Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šķeļošā apvienošanās

Iepriekšējās nedēļas nogalē Ukrainā svinīgā atmosfērā notika gandrīz visu kanonisko pareizticīgo baznīcu par šķeltnieciskām uzskatītu divu Ukrainas pareizticīgo baznīcu apvienošanās sinode, kuras rezultātā tika paziņots par Ukrainas autokefālās (patstāvīgās) pareizticīgās baznīcas izveidošanu.

Sinode kļuva iespējama tāpēc, ka Konstantinopoles patriarhāts, kas vēsturisku iemeslu dēļ tiek dēvēts arī par ekumenisko ("pirmo starp līdzīgajiem"), vēl oktobrī piekrita piešķirt apvienotajai baznīcai autokefāliju. Tiesa, kā liecina dokumenti, autokefālija būs atrodama tikai nosaukumā, kamēr faktiski tiks piešķirta tikai ierobežota autonomija Konstantinopoles patriarhāta sastāvā.

Apvienošanās sinodē personiski piedalījās Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš neatkarīgas pareizticīgās baznīcas izveidi ir padarījis par vienu no savas priekšvēlēšanu programmas stūrakmeņiem. Lai arī Porošenko uzsver notikuma vēsturisko nozīmi, tostarp kā kārtējo soli projām no Maskavas ietekmes zonas, realitātē apvienotās baznīcas nākotne ir neskaidra.

Atšķirībā no katolicisma pareizticībā nav vienota administratīvā centra. Ja ļoti vienkāršoti, tad visi lēmumi tiek pieņemti uz vienošanos pamata. Šī iemesla dēļ fakts, ka Ekumeniskais patriarhāts ir atsaucis savu 1686. gada lēmumu par toreizējās Kijevas metropolijas (kuras robežas ievērojami atšķīrās no mūsdienu Ukrainas robežām) nodošanu Maskavai, kā arī ir nolēmis uzskatīt par kanonisku apvienoto baznīcu, nepavisam nenozīmē, ka tāpat rīkosies arī pārējās kanoniskās baznīcas.

Kā uzskata daudzi pareizticības diplomātijas pārzinātāji, vairākums baznīcu šajā strīdā paliks Maskavas pusē, uzskatot Fanaras (rajons Stambulā, kurā atrodas Ekumeniskais patriarhāts) rīcību par nekanonisku, un par vienīgo kanonisko turpinās atzīt Maskavas patriarhāta Ukrainas Pareizticīgo baznīcu. Pie tā ir vainojama ne tikai Maskavas ietekme, bet arī paši fanarioti, kuru centieni palielināt ietekmi, iejaucoties citu baznīcu iekšējās lietās, liek tām ar neuzticību raudzīties uz Stambulu. Ja spriedze pieaugs, pareizticībai draud šķelšanās starp Fanaras atbalstītājiem un pretiniekiem.

Ne mazāk sarežģīta ir situācija arī Ukrainā, kur Maskavas patriarhāta pareizticīgie joprojām ir lielākā kristīgā konfesija valstī, un pārliecinošs viņu vairākums neizrāda nekādu vēlmi iesaistīties apvienotajā baznīcā. Un tā kā pēdējā ir ne tikai reliģisks, bet lielā mērā arī politisks projekts, kuru vērienīgi atbalsta varas iestādes, tai jau ir radies kārdinājums ar administratīvām metodēm palielināt jaunās baznīcas sekotāju skaitu. Jau tāpat saspīlētajā situācijā tā būs pat ne dzirkstele, bet lāpa ticības pulvera mucā.

Top komentāri

Krievu baznīca mirkst asinīs.
K
Cara un tā ģimenes asinīs. Miljoniem nokauto priesteru un ticīgo ļaužu asinīs. Sagrauto dievnamu asinīs. GUDRS, kas cenšas no šīs slepkavu bedres ārā tapt, un - paldies Dievam, ukraiņiem tas izdevās!
Nekas šķelts netiek.
N
Ukrainas baznīca no mēsliem ATTĪRĀS.
čekistu pusē
č
Kremlins Sedlenieks aizmirsa piebilst par vēsturisko Maskavas patriarhāta atkarību no Krievijā valdošā režīma. Kopš Staļina laikiem visi patriarhi ir tikuši izvēlēti Lubjankā, tie ir čekistu cilvēki. Un vai tiešām zinot Maskavas patriarhāta angažētību šādā situācijā "vairākums baznīcu šajā strīdā paliks Maskavas pusē"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē