Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtspapīrus valsts uzņēmumos. Birokrātiskajā likumu valodā tas skan: piešķirt pilnvarojumu finanšu ministram ar valdības lēmumu un atsevišķu Saeimas lēmumu par piekrišanu konkrētam darījumam veikt kapitālsabiedrību, kurās valstij ir izšķiroša ietekme, fiksēta ienākuma vērtspapīru iegādi ar pozitīvu efektu uz valsts budžetu ilgtermiņā.

Politiķi cenšas sabiedrībai iestāstīt, ka likuma grozījumu galvenais mērķis ir – dodot iespēju valstij iegādāties valsts kontrolētu uzņēmumu emitētās obligācijas, būtiski tikšot veicināta Latvijas kapitāla tirgus attīstība, un šīs izmaiņas ļaus valstij aktīvāk iesaistīties kā investoram ne tikai finanšu sektorā, bet arī stratēģiski svarīgos uzņēmumos. 

Vairāk nekā drošticami, ka tās ir absolūtas pasakas naivajiem, un ir tikpat drošticami, ka likuma grozījumu patiesais adresāts ir tikai viens konkrēts uzņēmums – nacionālā aviokompānija airBaltic. Šo nojausmu pastiprina fakts, ka grozījumu izstrādātājs ir Satiksmes ministrija, kuras pārraudzībā ir airBaltic, un arī tas, ka straujiem soļiem tuvojas šā gada jūlijs, kad beidzas airBaltic 200 miljonu eiro obligāciju dzēšanas termiņš, tādējādi uzņēmums meklē ārējo finansējumu, lai refinansētu šīs obligācijas. Turklāt uzņēmums plāno piesaistīt papildu finansējumu vēl ap 100 miljonu eiro apmērā. Var izteikt pieņēmumu – satiksmes ministrs Kaspars Briškens ir (kā pats laikam uzskata) izdomājis viltīgu plānu, kā izbēgt no kārtējā skandāla saistībā ar airBaltic finanšu problēmām, un likuma grozījumiem nav nekādas pirmšķietamas saistības ar valdības iespējamiem plāniem nākotnē nodarboties ar "investēšanu" vēl arī citās Latvijas valsts kapitālsabiedrībās.

Es varu piekrist viedoklim, ka Latvijai ir vērtīgi, ka mums ir pašiem sava nacionālā aviokompānija, es arī izprotu, ka daļa airBaltic finanšu problēmu saistīta ar Covid-19 pandēmijas ietekmi, un, iespējams, es varētu pat atbalstīt jaunas nodokļu maksātāju naudas porcijas ziedošanu aviokompānijas glābšanai. Taču ir viens būtisks "bet"! Manuprāt, pirms atkal un atkal aviokompānijā tiek un, iespējams, vēl ne reizi vien tiks iepumpēta "glābšanas nauda", ir nopietni jāapsver pašreizējās uzņēmuma vadības nomaiņa. Ne tikai jāapsver, bet tas arī jādara. Jo nu nekādi neizskatās, ka esošā airBaltic vadība būtu tik augsta līmeņa profesionāļi, kuriem vēl būtu jāmaksā uzņēmuma finanšu situācijai nepiedienīgi augsts atalgojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē