Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Stratēģija uz taktikas rēķina

Eiropas Savienības (ES) valstu panāktā vienošanās noteikt cenu griestus Krievijas naftas eksportam 60 ASV dolāru par barelu apmērā, kas ir tikai nedaudz mazāk par Krievijas eksporta markas Urals cenu, ir raisījusi neizpratni Austrumeiropas un Baltijas valstīs, kuras vēlējās, lai cenu griesti būtu ievērojami zemāki. Vienlaikus aiz šāda lēmuma (šādiem cenu griestiem) atrodas pamatota, lai arī Austrumeiropai ne īpaši pieņemama loģika.

Centieni samazināt Krievijas ienākumus no naftas eksporta, šādi samazinot arī tās iespējas turpināt karadarbību Ukrainā, uz kuru atsaucas lēmumu pieņēmēji, acīmredzami ir tikai viens no mērķiem (taktiskais). Stratēģiskais ilgtermiņa mērķis ar augstu ticamības pakāpi ir panākt, ka nerietumu pasaule pieņem rietumu tiesības pēc to ieskatiem (un interesēs) regulēt globālajai ekonomikai nozīmīgāko energoresursu cenas.

Ja izdosies panākt, ka nerietumu pasaule pieņem Krievijai noteiktos (pie kam nenoliedzami pamatoti) ierobežojumus, tas būs precedents, kas nākotnē ļaus ierobežojumus vērst arī pret citām ar rietumu dominēšanu neapmierinātajām valstīm. Enerģētika ir jebkuras ekonomikas pamats, un vispāratzītas tiesības kontrolēt energoresursu cenas globālā mērogā ir, iespējams, pats ietekmīgākais no rietumu dominēšanas (vai noteikumos balstītas pasaules kārtības) saglabāšanas instrumentiem.

Cits jautājums, ka to saprot arī nerietumu valstīs, kuru līderi jau virza savus priekšstatus par to, kādai būtu jāizskatās pasaules kārtībai "pēc rietumiem". Šāda fona dēļ iespēja, ka šīs valstis varētu piekrist iespaidīga rietumu dominēšanas saglabāšanas instrumenta izveidei, šķiet mazticama, par ko liecina arī atteikšanās ievērot cenu griestus. Lieki piebilst, ka ierobežojumus negrasās ievērot arī Krievija, un Maskavas paziņojumi, ka tiks pārtraukta resursu pārdošana tām valstīm, kuras atbalstīs cenu griestus, nav tukši draudi.

Tajā pašā laikā stratēģiskie mērķi tieši tādēļ tiek dēvēti par stratēģiskiem, ka to sasniegšana nav gaidāma nekavējoties. Arī šajā gadījumā, visticamāk, nerietumu valstu pretestību ir paredzēts pārvarēt pakāpeniski. Pat Krievijā atradīsies gan kompānijas, gan politiķi, kas saskatīs ierobežojumu ievērošanā savu izdevīgumu, ir arī grūti runāt par nerietumu pasaules vienotību, jo katrai no tās nozīmīgākajām valstīm savs krekls ir tuvāks. Rezultātā vismaz daļēji stratēģisko mērķi ar laiku izdosies sasniegt. Diemžēl lielā mērā uz daudzcietušās Ukrainas rēķina, kuras aizstāvjiem nav laika gaidīt visu iepriekšminēto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē