Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Tiesības runāt latviski

Nodarbinātību raksturojošā statistika, Ekonomikas ministrijas prognozes, kā arī dažādi pētījumi rāda, ka ir svarīgi, lai tā paaudze, kas patlaban sāk savu profesionālo dzīvi, paliktu strādāt mūsu valstī un nedotos prom uz ārzemēm, lai būvētu savu karjeru tur.

Daudzās jomās jau ir vērojams speciālistu trūkums, un ir skaidrs, ka tas vēl pastiprināsies. Mūsu valsts nevar atļauties izglītotiem un strādāt gribošiem jauniešiem pateikt – "Ja jums te kas nepatīk, brauciet prom, piemēram, uz Īriju vai Zviedriju", jo ar šādu attieksmi vakances Latvijā ilgu laiku var palikt neaizpildītas.

Par šo tematu liek aizdomāties situācija veselības aprūpē un jauno ārstu publiski vēstītais, ka pret viņiem vēršas tās personas, kas vēlas runāt tikai un vienīgi krievu valodā.

Jāatgādina, ka Saeima 13. jūnijā galīgajā lasījumā atbalstīja Veselības ministrijas rosinātos Pacientu tiesību likuma grozījumus, kas paredz "pacienta tiesības pieaicināt personu, kas tai nodrošina tulkošanu, ja pacients valsts valodu neprot". Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) arī sola, ka "tiks sagatavoti priekšlikumi Ārstniecības likumā, lai nostiprinātu valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs".

Sabiedrības uzmanību jau iepriekš piesaistīja sociālajos tīklos publiskotā jauno ārstu aptauja, kas atklāj samilzušas problēmas veselības nozares kolektīvos un kolēģu savstarpējā komunikācijā. Tā, piemēram, lasāms, ka "kolēģi bija dusmīgi un necienīgi pret studenti, kura nezināja krievu valodu", "kolēģe lūdz (krievu valodā), lai izpildu uzdevumu, es pārprotu, kolēģe sāk bļaut un lamāties, un aiz muguras aprunāt/apsaukāt", "kolēģi ne tikai savā starpā sarunājās krievu valodā, bet arī apsprieda ārstēšanas plānu krievu valodā, arī pēc aicinājuma runāt latviski saruna notika krievu valodā". Līdzīgu gadījumu ir daudz.

Jāuzsver, ka te ir runa par darba kolektīviem Latvijas Republikā, kur vienīgā valsts valoda ir latviešu valoda. Valsts valoda būtu jāprot un jāpielieto ikvienam, kurš pastāvīgi un ilgtermiņā dzīvo un strādā mūsu valstī. Protams, nav runa par ārvalstu studentiem un par tiem speciālistiem, kuri ieradušies uz īsu periodu un jau atbraucot zina, ka drīzumā dosies uz citu valsti, bet par cilvēkiem, kuru dzīve neatkarīgi no viņu tautības un dzimtās valodas ilgtermiņā ir saistīta ar Latviju.

Katra paaudze nāk ar tai raksturīgām iezīmēm un atšķirīgām zināšanām. Tas, ka daudzi latviešu jaunieši nepārvalda krievu valodu, tā vienkārši ir, un šiem jauniešiem nav jābrauc prom no dzimtenes tikai tāpēc, ka viņu līdzcilvēki ignorē valsts valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiesības būt dzīviem

Traģiskās avārijas ar vairākiem bojāgājušajiem, kas notikušas dažu pēdējo dienu laikā, uzjundījušas asas diskusijas sociālajos tīklos, kur nosacīti viena daļa teju pieprasa nekavējoties palie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē