Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Jāiemanās tā pateikt, ka naudas nav, lai ar to sabiedrības acīs nekļūtu par sliktajiem

Solījumi ies izsolēs?

Diena nupat bija apkopojusi būtiskākos valdību veidojošo partiju priekšvēlēšanu solījumus. Gan par ministriju skaita samazināšanu un koalīcijas sadarbības padomes likvidēšanu, kas jau ir neizpildīts. Gan OIK ātru likvidēšanu, valsts augstskolu apvienošanu, kopdzīves likuma pieņemšanu, administratīvi teritoriālo reformu, nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim, medikamentu cenu pazemināšanu, minimālās algas, minimālās pensijas, kā arī ar nodokli neapliekama pensijas līmeņa celšanu, kur risinājumiem vajadzētu kaut kad drīzumā parādīties.

Protams, jāņem vērā, ka ne tuvu ne visi no partiju solījumiem ir iekļauti valdības darāmo darbu deklarācijā un pat arī tur vairākas apņemšanās iekļautas, tā teikt, mīļā miera labad, pārceļot diskusijas uz laiku, kad solītāji būs noformējuši priekšlikumus konkrētu likumu vai valdības noteikumu veidā. Tāpat svarīgs aspekts, ka daudzu pārmaiņu īstenošanai nepieciešami paprāvi līdzekļi, kuru šī gada valsts budžeta projektā nav. Bet vai tādas sīkas barjeras kādu politiķi kādreiz atturējušas kaut vai pamēģināt? Jo vairāk tāpēc, ka šajā spēles laukumā daudz augstāk tiek novērtēts ne tik daudz rezultāts, kā pats lēmumu pieņemšanas process, kad iesaistītajiem iespējams maksimāli pamanāmi izrādīties savu vēlētāju priekšā.

Un, jāsaka, pirmie ziediņi šajā ziņā jau uzplaukuši – Jaunā konservatīvā partija rosināšot koalīcijas partneriem diskusiju par minimālās algas un ar nodokli neapliekamā minimuma celšanu no 430 uz 500 eiro jau šovasar. Protams, tā ir spēle vienos vārtos – vieni saka, ka vajag, otriem jāiemanās tā pateikt, ka naudas nav, lai ar to sabiedrības acīs nekļūtu par sliktajiem. Te gan ir vēl viens interesants aspekts – cik liels ir valdības pastāvēšanas sāpju slieksnis? Proti, vai valdības stabilitāte būtu apdraudēta, ja atbalsts šādai iniciatīvai tiktu gūts ar opozīcijas palīdzību? Jā, šādi jautājumi ir ārpus to loka, ko var risināt brīvā balsojuma veidā, taču, ja sasolīts ir daudz, neko no tā izpildīt nevar, pašus skar jo īpaši netīkami skandāli, kāja var paslīdēt arī uz radikālākiem soļiem. Un kāda būs cena, ko prasīs no partneriem, lai nebūtu šādu izgājienu?

Un vēl šajā sakarībā – skandalozākās iniciatīvas vai tādas, kas raisa plašu publikas diskusiju, var tikt veiksmīgi izmantotas kā dūmu aizsegs kādiem, teiksim, sponsoru interesēs pieņemtiem, ārēji uzreiz varbūt ne tik pamanāmiem lēmumiem. Īpaši pateicīgi tam varētu būt tādi jautājumi kā nule aplūkotais vai arī, piemēram, par administratīvi teritoriālo reformu, kopdzīves likumu u. c. Līdz ar to sekosim līdzi ne vien solījumu pildīšanai, bet arī rīcībai, kas paralēla publiskajai retorikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē