Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vispirms glābt, pēc tam izmeklēt

Latvija nule izpildīja savu kā valsts faktiski galveno pienākumu, parūpējoties par saviem pilsoņiem – noorganizējot, lai drošībā mājās nonāktu 147 Spānijā iestrēguši, bezatbildīga tūroperatora pamesti nepilngadīgie un jaunieši. Sākotnēji izskanēja, ka tam iztērēti 100 000 eiro, bet, pēc galīgajām aplēsēm, gluži tik daudz nesanākšot.

Tradicionālo traci "kurš vainīgs?" drīz nomainīja tracis "kuram tas ir izdevīgi" un pat "kurš ir apzadzies?". Saukļi, kuri diemžēl mūsu sabiedrību raksturo skaļāk nekā paļaušanās un paģērēšana, lai valsts izrāda rūpes par katru ķezā nonākušu tautieti – bezizņēmuma princips, pie kura mums vajadzētu pierast un uztver to kā pašsaprotamu.

Sociālie tīkli momentā bija gatavi skrupulozai izmeklēšanai, desmitiem šīs situācijas jaunizceptu loģistikas un tūrisma speciālistu ar pārliecību apgalvojot, ka "varēja lētāk". Būs tikai nedaudz ironiski pārspīlēts, sakot, ka viens solījās jauniešus atgādāt lētāk pajūgā ar kaimiņa dābolaino zirgu, kamēr cits plātījās, ka sarunātu lētāku autobusu, jo brālēna sievas bijušais klasesbiedrs ir šoferis. Pie tam, kamēr vieni kaunināja valsti, ka tā pažēlojusi līdzekļus un pēc jauniešiem nav aizsūtījusi nacionālās lidsabiedrības reisu, citi gluži pretēji postulēja principu "pats piedzemdēji, pats arī glāb savu atvasi, kādēļ man viņa izpriecai jāpiemet savi nodokļu maksātāja 5 centi!".

Nav runa par to, ka jauniešu atgriešanai iztērēto summu nevajadzētu kritiski izvērtēt vai izvērtēt, cik efektīvi un operatīvi Ārlietu ministrija (ĀM) un Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošais Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šo misiju savā starpā sakoordinēja un veica. Jo tas, kādēļ uz sakarsuša asfalta degvielas uzpildes stacijā kaut kur Spānijas nekurienē guļošie bērni Latvijā atgriezās tikai pirmdienas vakarā un otrdienas rītā, ja komunikācija starp ĀM un PTAC notika jau vismaz 8. augustā (spriežot pēc vienas jaunietes publiskotās īsziņas), var gan raisīt jautājumus, gan arī sniegt daļēju skaidrojumu misijas tiešām iespaidīgajai gala tāmei.

Jau reaģējot uz manu ironisko ierakstu sociālajā tīklā X par pārspīlēto kritiku un loģistikas entuziastiem ar "kaimiņa dābolaino zirgu", saņēmu privātu repliku no pārstāvja mūsu diplomātu korpusā, kas bija tieši iesaistīts procesa organizēšanā. Tā kā replika bija privāta, citēšu to bez atsauces: "Process bija pilnīgs murgs. PTAC atsaka viesnīcas, kempingi pilni un nav, franču pašvaldības sūta žandarmus, tie atsakās sargāt [vismaz viens no autobusiem atceļā bērnus veda caur Franciju, kur saskaņā ar LETA informāciju to arī piemeklēja ķibeles, – red.]."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē