Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Stukānam nav jāizvēlas vieglākais ceļš

Var teikt, ka šodien piektdien zvērestu nodevušajam jaunajam ģenerālprokuroram Jurim Stukānam ir pirmā īstā darbdiena. Ievēlēts ar lielu vienprātību, nevis šaura partiju loka atbalstu un jau šobrīd būdams gana atpazīts un populārs sabiedrībā, bijušais tiesnesis Stukāns varētu justies brīvāks nekā viņa priekšteči tikt galā ar Ģenerālprokuratūrai atstāto mantojumu.

Tas, ka jaunais ģenerālprokurors nav ''sistēmas cilvēks'', bet nāk no tiesu varas, dod cerības, ka viņa argumentācija atšķirībā no priekšteča amatā Ērika Kalnmeiera neturēsies pie principa ''iestādes taisnība un intereses pāri visam'' – pieejas, kurai nebija nākotnes, ja vēlamies tiesiskāku un godīgāku valsti. Stukāns kā faktiski galveno prioritāti jau kandidējot izvirzīja lielāku prokuratūras iesaisti izmeklēšanas darbā, kas izslēdz Kalnmeiera aizstāvēto tradīciju daudzus kritiskus momentus novelt uz izmeklēšanas iestāžu darba kvalitāti.

Ja Ģenerālprokuratūra nebūs malā stāvošs uzraugs, bet aktīvs dalībnieks, lietu ''nokausēšana'' futbolā starp divām iestādēm varētu tikt izskausta. 

Bet diez vai Stukānam būs lemts dažādās ekspektācijas apmierināt tikai ar sistēmisku pārmaiņu veikšanu vien. Jaunajam ģenerālprokuroram mantojumā ir palikušas noputējušas lietas un jaunā gaismā skatāmi lēmumi, kurus viņš, jācer, necentīsies apiet. Jautājums, vai šveiciešu advokāts Rūdolfs Meroni ir tā dēvētajā Lemberga lietā arestētās mantas glabātājs vai izsaimniekotājs, ir viens no šādiem sāpju jautājumiem.

Savā pirms izvirzīšanas runā Augstākās tiesas plēnumā Stukāns piesauca arī skaļo ''būvnieku lietu'', kuras novilcināšana ir kliedzoša – kopš masveidīgajām kratīšanām vairākos desmitos ar lielajām būvfirmām un to tā brīža faktiskajiem īpašniekiem un amatpersonām saistītos objektos pagājuši jau veseli seši gadi. Stukāns gan šo lietu piesauca šaurākā kontekstā saistībā ar Ģenerālprokuratūras kā uzraugošās iestādes un izmeklēšanas iestāžu (šai gadījumā Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas) sadarbības problēmām.

Bet diez vai ģenerālprokurora kandidāts, piemēram, nejauši būtu izvēlējies tik sensitīvu lietu, kurā figurē politiķu draugu un sponsoru uzvārdi. Jācer, ka ne.

Jācer, ka tas bija mērķtiecīgi izraudzīts piemērs kā mājiens, solījums, virziena norāde, kādā Ģenerālprokuratūra Stukāna vadībā virzīsies. Cita lieta, vai Stukāns pārāk formāli un naivi neuztver problēmas būtību. Viņa traktējumā problēma ir smagnējā komunikācijā – atliktu visiem sanākt pie viena galda un izmeklēšanu apspriest, tad izpaliktu tā dēvētās finanšu policijas aizdomas, ka prokuratūra ar pēkšņi dotiem jauniem izmeklēšanas uzdevumiem un citiem instrumentiem novilcina ietekmīgām personām sāpīgās lietas nonākšanu tiesā. 

Ja viss būtu tik vienkārši, lietas figurantiem nevajadzētu draugus politiķus. Jaunais ģenerālprokurors Juris Stukāns ir jauns, ambiciozs un ievēlēts ar plašu politisko atbalstu, tādēļ viņam nav jājūtas spiestam izvēlēties vieglāko ceļu, stājoties amatā. 

Top komentāri

?
?
Ne pirmais medijs, kurš uzstājīgi cenšas mums ''ieborēt'' , ka jaunajam ģenerālprokuroram vai cik svarīgi būs nodarboties ar Meroni un Lemberga savstarpējo mantisko jautājumu risināšanu. Interesanti, par ko gan tas varētu liecināt par šiem medijiem un to rakstošajiem žurnālistiem?
Latvietis
L
Gan jau Stukans zinas ko darīt ari bez Jūsu muldesanas.
Horošijs
H
Visu lietu pārņemšana, atbilstoši sarakstam - efektīva darba un dzīvas rosības pamats prokuratūrā, lieliska cīņa pret “ūdens duļķošanu” juku un vīrusa laikos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē