Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Satraukums ir nevis par kādu vienu spēles dalībnieku, bet gan "lielo bildi"

Sociālais kanibālisms

Divi mūsu sabiedrībā notiekoši procesi raisa lielas bažas – tiem ir kopīgi cēloņi un arī vienādi bēdīgs var būt rezultāts.

Viens – tā saukto latvisko partiju nemitīgie ķīviņi, kas neizbēgami vairo valstī līdz šim lielākā opozīcijas spēka – Saskaņas – izredzes reiz nokļūt valdībā. 

Otrs – atsevišķu mediju pārstāvju un arī šīs jomas ekspertu centieni nomelnot sev netīkamos kolēģus vai izdevumus, ar ko faktiski panākot vien to, ka cilvēki informāciju, kurai ir skaidri zināms avots, izmantos aizvien mazāk, attiecīgi ļaujoties dezinformācijas riskiem, ko rada interneta dzīlēs pieejamais saturs. Abos gadījumos satraukums ir nevis par kādu vienu spēles dalībnieku, bet gan "lielo bildi", kas veidojas kopumā.

Brīvdienās saliku vienā tabulā SKDS veikto aptauju datus, kas uzrāda partiju reitingus. Lai neizslēgtu tos, kuri mazliet zem 5% robežas, ņēmu vērā tikai to respondentu daļu, kam aptaujas brīdī bijis skaidrs, par ko balsot. Sasummēju rezultātus, ko var gūt Saeimā iekļūstošās latviskās partijas, un izveidoju līknes, kas parāda to kopējo spēku samēru divu gadu periodā salīdzinājumā ar Saskaņu. Aizdomas apstiprinājās – savā starpā plūkdamās, tā sauktās latviskās partijas "noēd" viena otru, tādējādi tikai nostiprinot Saskaņas pozīcijas, faktiski bruģējot tās ceļu uz būšanu pie varas ne tikai Rīgā, bet arī valsts mērogā.

Kā to novērst? Beidzot sākt runāt, ar ko viena vai otra partija un to piedāvātie mums būtisku problēmu risinājumi ir labāki, nevis nemitīgi skandināt, cik slikta ir viena vai otra. Celt partiju sistēmu, nevis graut.

Jo cik gan naivam (vai pat aprobežotam) jābūt cilvēkam, cerot, ka atliek vien nolinčot sliktos, lai vietā nāktu labie, – pat mūsu vēsture rāda, ka tā nenotiek.

Arī nesen politikā sevi pieteikušie ne ar kādu labāku piedāvājumu nenāk, vien ar veco dziesmu, cik kādi citi slikti. Vēlētājs, to dzirdot, vien atmet ar roku un uz vēlēšanām pošas aizvien negribīgāk. Atšķirībā no Saskaņas elektorāta, kam šie ķīviņi iet secen...

Mediju attiecībās identiska aina. Visi mēdzam šausmināties par interneta troļļiem, viltus ziņām un to ietekmi pat uz lielvalstīs notikušām vēlēšanām, bet ko paši darām, lai savas valsts informatīvo telpu stiprinātu? Neko. Vēl sliktāk – reģistrēto, tātad par satura patiesumu likuma priekšā atbildīgo mediju starpā notiek nemitīga cīņa, par kuras rezultātu nevienam no mums pašiem nav ne mazāko šaubu – uzvarētāja nebūs. No ticama satura aizbaidītie lasītāji neatgriezīsies. Paši tos būsim atdevuši troļļu rokās un pēc tam brīnīsimies, vai tiešām cilvēki nesaprot, par ko balso...

Tāpēc sociālā kanibālisma vietā mudinu vairāk diskutēt par radio jau aktualizētu tēmu "Kā labāk dzīvot?".

Top komentāri

viesis
v
Kā izteicās kāds labi zināms latviešu politiķis- politika esot cīņa par varu. Latvijas politiķi tālāk par šo aprobežoto definīciju nav izauguši, tāpēc: pirmkārt, uzskata, ka cīņā visi līdzekļi ir labi; otrkārt- nedomā tālāk un nespēj piedāvāt reālu savu valsts pārvaldības politiku :( bet mediji kalpo politiķu interesēm, tāpēc nav iespējams sagaidīt, ka viņi rīkosies savādāk.
profils (dažkārt arī O.M.©)
p
Patiesībā - JEBKURŠ / JEBKĀDS uz “vidējo statistisko lumpeņu mērķauditorju orientētais” ZOMBĒJUMS (ieskaitot arī dažādas subjektīvi tendenciozi sashēmotas / lobētas "sazvērestības teorijas", t.sk. "oligarhu shēmas" u.c. taml. pa lēto angažēta, truli defektīvas vai pat apzināti pretlikumīgas "revolucionārās pārliecības" bezjēgā pārkropļota lumpeņspama draņķības) tiek tiražēts TIKAI un VIENĪGI izmantojot tā dēvētos “masu informācijas līdzekļus” (t.i., t.sk. – tradicionālo drukāto “presi” / virtuālos “publiskos ziņu portālus” u.c. taml. “infospama agregatorus” / tradicionālos TV un radio “inforuporus” / uz IT u.c. taml. “inovatīvo komunikācijas & manipulācijas formātu platformas” balstītus “alternatīvos audiovizuālos instrumentus”).
rekur
r
Raksts sākot ar virsrakstu ir pilnīgi demagoģisks. Sociālais kanibālisms ir atņemt pēdejo naudiņu trūcīgajiem un tērēt to dižiem ģeopolitiskiem mērķiem. Sociālais kanibālisms ir mazturīgo aplaupīšana ar OIK palīdzību. Politiskais kanibālisms- partijas apēd cita citu. Tas personīgi skar 0,5% iedzīvotāju. Pārejiem no tā ne silts ne auksts. Par SC. Viņus nopirks amerikāņi. Viņi ir tādi pat, kā visi pārejie- dvēseli pārdos, lai tiktu pie varas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē