Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vai ir cerības pēc Lielās šķelšanās?

Aiz pēdējo nedēļu notikumiem, kas politiskajā un mediju vidē izskatās pēc Lielās šķelšanās, kur kolēģis kolēģim kā revolūcijas laikā pieprasa parādīt, vai tas nav tautas nodevējs, manuprāt, stāv ļoti saprotams un pareizs pieprasījums pēc atklātas politikas, kurā starp shēmošanu pirtiņās un viesnīcu numuriņos un publisko runu nestāv bezdibenis. Ja Lielās šķelšanās rezultātā politika nekļūs mazāk liekulīga, bet tik vien kā vieni shēmotāji samazinās citu shēmotāju pīrāga daļu, pēc četriem vai astoņiem gadiem sekos kārtējo reizi nomanipulētā vēlētāja jauna vilšanās.

Cilvēki ikdienā, izsakot viedokli par to vai citu politiķi, bez liekām ceremonijām un pārgudras argumentācijas vai kādiem faktoloģiskiem pierādījumiem tā arī saka: "simpatizē", "nesimpatizē", "liekas uzticams", "pa gabalu redzams, ka melo" un tamlīdzīgi. Tas tādēļ, ka dziļākas informācijas par to, ko un kā mazāk publiskos apstākļos patiesībā domā un runā šie politiķi, vēlētājiem nav. Bet, kad tāda parādās, tad aizvainojums ir līdzīgs tam, kā uzzinot, ka aiz Ziemassvētku vecīša bārdas patiesībā paslēpies kaitinošais kaimiņonkulis.

Lai izlemtu, vai uzticēt savu balsi kādam politiķim vai partijai, var vērtēt gan tikai to, kādu ārējo iespaidu tie atstāj, gan censties izvērtēt to saturisko piedāvājumu, bet ne vienai, ne otrai no šīm biežāk piemērotajām mērauklām nebūs nozīmes, ja izrādīsies, ka politiķis vēlētāju acīs ir tēlojis to, kas viņš nav.

Man, piemēram, šķistu godīgāk, ja Ilze Viņķele (kura neapšaubāmi ir viena no nedaudzajiem aktīvajiem politiķiem, kas spējīgi un ieinteresēti savu politisko eksistenci ne tikai pārpakot, bet arī saturiski piepildīt), nevis koķetētu ar dažādu emisāru žurnālistiem izplatītiem mājieniem, ka pati grasās paiet malā no politikas, bet skaidri pateiktu, ka viņai nav vienalga, kas notiek Latvijā, tādēļ viņa ar dažiem pārbaudītiem domubiedriem un dažiem jauniem censoņiem strādā pie programmatiska piedāvājuma nodokļu sistēmas reformēšanai.

Šādam atklātam piedāvājumam būtu daudz vieglāk noticēt, nekā tam, ka, piemēram, jaunā iesaiņojumā klarnetists – no partijas uz partiju kā no zieda uz ziedu vēlmē uzlabot Latvijas politisko vidi pārlecošais Ints Dālderis – nu ir tas ilgi gaidītais jaunais piedāvājums.

Var patikt vai nepatikt Viņķele, bet pat tie, kurus viņa kaitinājusi kā labklājības ministre vai kā intelektuāle, kurai dažreiz grūti savaldīt savu aroganci, domāju, ieklausītos skaidrā nodokļu reformas piedāvājumā. Īpaši jau uz fona, ko rada pašreizējās valdības ar buldozeru caurstumtā nodokļu pseidoreforma, kuras spilgtākā un aizdomīgākā pazīme ir valsts garantēta biznesa izsišana privātajiem pensiju fondiem.

Cita lieta, vai arī šī domubiedru kompānija, ieraugot, ka daudz vieglāk savākt balsis ar lozungu «ķeriet zagli!», nevis kādu programmatisku piedāvājumu nodokļu sistēmas reformēšanai, negrasās aiziet vieglāko ceļu. 300 cilvēku, kas protestēs vai pieprasīs godīgu un uz nākotni vērstu nodokļu politiku, vienmēr paliks tikai "protestētāji", aiz kuriem meklēs kādu lobistu grupu vai arodbiedrību, toties 300 cilvēki, kuri pieprasīs tiesāt dažus no blēžiem, ar vieglu roku bez liekas kautrības tiks kvalificēti kā tauta.

Top komentāri

Konkurents
K
Mūsdienu Latvijā politiķa aktuālākais sapnis - kaut pie konkurenta aizietu Viņķele. Cilvēku valodā tulkojot tas nozīmē - Kaut viņam kašķis piemestos!
AHĀ
A
Agnese, ja godīgi, tad nevaru atcerēties Viņķeles kādu intelektuāli augsti vērtējamu sasniegumu, domu, ideju. Pēc Eiropā pieņemtiem standartiem vispār neko. Viņai ir diezgan augstprātīga uzvedība, bet, teiksim, līdz Vitas Matīsas līmenim ir kosmisks attālums. Labo ar precīziem piemēriem, ja maldos. Kā labklăjības ministre viņa bija agresīva, bet nesekmīga. Nabadzības plaisa tikai pieauga un joprojām ir viena no augstākajăm ES. Tā nav mazinājusies uz ekonomiskās stabilitātes fona. Savā amatā viņa sanīdās pat ar korektiem, akadēmiskiem profesionāļiem no NVO. Viņķelei ir forma, bet saturs - vājš. Tāpēc viņa to mūžam kompensē ar agresivitāti, aizvainojumu vai augstprātību.
reptilis
r
Dienas joks - Vinķele intelektuāle!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē