Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts rekordfinansējums nesamazina ziedojumus

Fakts, ka lielākās partijas par spīti gaidāmajam valsts finansējuma pieaugumam spējušas līdz gada beigām piesaistīt 1,2 miljonus eiro ziedojumos, vāji sienas kopā ar politiķu piesaukto pamatargumentu valsts finansējuma palielināšanai, proti, ka partijas tas padarīšot mazāk atkarīgas no ziedotājiem. Kā redzams, ne partiju vadība kļuvusi mazāk aktīva ziedojumu piesaistē, ne ziedotāji atturīgāki pret valsts jau tā piebaroto partiju uzturēšanu. Turklāt liels ziedojumu pieplūdums novērots tieši gada beigās.

Vienotība, acīmredzot pateicoties savam premjeram un par spīti proporcionāli nelielajai pārstāvībai Saeimā un valdībā, ir spējusi par sevi noturēt varas partijas iespaidu un atguvusies – salīdzinot ar kapeikām, kas partijas kasē ieripoja 2018. gadā (30 tūkstoši eiro), pērn iekasēti gandrīz 200 tūkstoši. Tas ir vienlīdz daudz ar varā daudz ēdelīgāko un sevi dažādi reklamējošo Attīstībai/Par!. Vai vēlētāju attieksme pret Jauno Vienotību būs tāda pati kā lielajiem ziedotājiem, ir lielais jautājums, bet kāpēc gan ne. Attīstībai/Par!, arī salīdzinot ar iepriekšējo laika periodu, izdevies vairāk nekā divkāršot kopējos ziedojumu apmērus, 2018. gadā pirms iešūpošanās varā apvienība un tās partijas kopumā ziedojumos iekasēja mazāk nekā 100 tūkstošus eiro.

Ziedojumi attiecībā uz ZZS parāda divas pārsteidzošas lietas. Pirmkārt, zaļzemnieku saņemtie ziedojumi tuvojas 200 tūkstošu atzīmei un ir praktiski tikpat lieli kā varas partijām Jaunā Vienotība un Attīstībai/Par!. Nav slikti opozīcijā sēdošai partiju apvienībai, kura 13. Saeimā ienāca uz lejupejošas nots – pēc traģiska zaudējuma vēlēšanās un pilnīgas varas pozīciju (valdības vadošā partija ar premjera posteni) atdošanas.

Otrā interesantā lieta ir ZZS sastāvā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas (LZP) nemanāmā izvirzīšanās par apvienības vadošo partiju, ja par atskaites punktu ņem spēju piesaistīt ziedojumus, kas nav mazsvarīgi. LZP pērn ziedojumos ir spējusi piesaistīt 105 tūkstošus eiro, uz kā fona ZZS it kā centrālā partija Latvijas Zemnieku savienība (LZS) ar 17 tūkstošu ziedojumiem atgādina pamestu lauku sētu. Visticamāk, lielu lomu šeit nospēlējusi LZP valdes priekšsēdētāja un ZZS valdes locekļa Edgara Tavara personiskā aktivitāte, bet tas nenozīmē, ka iekšējie procesi zaļzemniekos šo tendenci neietekmē.

Vēl viens no izskaidrojumiem Zaļās partijas lielajam ziedojumu pieplūdumam, visticamāk, ir tās gatavošanās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām. Zaļie vienmēr ZZS iekšienē izcēlušies ar aktivitāti un nosacītiem panākumiem galvaspilsētas vēlēšanās, kurās kopumā zaļzemniekiem diezko nevedas. Šo versiju apstiprina tas, ka vairāk nekā puse no ziedojumiem (66 no 105 tūkstošiem) LZP kasē ienākuši tieši gada beigās, kad Rīgas domes vēlēšanu iespējamība daudzmaz noskaidrojās. Spriežot pēc ziedojumiem, gaidāmajām Rīgas domes vēlēšanām gatavoties sākusi arī premjera partija – tieši gada noslēgumā Jaunā Vienotība ziedojumos saņēmusi 39 tūkstošus, bet Vienotība – 31 tūkstoti eiro. Tas ir uzkrītoši daudz attiecībā pret kopējiem pērnajā gadā saņemtajiem 196 tūkstošiem un vedina runāt par tendenci.

Top komentāri

P
P
Kāds naivums!
Jautājums
J
Cik liela daļa no Dienas pieder Magņitska sarakstā iekļautajam Aivaram Lembergam?
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Kam ir, tas grib vēl. To zin arī tie kas partijām naudu dāvina. Tas patiesībā nozīmē paņemt sev, jo šie paši dalītāji galu galā ir arī šīs mūsu naudas saņēmēji.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē