Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vācijas un Eiropas kanclera vēlēšanas

Vētrainās iekšpolitiskās kaislības ASV, saistītas ar prezidenta vēlēšanām, bez pelnītās uzmanības ir atstājušas ļoti svarīgu notikumu – jaunnedēļ Vācijā ir gaidāmas valdošās Kristīgi demokrātiskās savienības (KDS) vadītāja vēlēšanas, kas pastāvošo tradīciju ietvaros ir sinonīms nākamā Vācijas kanclera vēlēšanām.

Atbilstīgi Vācijā pastāvošajai lietu kārtībai kanclera postenis pienākas galvenās varas partijas priekšsēdētājam, un tikai retais šaubās, ka KDS varētu pārskatāmā nākotnē zaudēt šo statusu. Vēlētāju visvairāk atbalstītās partijas statusa zaudēšana gan nav neticama, taču tas nenozīmē arī aiziešanu no galvenās varas partijas vietas.

Jautājums par to, kurš no pretendentiem kļūs par KDS vadītāju, arī ir svarīgs ne tikai pašai partijai un ne tikai Vācijai. Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), kā arī Francijas prezidenta Emanuela Makrona haotiskās ārpolitikas dēļ viennozīmīgi ir pieaugusi Berlīnes jau tāpat ievērojamā ietekme ES, un attiecīgi vēlēts arī apvienotās Eiropas faktiskais līderis.

Cits būtisks aspekts ir, ka Covid-19 pandēmija, iekšpolitiskās peripetijas un vēl citi faktori ir devuši iespaidīgus triecienus pa ASV un Lielbritāniju kā liberālās demokrātijas simboliem, pie kam prognozes par turpmāko situācijas attīstību pavisam noteikti nav tādas, kas varētu padarīt kopainu gaišāku. Šā iemesla dēļ Vācija tiek uzskatīta par galveno liberālās demokrātijas karoga vismaz simbolisku tālāk nesēju globālā mērogā.

Protams, šeit var diskutēt par Berlīnes reālajām iespējām, zināmu atkarību no ASV u. c., tomēr tas nemaina faktu, ka Vācija vispārējās ģeopolitiskās nestabilitātes un liberālo vērtību panīkuma dēļ tiek uztverta kā nosacītas, taču stabilitātes sala, kas ved aiz sevis arī lielāko daļu pārējās Eiropas.

Kurš no Vācijas politiķiem uzņemsies vismaz daļu no iepriekš minētajām nastām, tikmēr distancētā balsojumā izlems 1001 partijas delegāts, tostarp lielā mērā vadoties pēc iekšpartijiskiem apsvērumiem. Galvenā problēma ir, ka Merkeles līmeņa mantinieka KDS rindās acīmredzami nav.

Populārākais KDS politiķis, kurš daudzās aptaujās apsteidz pat Merkeli, ir Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns, tomēr viņa popularitāte ir valsts mēroga. KDS vēlētāju vidū Špāns savas seksuālās orientācijas dēļ tikmēr neatrodas vadošajās pozīcijās. Vēlētāju vidū nav plaša atbalsta arī partijas funkcionāru favorītam Armīnam Lašetam, tāpat atšķiras viedokļi par liberālo Norbertu Retgenu un konservatīvo Frīdrihu Mercu, kurus gana kategoriski KDS vadītāja amatā nevēlas redzēt partijas attiecīgi konservatīvais un liberālais vēlētājs.

Rezultātā delegātiem nāksies gandrīz tiešā nozīmē peldēt starp Scillu un Habridu, bet balsojums solās būt reti interesants. Tāpat ir iespējami tradīcijai negaidīti pavērsieni, kad par KDS vadītāju kļūst kāds viens, bet par kanclera amata kandidātu – cits politiķis. Arī Merkele šobrīd ieņem kancleres posteni, nebūdama KDS priekšsēdētāja, bet visiem izņēmumiem piemīt tendence kļūt par jaunām tradīcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē