Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs
Tomēr šķiet, ka Taivānas neatkarības ideja tā arī paliks tikai ideja

Sprādzienbīstamā neatkarības ideja

Taivānā jeb Ķīnas Republikā popularitāti iemantojusi ideja par neatkarības referenduma rīkošanu 2019. gada 6. aprīlī – šis datums ir piesaistīts plašāk zināmā cīnītāja par tā dēvētās salu Ķīnas neatkarību Čeņa Najuņa nāves trīsdesmitajai gadadienai.

Jāatgādina, ka mūsdienu Taivānas politiskā vēsture sākās 1949. gadā, kad salā patvērumu atrada Ķīnas pilsoņu karā zaudējušais Čans Kaiši un ap diviem miljoniem viņa atbalstītāju, tostarp gandrīz viss Ķīnas Republikas parlaments un daudzas administratīvas iestādes. Tā kā Taivāna palika viena no tām nedaudzajām Ķīnas teritorijām, kuras tā arī nenonāca Mao Dzeduna vadīto komunistu rokās, salinieki oficiāli pretendē uz vienīgās likumīgās un starptautiski atzītās Ķīnas valsts statusu, no kā automātiski izriet arī pretenzijas uz visām pārējām Ķīnas teritorijām. Tieši tāpat komunistiskā kontinentālā Ķīna oficiāli uzskata Taivānu par savu sastāvdaļu.

Šāds starptautiskais statuss vienlaikus rada Taivānai arī ne mazumu problēmu. Tā kontinentālās Ķīnas aktīvās pretdarbības dēļ salai ir diplomātiskās attiecības tikai ar 20 pasaules valstīm, kā arī tikpat kā nav savu pārstāvniecību nozīmīgākajās starptautiskajās organizācijās. Galvenokārt uz šo faktu arī atsaucas neatkarības idejas aizstāvji, kuri uzskata – Taivānas valstiskās neatkarības deklarācijas pieņemšana starptautiskā līmenī juridiski legalizēs salas faktisko neatkarību. Referenduma ieceri, jāpiebilst, atbalsta virkne redzamu Taivānas aktīvistu un politiķu, ieskaitot divus bijušos valsts prezidentus.

Ieceres ceļā gan netrūkst arī būtisku šķēršļu, turklāt fakts, ka Taivānas likumdošana neparedz iespēju rīkot referendumus par izmaiņām valsts pamatlikumā vai ka Taivānas ekonomika ir lielā mērā kļuvusi atkarīga no Ķīnas ekonomikas un, ja šīs saites tiks pārrautas, salai radīsies virkne ekonomisko problēmu, ir tikai paši nebūtiskākie. Jau daudz vērienīgāka problēma šajā gadījumā slēpjas faktā, ka Ķīna, kura jau vairākas pēdējās desmitgades virza ideju par nepieciešamību panākt "miermīlīgu atkal apvienošanos" pēc principa "Viena valsts, divas sistēmas", analoga kā Honkongā, ir kategoriski pret Taivānas neatkarības pasludināšanu.

Šī iemesla dēļ labākajā gadījumā pārējai pasaulei arī turpmāk nāksies izvēlēties, ar ko – Pekinu vai Taipeju – veidot diplomātiskās attiecības, taču vēl ir arī sliktākais scenārijs.

Viens no variantiem Taivānas neatkarības nepieļaušanai paredz pat militāra spēka pielietošanu pret "separātistiem". Nav gan zināms, cik lielā mērā Ķīnas draudi atbilst patiesībai, taču situācija šajā pasaules daļā jau tāpat ir ļoti saspringta, un Taivānas neatkarības pasludināšana šī iemesla dēļ var kļūt par to soli, kas padara stāvokli nekontrolējamu. Tā kā Taivānas drošības galvenais un būtībā vienīgais garants vienmēr ir bijušas ASV, potenciālais konflikts drīz vien var izrādīties vairs ne tikai abu Ķīnu iekšējā lieta. Šī iemesla dēļ tomēr šķiet, ka Taivānas neatkarības ideja tā arī paliks tikai ideja.

Top komentāri

vēsture
v
Ķīnas tautas slepkava Mao ar potenciālu intervenci Taivānā un tai sekojošo kodolkaru savulaik šantažēja Staļinu, lai ātrāk dabūtu atombumbu un citus militārus labumus.
majors Proņins
m
Nav skaidrs, kāpēc Mao būtu jāšantažē Staļins, ja Taivānu aizsargāja amerikāņi. Tāpat nav skaidrs, kāpēc būtu jāsākas kodolkaram, ja Ķīnai nebija atomieroči un PSRS nepiedalītos. Drīzāk sāktos lokāls karš uz jūras, kurā ķīnieši zaudētu, varbūt gaisa triecieni pa Ķīnas rūpniecības objektiem - ar parastajām bumbām, līdzīgi kā Vjetnamas karā - bet PSRS nekas netraucētu saglabāt neitralitāti. Ķīna, jādomā, zaudētu - ja Mao būtu kaut mazākā iespēja sagrābt Taivānu, viņš to būtu darījis. Un vispār to laiku pasaulē ''kodolkarš'' būtu citāds nekā to saprot mūsdienās - daži desmiti amerikāņu atombumbu uz pretinieku, kam nav stratēģiskās aviācijas un atomieroču, bet pretinieks neatbild, jo nav ar ko. Laikam, ņemot to visu vērā, Mao atteicās no agresijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē