Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Kļūdas steidz atzīt un labot vien tad, ja kāds saceļ pamatīgu traci

Tak nomēriet vispirms!

Diemžēl joprojām ir tā, ka pirms jaunu normu pieņemšanas netiek veikts vispusīgs to ietekmes izvērtējums. Vienkārši sakot, politiķi pretēji tam, kā visiem zināmajā ieteikumā minēts, nenomēra vis tās septiņas reizes, pirms griež. Redzam to šobrīd aktualizētā jautājuma piemērā par elektrības rēķinu pieaugumu zemniekiem, kuriem paaugstināta pieslēguma jauda nepieciešama varbūt tikai pāris mēnešu gadā, pamatā graudu kaltes darbināšanai ražas novākšanas laikā, bet tā dēļ pārējā gada laikā lielais jaudas maksājums ir faktiski ne par ko.

Līdzīgi ir ar izmaiņām bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanā – tagad, lai saņemtu šo statusu, ir jānostrādā gads. Taču ir daudzas profesijas, īpaši lauku reģionos, kur nepieciešami sezonas strādnieki. Cilvēki, kas šos darbus strādā (jo citu alternatīvu arī tur nav), no bezdarbnieku pabalsta saņemšanas pretendentu loka tiek izslēgti, lai arī apzinīgi ir nomaksājuši nodokļus.

Valstij šķietams ietaupījums, bet tās iedzīvotājiem... motivācija pārceļot, visdrīzāk – uz zemēm, kur darbu iespējams dabūt cauru gadu.

Jā, protams, te kāds var iebilst, ka valstī jau tagad ir tik zems bezdarbs, ka šāda problēma nav īsti aktuāla, taču tā var domāt vien virspusēja skatījuma vadītie – vidējie rādītāji neuzrāda reālo ainu, kāda ir no lielajiem centriem attālākajās vietās. Turklāt mazkvalificēta darbaspēka, kāds pamatā ir laukos, atalgojums arī Rīgā nav augsts, turpretim pārcelšanās uz dzīvi galvaspilsētā un dzīvošanas izmaksas tajā gan ir samērā prāvas. Un galu galā, ja cilvēks pieņēmis sāpīgo lēmumu, ka no dzimtās vietas jābrauc prom, tad teju vai vienalga, kurp nākamais solis tiek sperts – uz Rīgu vai kādu apdzīvotu vietu turīgākā valstī. No otras puses raugoties – pat ja cilvēki savas problēmas var atrisināt aizceļojot, tās nemazinās lauku uzņēmējiem, kuriem šos sezonas strādniekus, piemēram, ražas novākšanā, tik un tā vajag un vajadzēs. Viesstrādnieku piesaiste arī nav no vienkāršākajiem risinājumiem.

Šie divi piemēri ir zīmīgi arī tajā ziņā, ka pirmajā gadījumā ir konstatējama konkrēta, visai ietekmīga interešu pārstāvju grupa, kas var šo problēmu ne tikai aktualizēt, bet arī panākt, ka tiek meklēti risinājumi, savukārt otrajā gadījumā tā nav. Bet vai tam, ka ir vērā ņemami lobisti vai nav, vajadzētu būt tik izšķirīgam tajā, lai nodrošinātu, ka likumu normas ir kvalitatīvas? Vai, kā jau pieminēju pašā sākumā, uzreiz nebūtu jāiegulda pietiekami nopietns darbs situācijas un risku izvērtēšanā, lai pēc tam nebūtu jākavējas un jātērējas ar kļūdu labošanu? Par to, ka normatīvo aktu pieņemšanai jākļūst kvalitatīvākai, runāts sen – kad beidzot no vārdiem pāries pie darbiem? 

Top komentāri

zvirbulēns
z
Es teiktu: Tak izlasiet LR Satversmi! Latvijā likumi, izņemot Civillikumu, kas arī daļēji samaitāts, ir fantastiski nekvalitatīvi, absurdi, neatbilstoši Satversmei, un tas viss no tā, ka tos raksta un pieņem vergu dvēseles, kuri nezin, kas ir brīvība, vienlīdzība, taisnīgums.
Nja
N
Zaļās enerģijas var atļauties valstis ar augstu ekonomisko attīstības līmeni. Nabagiem jākāpina ražošana un tam vajag lētu enerģiju.
mērniece
m
Meļņik, lielumam nav nozīmes!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē