Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VID reorganizācija koncentrētu ietekmi

Saskaņošanai valdībā trešdien beidzot iesniegts Valsts ieņēmumu dienesta (VID), nu jau vēsturiski jāsaka, kārtējais reorganizācijas plāns, par kura ieceri un aprisēm Diena visai konkrēti rakstīja jau aprīlī.

Formāli reorganizācija pamatota it kā loģiski – VID jāpārtop par uz klientu orientētu iestādi, nevis represīvu un nevajadzīgi birokratizētu aparātu, kādu to šobrīd diemžēl uztver vairums iedzīvotāju un uzņēmēju. Jāatzīst, par birokrātijas problēmas risināšanu reorganizācijas plāns gan nerunā, lai arī to kā centrālo vēl pirms šīs valdības apstiprināšanas minēja ekonomisti. Birokrātijas problēma kā VID vājā vieta dokumentā pieminēta tieši vienreiz, bet lai nu paliek.

Interesanti, ka arī Valsts kontroles (VK) pērn rudenī izcelto problēmu par izmeklēšanas iestāžu pārlieku sadrumstalotību šis FM virzītais plāns vairs neizceļ un arī nerisina. Vai, ja būsim skrupulozi, risina uz pusi.

Ko tad šis plāns, par kuru dažādām ministrijām un iestādēm lūgts sniegt savus atzinumus un saskaņojumus līdz jaunā gada 8. janvārim, īsti paredz? Lakoniskajā versijā – veikt divas strukturālas izmaiņas. Pirmkārt, VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus nodot KNAB, nolūkā nodrošināt efektīvu koruptīvu kriminālprocesu norisi un lietderīgu resursu izmantošanu. Tā tas bija paredzēts arī plāna versijā, kas pa koridoriem klīda jau gada sākumā un ko pavasarī aprakstīja Diena.

Būtiskākā ir otrā šī reorganizācijas plāna daļa, kas paredz VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus nodot finanšu ministra pārraudzībā, tam izveidojot tiešās pārvaldes iestādi – Nodokļu un muitas policiju (NMP). Finanšu ministrs padotību pār NMP īstenotu ar FM starpniecību.

Šeit plāns kopš pavasara ir piedzīvojis būtiskas izmaiņas, jo tolaik tika apspriests, ka šī struktūra pāries Iekšlietu ministrijas pakļautībā. Var diskutēt par dažādām niansēm, plusiem, mīnusiem un riskiem, bet viens ir skaidrs – šādā gadījumā tiktu ņemta vērā VK rekomendācija un izmeklēšanas iestāžu skaits patiešām sašaurināts.

NMP paliekot zem finanšu ministra rokas, tas nekādi netiek izdarīts. Vienīgais, kas šādā veidā tiek panākts, – finanšu ministra un tās partijas, kuras pārstāvis tobrīd ieņem šo krēslu, ietekmes milzīga, vietā būtu teikt – bezprecedenta, palielināšana.

Pirmā pazīme, kas atšķir apstākļus, kādos tapis iepriekš kabinetos apspriestais VID reorganizācijas plāns un šis oficiāli virzītais, ir nomainījusies – valdība, kurā Vienotības ietekme ir vēl vairāk pieaugusi un citu koalīcijas partneru vēlme pret to iebilst – stipri sarukusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē