Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Taisnīgums ambīciju vietā

Ēģiptes kūrortpilsētā Šarmelšeihā noslēgusies ANO 27. konference par klimata izmaiņām (COP 27), kuras gaitā būtībā tika secināts, ka nekāda progresa centienos samazināt siltumnīcas efektu radošo izmešu daudzumu atmosfērā nav (enerģētiskā krīze pat ir novedusi pie to pieauguma), bet rezultātā tika izveidots jauns klimatiskais fonds attīstības valstu atbalstīšanai, lai gan sākotnēji pastāvēja šaubas, ka izdosies vienoties par tā izveidi.

COP 27 nav iespējams skatīt atrauti no iepriekšējiem šādiem pasākumiem, un ja pērn Glāzgovā notikusī COP 26 bija par ambīcijām un vairāksolīšanu, tad COP 27 – jau par taisnīgumu, kas ir ne mazāk būtiska cīņas pret klimata izmaiņām dimensija. Konferencē Ēģiptē attīstības valstis pārmeta rietumvalstīm solījuma nepildīšanu piešķirt attīstības pasaulei 100 miljardus ASV dolāru gadā zaudējumu kompensēšanai, savukārt zviedru aktīvistes Grētas Tunbergas vietu ieņēma 10 gadus vecā Nakejata Dramani no Ganas, kura prasīja finanšu palīdzību nabadzīgajām valstīm.

Klimatiskā taisnīguma jautājums arī iepriekš ir bijis neatņemama ANO konferenču par klimata izmaiņām sastāvdaļa, bet tā būtība ir, ka attīstības valstis, pirmkārt, atgādina, ka vēsturiski pie klimata izmaiņu vairākuma ir vainojamas rietumvalstis, bet, otrkārt, ka tām nav pietiekami līdzekļu, lai atteiktos no fosilajiem resursiem un ka šāda atteikšanās tām liedz iespēju palielināt iedzīvotāju labklājību. Kopējā nostāja ir vienkārša un iedarbīga vienlaikus – ja netiek kompensēti reālie un domājamie zaudējumi, tad nav arī nekādas cīņas pret klimata izmaiņām, vēl jo vairāk tādēļ, ka lielākās daļas attīstības pasaules ieguldījums šajās izmaiņās ir niecīgs.

Ņemot vērā, ka rietumvalstīs cīņa pret klimata izmaiņām ir ļoti nozīmīga politikas sastāvdaļa, kamdēļ ANO klimata konferenču izgāšanās tiek uzskatīta par nepieļaujamu, citas izejas kā maksāt (vai solīt, ka tiks maksāts) rietumiem nav, kas arī noveda pie atbilstīga fonda izveides, lai gan jautājums par tā piepildīšanu ar līdzekļiem un to taisnīgu sadali paliek atklāts. Kā liecina prakse, solīt vienmēr šajā ziņā ir bijis vienkāršāk, nekā solīto īstenot.

Domājams arī, ka taisnīguma tēma dominēs arī turpmākajās klimata konferencēs, jo, kas attiecas uz ambīcijām, tad lielākā daļa ekonomiski vadošo valstu jau ir paspējušas apsolīt visu iespējamo, tajā skaitā arī lietas, kuru īstenošana nav iespējama bez būtiskām sociālām un ekonomiskām izmaiņām. Savukārt ANO klimata konferences pavisam noteikti nav platformas, kur apspriest šādas izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē