atbilstošu ārpolitiku

Skaitļi un globālās tendences

Autoritatīvā ASV aģentūra Gallup nesen publiskoja savas ikgadējās aptaujas Vērtējot pasaules līderus (Rating World Leaders) rezultātus. Aptaujas ietvaros tiek noteikta vairāk nekā 130 pasaules valstu iedzīvotāju attieksme pret četru valstu – ASV, Ķīnas, Krievijas un Vācijas – globālo līderību.

Pamatprincips ir, ka aptaujas dalībnieki nevis izvēlas vienu no nosauktajām valstīm, bet gan katrai no tām atsevišķi norāda, vai viņiem ir vai nav iebildumu pret šīs valsts globālo līderību. Trešais variants – nezinu/nav atbildes. Apkopojot reģionālos un globālos datus, vērā tiek ņemts mediānais (summāri vidējais pa valstīm) rādītājs.

Lai arī Vācijas iespējas kļūt par reālu lielvaru un pievienoties šim klubam ir ļoti diskutablas, pasaulē kopumā pret Berlīnes globālo līderību iebildumu nav visvairāk – 39% aptaujāto. Arī pretenzijas ir vismazākās – tikai 22%. Labvēlība pret Vāciju gan ir zemāka nekā gadu iepriekš, kad tā bija 43%, tomēr kopumā tās tēls ir krietni pievilcīgāks nekā reālajām lielvarām.

Otra populārākā ir Ķīna ar 34%, tālāk seko ASV un Krievija attiecīgi ar 31% un 30%. ASV ir augstākais to globālās līderības nepieņemamības rādītājs – 40%, savukārt Krievijai un Ķīnai tas ir attiecīgi 31% un 28%. Nav mazsvarīgi, ka visas trīs lielvaras, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir spējušas uzlabot popularitāti un samazināt antireitingus, turklāt nepatika pret ASV ir pazeminājusies par 5 procentpunktiem.

Atsevišķi jāpiebilst, ka īpaši populāra Berlīne ir Eiropā, kur pret tās līderību nav iebildumu 56%, tomēr pret to ir 25% eiropiešu.

Uzskaitītas ir ne tikai Eiropas Savienības (ES), bet arī visu kontinenta valstu iedzīvotāju atbildes. Popularitātes ziņā otrajā vietā Eiropā atrodas Ķīna, pret kuras līderību neiebilst 28%, bet pret ir 44% eiropiešu. Pret ASV un Krievijas līderību nav iebildumu attiecīgi 24% un 21%, turklāt interesanti, ka tām abām ir vienāds noliedzēju skaits – 59%.

Publiski pieejamajā aptaujas versijā sākotnēji diemžēl tiek iekļauti tikai dati par to, kāda atsevišķās valstīs ir iedzīvotāju nostāja pret ASV, dati par attieksmi pret pārējām valstīm publiskoti netiek. Līdz ar to nāksies pagaidīt, lai uzzinātu, kurai no lielvarām pieder Latvijas iedzīvotāju simpātijas un antipātijas, taču, vērtējot simpātijas, tās noteikti nav ASV pusē. Pret to globālo līderību neiebilst vien 13% aptaujas dalībnieku Latvijā – par 8% mazāk nekā gadu iepriekš. Pret savukārt ir 55%, bet 32% nav atbildes.

Aptauja, protams, ir tikai aptauja, un iedzīvotāju noskaņojumam arī piemīt tendence viegli mainīties. Tajā pašā laikā skaitļi daudz liecina par reģionālām un globālām tendencēm. Tostarp par tādu valstu kā Ķīna un Krievija aizvien augošo ietekmi uz cilvēku prātiem, daudzkārt pārspīlēto pārliecību par vidēji statistiskā pasaules iedzīvotāja ticību ASV, kā arī tāda apgalvojuma, ka vidusmēra eiropietim ir nopietnas pretenzijas pret Vācijas līderību, neatbilstību patiesībai. Un arī par to, ka krietna daļa pasaules valstu īsteno ne gluži savu iedzīvotāju vēlmēm atbilstošu ārpolitiku.

Top komentāri

Tavs vārds
T
Dilemma. Gribētos teikt, ka tā visa ir Kremļa propoganda, bet Gallup. Vai tiešām arī viņi?
skats no malas
s
28% ES iedzīvotāju nav iebildumu pret Ķīnas līderību un 21% nav iebildumu pret Krievijas līderību. Mēs dzīvojam savienībā, kurā 49% iedzīvotāju ir ķertie.
Meždunarodnijs
M
ASV līderība, kādu to iedomājas, piemēram Holivuda savās filmās ( neatkarības diena, citas) - cilvēces un pasaules glābiņš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē