Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Daudzkārt valsts dienestiem ir pārmesta neprasme savu darbu veikt cilvēcīgi

Vai valsts pret biznesu?

Nesen plašu uzmanību piesaistīja restorānu tīkla Vairāk saules un Valsts policijas konflikts, kura gaita ir līdzīga trillera sižetam. Vispirms aģentūra LETA, citējot portālu Lsm.lv, vēstīja, ka Vairāk saules ēdināšanas vietās un birojā policija veikusi kratīšanas. Nedaudz vēlāk LETA, atsaucoties uz Valsts policiju, ziņoja, ka "sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu un "par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju".

Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija paziņoja, ka "vēršanos pret restorānu ķēdi Vairāk saules uzskata par sliktu praksi no kontrolējošo institūciju puses". Drīzumā piebalsoja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un informēja, ka vērsusies Valsts policijā ar lūgumu skaidrot, vai restorānos Vairāk saules veiktajās kratīšanās izvēlētās metodes bijušas samērīgas. "Izmeklētājiem jādara savs darbs, taču arī to var veikt cilvēcīgi," uzsvēra LTRK prezidents Aigars Rostovskis. Pašas Vairāk saules līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš paziņoja: "Mēs saprotam, ka pārbaudēm jābūt negaidītām un kontrolējošajām iestādēm jādara savs darbs, bet šādas metodes ar policijas brutālu iebrukumu restorānos ir nepieņemas."

To, kā atrisināsies šī trillera intriga, rādīs laiks, un patlaban sabiedrībai, gluži kā detektīvseriālu skatītājiem pie televizoru ekrāniem, vien jāgaida, lai uzzinātu, kas gan patiesībā īsti noticis.

Taču ir vērts distancēties no notikumiem ap konkrēto restorānu tīklu un paraudzīties uz notikušo plašāk. Jau iepriekš daudzkārt valsts dienestiem ir pārmesta neprasme savu darbu veikt cilvēcīgi un nevajadzīga šova rīkošana, savukārt privātpersonas un uzņēmumu pārstāvji darījuši visu iespējamo, lai attēlotu sevi kā upurus.

Protams, katrs loģiski domājošs cilvēks saprot, ka tiesībsargājošās iestādes nedrīkst publiski atklāt visas sava darba nianses, jo likumsargu galvenais uzdevums galu galā ir godīgus cilvēkus pasargāt no blēžiem, un reizēm publiska izpļāpāšanās var būt ne tikai ne tikai lieka, bet pat kaitīga. Turpretī privātpersonām un uzņēmumiem ir plašas iespējas publiski klāstīt savu redzējumu – arī visai emocionāli.

Vēlamais zelta vidusceļš būtu tāds, ka tiesībsargājošās iestādes sabiedrībai tomēr sniegtu faktus par notikumu gaitu, nevis izvairītos jebko komentēt. Savukārt tiem cilvēkiem, kuri apgalvo – likumsargu izteiktie pārmetumi ir nepamatoti, arī vajadzētu nākt klajā ar faktiem, nevis tikai ar žēlabām.

Top komentāri

Trollis JT
T
Teorētiski protams "par!!!" ... bet realitātē izskatās, ka vairāk gan tomēr "pret!"... . Iestādes, kurām lemts pildīt grēkāža lomu, viņas labi apzinās savu riskanto stāvokli un visādi nervozi rosās "lai tikai" kaut kādi radītu redzamu iespaidu par savu lietderību. Brīžiem šķiet - vai nebūtu labāk, ja daži vairāk slinkotu.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Nevainojiet valsti un valsts dienestus tur kur vainīgi amatos esošie šaurpierīši. Mūsu klētnieka dēls ilgus gadus nosēdēja ministrijā kaut kādā amatā, pēc tam ar savu līdzbiedru palīdzību ietika Saeimā un tagad bumbulē likumus ražojot, kaut gan pats sievieti no puikas neatšķir.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
JĀ, ŠEIT POLICIJA BIJA PAT PĀRĀK DROSMĪGA ! BET KAD JĀSAVALDA KRIEVU FAŠISTUS >BIKSES PILNAS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē