Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Strasbūras sīkstuma mācība

Itāļu žurnālists Antonio Megalici, kuram vēl nebija pat 30 gadu, nomira pagājušajā nedēļā pēc tam, kad tika smagi ievainots 11. decembrī Strasbūrā notikušajā apšaudē – terora aktā, apstiprina ārzemju mediji. (Par terora aktu lasāms arī 13. un 17. decembra Dienā un portālā Diena.lv).

Nav zināms, vai itāļu žurnālista, kurš sadarbojās ar radio Europhonica, vārdā nodēvēs kādu no Eiropas Parlamenta (EP) zālēm, kā nodēvēja Maltā nogalinātās žurnālistes Dafnes Karuanas Galicijas vārdā, jo Megalici nāvei nebija tiešas saistības ar viņa profesionālo darbību. Taču mediju izplatītajā fotogrāfijā Megalici redzams ar tādu pašu akreditācijas karti darbam EP, kāda ir man, citiem Latvijas un vēl daudzu valstu žurnālistiem, kuri pagājušajā nedēļā atradās Strasbūrā, lai sekotu aktualitātēm EP sesijā. Terorista uzbrukums, par kura nejaušu upuri kļuva Antonio, prasīja vēl vairākas dzīvības – bojāgājušo vidū ir arī tūrists no Taizemes un trīs vietējie iedzīvotāji, bet vēl vismaz desmit cilvēku tika ievainoti, liecina dažādu mediju vēstītais.

11. decembris bija EP sesijas otrā diena, turklāt jau bija sācies ikgadējais Strasbūras – Ziemassvētku galvaspilsētas laiks, līdz ar to šajā Francijas pilsētā uzturējās gan ar EP saistītie cilvēki, gan liels skaits žurnālistu, gan arī tūristi, kuri bija atbraukuši apskatīt slaveno katedrāli un svētku tirdziņus. Ap astoņiem vakarā, kad notika terora akts, vecpilsēta bija cilvēku pārpildīta, un to, kurš gadījās terorista ceļā, noteica vienīgi nejaušība. Man un citiem cilvēkiem no Latvijas palaimējās – ar šāvēju maršruti nekrustojās, bet turpat netālu bija daudzi no mums.

Apzinoties to, ka teroristu mērķis ir radīt bailes, jāteic, neļauties bailēm – tas ir pašcieņas jautājums. Strasbūra pierādīja, ka ir pilsēta ar augstu pašcieņu, un pat nākamajās dienās pēc terora akta, kad šāvējs vēl tika meklēts, te paniku nejuta. 12. un 13. decembris bija slēgtu Ziemassvētku tirdziņu, apšaudes upuru piemiņas vietās noliktu ziedu un sveču, kā arī svešu cilvēku kopīgi raudātu asaru dienas, taču, lai gan mēs skumām, tomēr neļāvāmies bailēm.

Protams, es negribu teikt, ka jāignorē elementāra piesardzība. Strasbūrā notikušais apliecina, ka terora aktu risks ir reāls. To, vai likumsargi izdarīja visu, kas bija viņu spēkos, lai terorista uzbrukumu neaizsargātiem cilvēkiem censtos novērst, gan izvērtēs drošības eksperti, bet mēs zinām – pieminēsim 11. decembra upurus, vēlēsim veiksmīgu izveseļošanos ievainotajiem un atkal brauksim uz EP sesijām. Turklāt Ziemassvētku noskaņa Strasbūrā pamazām atgriežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē