Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pedagogu algu jautājums atgādina nemitīgu ielāpu likšanu uz brūkošajiem autoceļiem

Viendienīšu politika?

Savā ziņā gan pārsteidz, gan vienlaikus arī nepārsteidz izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas savdabīgā ideja, meklējot finanšu avotus lielākām pedagogu algām, – brīdī, kad valdība nepiekrita šā gada budžetā paredzēt papildu naudu šai vajadzībai, ministre pauda, ka viņas ieskatā viens no risinājumiem būtu finansējuma pārskatīšana Jēkabpils multifunkcionālās zāles būvniecībai un olimpiskā centra Ventspils projektam. Ja apturētu finansējumu šiem infrastruktūras objektiem, pēc ministres domām, izglītības finansējums papildus iegūtu divus miljonus eiro.

Taču ir būtiska nianse, ko atzīst arī pati ministre, – šiem projektiem piešķirts tā dēvētais vienreizējais finansējums, kas paredzētas konkrētai būvei. Lai šo summu novirzītu tieši pedagogu darba samaksai, tas būtu jāparedz pamatbudžetā. Turklāt patlaban nav nekādu garantiju, ka nākamā gada budžetā būs iespēja pedagogu algām nodrošināt tādu pašu finansējumu. Tādēļ visai iespējams, ka sliktākajā gadījumā arī nākamgad skolotāju algu nodrošināšanai pēc šādas loģikas nāksies atkal atņemt naudu kādiem konkrēti iezīmētiem projektiem.

Multifunkcionālās zāles būvniecība Jēkabpilī pērn gada beigās jau ir reāli uzsākta, kas nozīmē – projekts bez finansiāliem zaudējumiem vairs nav apturams. Šķiet, ministre par to nebija padomājusi. To apliecina arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa paustais aģentūrai LETA, ka Šuplinska šo ideju paudusi, neiepazīstoties ar situāciju uz vietas.

"Mēs ceram uz ministrijas veselo saprātu. Mēs būvējam halli, tā pašlaik ir tapšanas stadijā, un noteikti to pabeigsim," paudis Ragainis, piebilstot, ka kopējās būves izmaksas pārsniedz 13 miljonus eiro, bet valsts projektam piešķīrusi 1,6 miljonus eiro, no kuriem nav apgūti vēl 500 tūkstoši eiro. Ragainis arī sacījis, ka gadījumā, ja finansējumu valsts tomēr liegtu, pašvaldība gatava apmaksāt trūkstošo summu no saviem līdzekļiem, kas radīs robu budžetā.

Nav būtiski, kurās pašvaldībās iecerētas šīs abas ministres «nežēlastību» izpelnījušās būves. Tikpat labi nākamajos gados tādu situāciju var piedzīvot jebkura pašvaldība. Šāda viendienīšu politika ir bīstama no kopējās valsts sistēmas ilgtspējības viedokļa. Šāda pieeja skolotāju algu problēmas risināšanai radīs tieši tādas pašas sekas kā nemitīga ielāpu likšana uz brūkoša autoceļa tā vietā, lai veltītu nedaudz ilgāk laika rūpīgai analīzei un atrastu finansējumu autoceļa kapitālajam remontam, tādējādi gan nodrošinot augstāku kvalitāti un drošību, gan izslēdzot "avārijas režīma" situācijas nākotnē. 

Top komentāri

Atbalstu ministri
A
Viendienīšu politika kā reizi ir pašvaldībās izplatītā Eiropas struktūrfondu "apgūšana", ko visvieglāk ir izdarīt, būvējot dārgas un bieži vien nevajadzīgas būves. Pat, ja tie ir "tikai" Eiropas fondi, šiem projektiem ir vajadzīgs līdzfinansējums, ko tiešām būtu daudz lietderīgāk ieguldīt pedagogu atalgojumā.
Naudiņa
N
Žēl, ka naudiņai jāripo uz Rīgas Satiksmes melno caurumu... No tiem 100 miljoniem pedagogiem varētu 20 gadus pie algas pielikt
Irlielāmērāticams
I
ka būvniecības pārtraucējiem vajadzētu iepazīties ar diženā tautieša un glezniecības eksperta pieredzi Iekšlietu ministrijas celtniecības pārtraukšanā. Zaudējumi, ko "godīguma etalons" nodarīja pacietīgajai "tautai, kas dzied" bija ap 30 miljoniem , ja atceros... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē